Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 00:34 CET

  Suđenje Ratku Mladiću

  Svjedočila žrtva Mladićevog naređenja za granatiranje Sarajeva

  Zaštićena svjedokinja
  Zaštićena svjedokinja
  Na Haškom suđenju bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću moglo se čuti svjedočenje o jednom od prvih većih granatiranja Sarajeva, krajem svibnja 1992.godine. Zaštićena svjedokinja RM – 115, teško je ranjena u gradskoj bolnici koja je također napadnuta, a tužiteljstvu je potvrdila da je prethodno čula na radiju presretnuti razgovor optuženog Mladića - kako izdaje naređenje za napad.

  „To je bila kobna noć za mene i pamtiti ću je dok sam živa“, prisjetila je svjedokinja noći s 28. na 29. svibnja 1992.godine, kada je zbog težine ranjavanja pala u komu. Posljedice trpi još uvijek.

  Tužiteljstvo je pustilo audio snimku presretnutog razgovora optuženog Mladića s podređenim oficirom u kojem naređuje žestoki napad na dijelove Sarajeva sa ciljem, kako je naveo - da raspameti ljude u spomenutim kvartovima.
  Sporni razgovor je objavljen na radiju, a prije nego što je teško ranjena, čula ga je i svjedokinja RM 115.

  „I danas kad je dan bolnice to se prikazuje. To je bio....stravičan dan i za bolnicu i za nastradale. To se ne može opisati“, navela je svjedokinja.

  Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana je pokušala prikazati da je general Mladić sporne noći samo odgovarao na napade iz grada pa tako i iz bolnice. Branitelj Stojanović je također pročitao izjavu optuženog iz spornog vremena u kojoj se tvrdi da suprotna strana u sukobu imitira Mladićev glas.

  „Velušiće tuci, Velušiće. I Pofaliće, tamo nema srpskog življa mnogo.... Predsjedništvo (BiH) mi još jedan plotun pali“, glasilo je naređenje iz presretnutog razgovora, s pogrešnim izgovorom naselja Velešići, zbog kojeg je svjedokinja ranjena.

  VIDEO: Snimci presretnutih naređenja generala VRS Ratka Mladića


  Suđenje se nastavilo svjedočenjem još jednog zaštićenog svjedoka (pod pseudonimom RM – 147), bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske koji je dostavio dokaze - o naređenjima srpskim snajperistima da pucaju na sve što se miče u Sarajevu.
  No njegov iskaz, budući da se radi o insajderu s najvišim stupnjem zaštite svjedočenja, uziman je na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost.

  Podsjetimo general Mladić se tereti za učešće u četiri međusobno povezana udružena zločinačka poduhvata –etničko čišćenje velikih dijelova teritorije BiH 1992. godine s razmjerima genocida u nekim općinama, artiljerijski i snajperski teror nad Sarajevom, uzimanje osoblja UN za taoce i genocid u Srebrenici.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.