Dostupni linkovi

Mubarak odlučio da ostane, nastavljen protest


Opozicija sa zastavama, nakon obraćanja visokog armisjkog dužnosnika na trgu Tahrir u Kairu, 10. februar 2011.
Opozicija sa zastavama, nakon obraćanja visokog armisjkog dužnosnika na trgu Tahrir u Kairu, 10. februar 2011.
Umjesto objave da se povlači s mjesta predsjednika, Hosni Mubarak je najavio kako će on lično rukovoditi prenosom vlasti.

Nakon što je ponovno odbio sići s prijestolja sve dok mu ne istekne mandat, razočarani demonstranti su najavili najveće okupljanje u posljednjih 18 dana.

Egipatska vojska podržala je odluku predsjednika Mubaraka da ne podnese ostavku. Nakon sastanka Vrhovnog savjeta odbrane, saopšteno je i da su spremni ukinuti vandredno stanje čim se demonstranti povuku s ulice.

Ovakav stav vojske dodatno komplicira odnos s ljudima koji žele odlazak predsjednika koji vlada 30 godina i koji se sinoć obratio narodu.

Rekavši da govori iz srca, "kao otac svojoj djeci", Mubarak je kazao kako oni koji su poginuli u protestima nisu umrli uzalud, te da je suosjećao s njihovim porodicama.

Mladima je zahvalio za izražavanje njihova mišljenja ustvrdivši da su njihovi zahtjevi zakoniti i legitimni. Ali je naglasio da je kao predsjednik Egipta dao zakletvu Bogu i ljudima da neće prihvatati strane upute.

"Kao predsjedniku Republiku, nije mi neugodno i ne smatrama greškom saslušati mlade ljude i odgovoriti na to. Ali sramotno bi bilo, i na to nikada neću pristati, poslušati instrukcije stranaca bez obzira kojih i bez obzira na njihove motive", rekao je on.

Mubarak je dio ovlasti prenio na potpredsjednika Omara Suleimana, ali je ostao da nadgleda „mirni prijenos vlasti".

"Znam vrlo dobro da će Egipat prevladati ovu krizu i da se neće slomiti. Stajaće na svojim nogama opet s istom predanošću i iskrenošću njegove djece koja će prevladati lukave i zavjerenike", rekao je Mubarak.

A gde ide narod?


Slavlje koje su demonstranti na trgu Tahrir priredili očekujući da će u TV obraćanju Mubarak podnijeti ostavku, pretvorilo se u bijes kad su shvatili da ovaj ne odlazi.

Novinarskim krugovima od juče kruži vic koji glasi. Najbliži Mubarakovi saradnici oprezno su mu kazali kako je vrijeme da se oprosti od naroda. Na šta je egipatski predsjednik odgovorio: A gdje to ide narod?
Opozicioni demonstrant protestvuje ispred predsedničke palate u Kairu, 11. februar 2011.

Potpredsjednik Sulejman pojavio se na državnoj televiziji ubrzo nakon Mubaraka i pozvao prosvjednike da se "vrate kućama" i ignoriraju strane elemente čiji je cilj "oslabiti Egipat i izazvati haos".

Tokom razgovora s opozicijom Sulejman je naglasio kako je predan učiniti sve što je potrebno da bi se osigurala mirna tranzicija vlasti na osnovu ustavnih odredbi.

"Promjena je započela, vrata su još uvijek otvorena za dijalog"
, dodao je.

Američki predsjednik Barack Obama bio je iznenađen Mubarakovom odlukom da ostane. A prebacivanje dijela vlasti na Sulejmana Obama je okarakterizirao je „besmislenim i nedovoljnim“.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG