Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 09:59 CET

  Suđenje Ratku Mladiću

  Svjedok na suđenju Mladiću: Snajperski napadi bili organizirani

  Zaštićeni svjedok RM-055
  Zaštićeni svjedok RM-055
  Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom zaštićenog svjedoka RM-055. On je kao bivši pripadnik UNROFOR-a francuskog porijekla u Sarajevu, iskaz dao pod zaštitnim mjerama, u nazočnosti predstavnika svoje vlade.

  Velike mjere zaštite dodijeljene su mu vjerovatno jer se radi o još uvijek aktivnom vojnom časniku, budući da je sudjelovao u operaciji antisnajperskog djelovanja 1995. godine u Sarajevu, a i tijekom svjedočenja je pokazao poznavanje vojne terminologije.

  RM–055 opisao je djelovanje snajperista VRS-a kao i napade težom artiljerijom. Poput drugog masakra na tržnici Markale (28. kolovoza) 1995. godine, kada je ubijeno 37, a ranjeno 90 građana.


  Prema njegovim riječima - cilj snaga bosanskih Srba bio je zadržati Sarajevo u nepropusnoj blokadi, uništiti moral stanovništva i branitelja grada te zadržati prevlast nad mirovnim promatračima. Osim napadima teškom artiljerijom - VRS je to postizala i organiziranim djelovanjem snajperista, naveo je RM – 055.

  „Dodajem da su snajperisti, svoj posao, da tako kažem - obavljali stručno. S mjesta koja su bila odabrana na ispravan način, s vojne točke gledišta. I koja su, dakle u isključivo stručnom i tehničkom smislu – izabrana i korištena na odgovarajući način“, pojasnio je svjedok svoje zaključke.

  Odnosno da snajperski pogodci nisu bili stvar slučajnog (kolateralnog) ili pak samovoljnog djelovanja običnih vojnika VRS-a što tvrdi obrana, već da su građane pogađali profesionalni snajperisti.


  Ti snajperisti, za koje su svi ljudi unutar grada bili mete, postupali su prema iskazu francuskog UNPROFOR-ca etički bezobzirno, ali organizirano. I to pod zapovjedništvom Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a koji je držao grad u okruženju.  

  „Ustvari oni su postupali na profesionalan način i njihovo djelovanje je bilo racionalno, s obzirom na to kakav su cilj oni željeli ostvariti“, rekao je svjedok koji je 1995. godine sudjelovao u pokušajima antisnajperskog djelovanja.

  Čuo minobacački plotun na Markale

  Svjedok, čiji se identitet štitio čestim prelaskom na sudske sjednice zatvorene za javnost, osim snajperskih gađanja, opisao je i napade na Sarajlije improviziranim avio bombama, kao i konstantno granatiranje koje je trajalo sve do potpisivanja prekida vatre 15. rujna 1995. godine.

  Pri tom je odbacio jednu od teza obrane i spekulaciju - kako je eksplozija na tržnici Markale te godine bila podmetnuta i namještena.

  „U tom trenutku (napada) sam se nalazio u zgradi francuske ambasade. I nemoguće je ne prepoznati minobacački plotun. Dakle riječ je o minobacačkoj granati, koja je došla izvana“, naveo je bivši mirovni promatrač UN-a, koji je stigao na Markale desetak minuta nakon eksplozije, u vrijeme kada su s poprišta zločina odvozili zadnja tijela.

  (VIDEO: TV vijesti o granatiranju Markala 1995. godine)


  Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana se pozivala na djelovanje tajne sarajevske policije kako bi prebacila odgovornost na nju – za incidente poput Markala, ali i snajperske napade.

  Zaštićeni svjedok RM-055 iskaz bi trebao okončati u utorak.

  Suđenje generalu Mladiću nastaviti će se tada još jednim iskazom u vezi optužbi za sarajevske zločine. Svoje iskustvo tijekom zadnje godine opsade opisati će kao svjedok tužiteljstva britanski general Rupert Smith, zadnji zapovjednik UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini.

  On je 2011.godine već dao iskaz o nekoliko incidenata navedenih u dijelu optužnice za Sarajevo i na suđenju bivšem političkom šefu bosanskih Srba u ratno vrijeme Radovanu Karadžiću.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.