Dostupni linkovi

Sveštenik iz Crne Reke ubio štićenika novog centra za lečenje zavisnosti


Branislav Peranović: foto: B92.net
Branislav Peranović: foto: B92.net
Sveštenik Branislav Peranović, nekadašnji upravnik centra "Crna Reka" poznatom po batinanju zavisnika, uhapšen je zbog sumnje da je ubio štićenika novog centra “Sretenje” kod Loznice. Istraga o događajima u „Crnoj Reci“ nikada nije dobila epilog, a presuda po optužnici za mučenje i nasilje protiv njenog upravnika do danas nije doneta, pa Peranović nije imao prepreka da nastavi sa radom. Ministarstvo zdravlja sada najavljuje ispitivanje njegove delatnosti, a u Srpskoj pravoslavnoj crkvi kažu da će se u slučaj uključiti i crkveni sud.

Bilo je samo pitanje vremena kada će sveštenik Branislav Peranović, primenom brutalnih metoda „lečenja bolesti zavisnosti“ u njegovoj „Crnoj Reci“ i ubiti nekoga. Nadležni ga od 2009. godine i zatvaranja ovog centra nisu ometali, te je jednostavno promenio radno mesto.

Pošto je, kao upravnik novog centra kod Loznice, posumnjao je da je jedan od štićenika uneo drogu udario ga je, kako se sumnja, šipkom u glavu. Nebojša Zarubac ostao je na mestu mrtav.

"Preminuo je u pomoćnoj kući koja je vlasništvo Branislava Peranovića. Za sada postoji osnovana sumnja da je Zarubac bio izložen određenom fizičkom kažnjavanju i da između fizičke sile i njegove smrti postoji uzročna veza", rekao je istražni sudija Boban Velisavljević.

Centar u Crnoj Reci
Centar u Crnoj Reci
Na sajtu tzv. centra za lečenje bolesti zavisnosti „Sretenje“, gde se dogodio zločin, navodi se da radi pod nadležnošću Šabačke eparhije i Srpske pravoslavne crkve, da je nastao izdvajanjem od „Crne Reke“ i da njime upravlja Branislav Peranović.

Programi lečenja su formirani na osnovu, kako piše, „više od 15 godina bogatog radnog iskustva sa više od 1.000 zavisnika i duševnih bolesnika“.

Za razliku od „Crne Reke“, gde je Peranović „sticao iskustvo“, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi sada navode da su i oni odgovorni za tragediju.

„Smatram da posredno svi snosimo odgovornost u crkvi i to moram da kažem pošteno jer nismo dovoljno ozbiljno shvatili šta sve jedan neuravnotežen čovek može da uradi“, rekao je za B92 episkop bački Irinej.

Iako dematuju da je novi centar radio uz njihov blagoslov, Šabačka eparhija najavljuje da će se, ukoliko se dokaže da je Peranović ubio štićenika, u celu priču uključiti i crkveni sud.

I u Ministarstvu zdravlja navode da će ispitati podatke u vezi sa statusom i delatnošću Pravoslavnog centra za lečenje bolesti zavisnosti "Sretenje" i dodaju da se on „ne nalazi u registru izdatih saglasnosti za obavljanje zdravstvene delatnosti".

Brojna svedočenja o torturi

Nakon svega što se događalo u “Crnoj Reci”, odgovornost za ovaj logičan epilog, Aleksandar Jevremović iz organizacije za borbu protiv narkomanije "Izlazak" ne vidi u crkvi, već pre svega u državi koja je brutalnom svešteniku omogućila, ne samo da bude na slobodi, već i da nastavi “rad” sa zavisnicima.

„Sve je ukazivalo na to da će doći do tragičnog događaja, država i njene institucije nisu odreagovale kada je to trebalo, posle onih snimaka koji su jasno ukazivali na to da se radi o zlostavljanju, to se sve nekako zataškalo i ovo što se desilo je nažalost bila jedna logična posledica nemara društva kada je narkomanija u pitanju“, navodi Jevremović.

Podsećamo, tek nekoliko dana pošto su šokantni snimci batinanja lopatom u „Crnoj Reci“ izašli u javnost, Sinod SPC osudio je ponašanje sveštenika i zatražio od tadašnjeg vladike Artemija da centar, koji je otvoren uz njegov blagoslov, raspusti.

(VIDEO: Amaterski snimak, batinanje lopatom u 'Crnoj Reci')



„Crna Reka“ je tada zatvorena, Peranović je pozvan pred sud i optužen za krivično delo mučenja i nasilja, no presuda se još čeka, a cela priča pala je u zaborav. Sveštenik upravnik batinanja je na koncu priznao, ali „kao terapeutske metode za dobrobit štićenika“.

„Ja sam ne mislim ništa dobro o batinama, kao što ne mislim ništa dobro ni o amputaciji, ali je ponekad neophodna“, rekao je tada Peranović.

Pošto je sud procenio da mu, i pored ovakvih poruka, pritvor nije potreban, a prašina se malo slegla, Peranović se 2010. godine seli u Jadransku Lešnicu i centar pod novim imenom. Iako su brojni štićenici svedočili o različitim vidovima torture koje je primenjivao, niko od nadležnih nije reagovao na to što Peranović nakon svega ponovo radi.

„Drže u pritvoru razne ljude i plaćamo silne odštete ljudima koji su u pritvoru neosnovano, a ne drže čoveka koji je nasilnik. I on još osniva novi centar i niko o tome ne vodi računa. Stvarno je zapanjujuće kakvo je postupanje i kolika je tolerancija prema, ja bih pre rekla, Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, kaže za RSE Vesna Petrović iz Beogradskog Centra za ljudska prava.

Uprkos šokantnim snimcima iz „Crne Reke“ i zločina koji je usledio, u Srbiji i dalje pod velom tajne rade brojni „centri za lečenje bolesti zavisnosti“ koji nigde nisu registrovani. Nejasno je da li su pod stručnom kontrolom i čijom, te da li u njima ima profesionalnih medicinskih radnika, i samo je pitanje vremena kada će se pojaviti novi sveštenik batinaš.
XS
SM
MD
LG