Dostupni linkovi

Obama: Nema povratka na staro u Egiptu


Američki predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare odgovara na primedbe egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka u Beloj kući u Vašingtonu, 01. februar 2011.
Američki predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare odgovara na primedbe egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka u Beloj kući u Vašingtonu, 01. februar 2011.
Još nekoliko hiljada demonstranata na centralnom su kairskom trgu Tahrir. Tu su proveli noć tražeći odlazak Hosnija Mubaraka, dok opozicija pregovara s vlastima.

Paralelno, tunisko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je nalog za suspenziju političkih aktivnosti bivše vladajuće stranke i zatvaranju njenih ureda širom zemlje.

Neznatan broj demonstranata, u donosu naravno ne predhodnih dvije sedmice, spavalo je na ceradama oko trenkova koji blokiraju prilaze Trgu.

Hosnij Mubarak i Barak Obama u Vašingtonu, 18. avgust 2009.
Time hoće spriječiti vojnike da pokrenu tenkove, jer se plaše da bi odlazak vojske ostavio slobodan put Mubarakovim pristalicama.

Dok traje okupacija trga, započeo je politički dijalog kako bi se pronašao izlaz iz krize koju su izazvale neprekidne demonstracije od 25. januara.

Moćni pokret opozicije Muslimansko bratstvo, kojeg je vlast do sada napadala, započeo je u nedjelju dijalog s vlastima. Ocijenili su međutim da su reforme koje vlast predlaže nedovoljne.

Gostujući na Fox TV, američki predsjednik Barack Obama kazao je kako za Egipat nema povratka nazad. Egipatski narod želi mirne i slobodne izbore, demokratsku i odgovornu Vladu, rekao je Obama i objasnio kako je moguće sve navedeno ostvariti.

"Vlast treba predati odmah. Mubarak je odlučio da se više neće kandidirati. I ono što smo mi poručili jeste – osigurajmo da se sve političke grupacije dogovore. Neka egipatski narod odredi kojom procedurom treba prenijeti vlast, ali tako da sve ima smisla", istakao je Obama.

U Tunisu zabranjena RDC


Na pitanje koja bi opcija bila najbolja za Egipat, te da li strahuje od Muslimanskog bratstva, američki predsjednik je odgovorio kako je za Ameriku važno da ne kaže da postoje samo dvije mogućnosti: ili Muslimansko bratstvo ili potisnuti narod.

"Ono što ja želim je reprezentativna Vlada. Duboko vjerujem da, ukoliko dođe do pravog prijenosa vlasti u Egiptu, da ćemo dobiti Vladu s kojom ćemo moći sarađivati u budućnosti", naglasio je Obama.

Demonstrantkinja nosi znak koji se odnosi na svrgnutog predsednika Tunisa tokom demonstracija protiv Mubaraka ispred egipatske ambasade u Bejrutu, 05. februar 2011.
A u Tunisu, u kojem je prije tri sedmice sve počelo, tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova suspendiralo je političke aktivnosti bivše vladajuće stranke.

To će trajati, saopšteno je, sve do konačne zabrane političke partije bivšeg predsjednika Tunisa Zine El-Abidin Ben Alija.

Zabrana vladajuće stranke Demokratskog ustavnog okupljanja (RDC) bila bi najradikalnija mjera nakon svrgavanja Ben Alija, koji je utočište našao u Saudijskoj Arabiji..

Tunisom trenutno upravlja prijelazna vlada nacionalnog jedinstva, na čelu sa premijerom Mohamedom Gannouchijem. Predsjednički izbori treba da se održe za šest do sedam mjeseci.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG