Dostupni linkovi

Svjedok suočen s planom progona nesrba iz Sanskog Mosta


Nenad Davidović
Nenad Davidović

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Nenada Davidovića, ratnog člana Kriznog štaba Sanskog Mosta, općine gdje je 1992.godine prema optužnici počinjen progon Hrvata i Bošnjaka s razmjerom genocida.

Davidović, koji je tijekom rata - kao vojni zubar - bio i načelnik saniteta 6.sanske brigade VRS-a, tvrdio je kao svjedok obrane – da su Hrvati i Bošnjaci koji su željeli - dobrovoljno otišli iz općine 1992.godine, dok je njih „oko tri tisuće lojalnih“ ostalo tamo tijekom cijelog rata, sve dok ih 1995.godine nije protjerao vođa srbijanskih specijalnih postrojbi – Željko Ražnjatović zvan Arkan.

„Pljačkao, harao, nije imao nikakve kontrole, naše jedinice su bile na obrani grada tako da je radio što je htio. Nitko nije bio siguran od Arkana.“, naveo je u glavnom iskazu Davidović, prebacujući odgovornost za sve zločine u Sanskom Mostu – na jedinice van kontrole.

S druge strane, tijekom unakrsnog ispitivanja haško tužiteljstvo je pokazalo niz zapisnika Kriznog štaba u kojem je svjedok sudjelovao, a koji prema optužbi ukazuju na organizirani progon nesrpskog stanovništva od strane vojno-političkih vlasti bosanskih Srba.

Davidović je inače i sam u izjavi naveo kako je 1992.godine vidio jednog zatočenika premlaćenog u Betonirci, jednom od lokalnih logora za nesrpsko stanovništvo te da je intervenirao kod pukovnika Nedeljka Aničića (zapovjednika TO) – da se zaustavi premlaćivanje.

Svjedokov dnevnik i zapisnici Kriznog štaba kao dokaz progona

Tužitelj Edward Jeremy je pokazao zapisnik sa sjednice Kriznog štaba u kojem se raspravljalo o „dugoročnom rješenju za problem izbjeglica iz Mahale i muslimana koji nisu vjerni vlastima Srpske republike BiH, kao i smjernicama za razmjenu stanovništva kojeg ovlašćuje Nedjeljko Rašula“, lokalni vođa Srpske demokratske stranke, SDS-a i predsjednik zauzete općine Sanski Most 1992.godine.

Za Rašulu je i svjedok Davidović spomenuo tijekom svjedočenja – da je bio radikalan, no nije želio tužiteljstvu potvrditi – kako su lokalne vlasti Sanskog Mosta smatrale nelojalnim građanima nesrpske nacionalnosti sve „koji su glasali za izlazak iz Jugoslavije“, što zapravo znači - za neovisnu Bosnu i Hercegovinu.

„Ja mislim da su na udaru bili oni koji su pružali oružani otpor, a oni koji se nisu slagali s vlašću - mislim da nisu puno.“, pokušao je objasniti svoje neslaganje Davidović, čiji je dnevnik s Kriznog štaba iz spornog vremena također predočen kao dokaz.

U dnevniku svjedoka je zapisano i ime uglednog liječnika iz Sanskog Mosta dr.Mehmeda Alića, a koji je ubijen polovicom 1992.godine na mostu – dva dana nakon što je Davidović unio njegovo ime (28.svibnja).

„To upućuje da je bio s Vama i da je predat nekom drugome.“, suočio je svjedoka s odgovornošću tužitelj.

„Mehmed Alagić nije bio s menom, to bih zapamtio sigurno jer je bio moj kolega po struci.“, porekao je Davidović, koji je ipak naknadno tužitelju potvrdio – da je i on „više da nego ne“ smatrao ubijenog – ekstremistom - zbog utjecaja drugih na njega, kao i da je možda njemu i predana osobna karta uhićenog Alagića – ali da se on toga ne sjeća.

Organizirano osnivanje logora, zatočavanje, ubijanje i progon

Tužitelj Jeremy je predočio i zapisnik - o zaduživanje osoba za osnivanje logora (Miladin Paprić za Betonirku, Milorad Krunić za školu Hasan Kikić), sa spiskom uglednih osoba nesrpske nacionalnosti – a koje se trebaju uhititi, s uputstvom o zarobljavanju civila (koji će se koristiti) za razmjenu, kao i uputstvom - o nezarobljavanju osoba s oružjem.

„Ne zarobljavati s oružjem – trebalo ih je ubiti?“, upitao je tužitelj.

„Pa ne možete ih uhititi s oružjem.“, pokušao je pojasniti Davidović.

Također su predočeni zapisnici s riječima pukovnika VRS-a Branka Basare (zapovjednik 6. sanske lake pješadijske brigade) – o uvođenju potvrda za izlazak nesrpskog stanovništva, kao i njihovom progonu za sva vremena.

Prema zapisniku major VRS-a Brajić je pak predložio „da se najekstremnije zatvorenike izolira i da se pobrine – da ne hodaju više zemljom“.

„Jel' to ne ukazuje na planiranje onog što se dogodilo u Sanskom Mostu?“, suočio je svjedoka obrane tužitelj.

„Ne znam jel je bilo organizirano, to što Vi tvrdite.“, ogradio se Davidović koji će iskaz na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) – dovršiti u četvtak.

VIDEO LINK: Dio iskaza Davidovića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG