Dostupni linkovi

Desetine hiljada navijača proslavilo titulu sa šampionima


Doček svetskih prvaka u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Doček svetskim prvacima u Beogradu

Više desetina hiljada ljudi iz svih krajeva Srbije okupilo se u ponedeljak uveče na platou ispred Skupštine Beograda, kako bi pozdravili svetske prvake u fudbalu – omladinsku fudbalsku reprezentaciju. Uz aplauz, navijačke trube, nacionalne zastave, petarde, ali i neizbežne nacionalističke pesme, na ulicama glavnog grada Srbije, okupljeni su proslavljali zlato koje su „orlići“ osvojili na Novom Zelandu, na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00


Ovako su okupljeni ispred Skupštine grada, njih više od 50.000 hiljada svih uzrasta, skandirali dok su čekali da na balkon izađu omladinski fudbaleri ovenčani zlatnom medaljom. A, kada se i to dogodilo – stigla je erupcija oduševljenja, i to obostrana.

Veljko Paunović, selektor reprezentacije, zahvalio se publici u Srbiji na podršci, a u pravom fer plej maniru izrazio je poštovanje prema svim protivnicima na svetskom kupu na Novom Zelandu.

"Svi protivnici koji su bili tamo učinili su da budemo najbolji što možemo biti i želimo da budemo zahvalni njima takođe. Igrali smo protiv velikog Brazila, u finalu. Ostvario nam se san, a java je da smo pobedili i da smo svetski šampioni. Hvala na svemu!"

Kao što je već uobičajeno, i ovaj doček “zlatnih” fubalera publika je dočekala s pomešanim sportskim i političko-nacionaličkim porukama, pa je voditelj manifestacije, ničim izazvan, iskoristio priliku da prisutne pozove na grupno pevanje nacionalističkih pesama:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00


Ipak, prisutni građani sa kojima smo razgovarali kažu da su tu pre svega kako bi odali poštovanje i zahvalili se mladim sportistima na briljantnoj igri:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00


Pre velikog dočeka u centru Beograda, “orliće” su na aerodromu “Nikola Tesla” dočekali članovi porodica, prijatelji, kao i brojni novinari.

Ovacije i skandiranje čuli su se na izlaznoj kapiji beogradskog aerodroma tik pošto su kroz nju prošli zlatni fudbaleri Srbije predvođeni selektorom Veljkom Paunovićem i kapitenom Predragom Rajkovićem. Trofeji u rukama, osmesi na licima i nastavak slavljeničke atmosfere posle subotnjeg finala sa vršnjacima iz Brazila i pobede.

Avion koji je prevozio omladinske svetske prvake dočekan je na Aerodromu Nikola Tesla svečanim pozdravom i vodenim lukom, koji se koristi u izuzetnim prilikama kada se ukazuje najviša počast.

Predrag Rajković
Predrag Rajković

Svojim velikim uspehom zaslužili su je ovi mladići čiji je lider na terenu bio Predrag Rajković, kapiten tima koji je proglašen za najboljeg golmana turnira. On je sa samo 19 godina objedinio titule svetskog i evropskog prvaka, zvanja koje je omladinska reprezentacija osvojla 2013. godine.

“Neverovatno zaista, ušli smo u istoriju! Presrećan sam zbog toga što smo uradili, mada još uvek toga nisam svestan.”

Na pitanje RSE da li je maštao kada je počeo da se bavi ovim sportom da bi već mogao da se popne na krov sveta, Rajković odgovara: “Svi maštamo da osvojimo neke trofeje…. Eto uspeo sam sa 19, nepunih 20 godina da osvojim i Evropsko i Svetsko prvenstvo. Zaista sam presrećan”, rekao je za RSE kapiten svetskih omladinskih prvaka.

Da Srbija može do svetskog vrha, ali i da Brazil nije bauk, pokazao je mladi napadač Srbije Staniša Mandić. Postigao je prvi gol u finalnoj utakmici otvorivši vrata na putu to trofeja. Ovim uspehom golgeter koji u Srbiji nastupa za Čukarički kaže da je ostvario sve svoje snove.

“Mislim da niko o tome nije razmišljao da ćemo otići na Svetsko prvenstvo, a kamoli da ćemo da osvojimo zlato”, kaže mladi fudbaler. Upitan ima li tremu zbog velike najavljene proslave ovaj momak odgovara:

S obzirom da je ovo prvi put da će fudbaleri da se popnu na balkon, mislim da ima malo treme, ali biće sve super”, kaže Mandić.

Za razliku od svog kolege iz napada, mnogo više vere u trijumf na svetskoj omladinskoj smotri na Novom Zelandu nije imao Andrija Živković, vezni igrač reprezentacije i beogradskog Partizana.

Čim sam to izjavio znači da smo se nadali kao što vidite. Drago mi je što smo ispisali istoriju Srbije i ovo je veliki korak za naše fudbalere. Dođite svi, koliko možete u što većem broju da slavimo ovaj uspeh, stvarno mi je mnogo dtago zbog toga”, rekao je Živković.

Šta je bio receptu uspeha ovih mladića, koji bi s obzirom na prikazano, slobodno mogli da postanu uzor svojim mnogo neuspešnijim starijim kolegama?

Veljko Paunović, selektor koji je, uz igrače među najzaslužnijima za ovaj uspeh, objašnjava da su to bile obične ljudske vrline i norme ponašanja koje bi trebalo da krase svakog čoveka.

Veljko Paunović
Veljko Paunović

“Naša ekipa je uvek na terenu radila ono što treba da radi. Bila je čvrsta, ni jednog trenutka nisam sumnjao u trijumf. Jednostavno, momci su bili sjajni. Svetski šampioni velikim slovima. Apsolutno zasluženo. Već tri godine radimo zajedno od prvog dana smo imali zajednički cilj-da se popnemo na krov sveta. Od prve do poslednje utakmice smo išli na isti način. Naravno u početku je to bilo veoma teško, ali najvažnije je ono što smo mi bili: entuzijazam, međusobno poštovanje i poverenje”, zaključuje selektor Veljko Paunović.

Zlatom na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu omladinci Srbije dostigli su uspeh zlatne generacije reprezentacije Jugoslavije iz Čileu 1987. za koju su nastupali tada omladinci, a kasnije slavni igrači Predrag Mijatović, Robert Prosinečki i Zvonimir Boban.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG