Dostupni linkovi

Sve dublja politička kriza u Makedoniji


Protest opozicije u Skoplju, 12. februar 2013.
Protest opozicije u Skoplju, 12. februar 2013.
Nakon odluke opozicije predvođene Socijaldemokratskim savezom (SDSM) da ne prijavi svoje kandidate za lokalne izbore koji će se održati 24. marta, politička kriza u Makedoniji je sve dublja. Opozicija ostaje pri svom poslednjem predlogu za odlaganje izbora do kraja aprila i ako na njima oni pobede, da se u septembru održe vanredni parlamentarni izbori.

Lider SDSM-a Branko Crvenkovski kaže da je njihov predlog sasvim korektan i da sada sve zavisi od vladajuće partije VMRO DPMNE.

"Ako postoji politička volja da se zaista reši ova kriza, da smanjimo tenzije u zemlji i da ponovo voljom naroda svako nađe svoje mesto, ko će biti u vlasti, a ko u opoziciji, šanse postoje. I to ne samo teoretske, već i praktične i to sve do održavanja lokalnih izbora", naveo je on.

Crvenkovski je najavio da opozicija nastavlja sa svojim protestima i otporom sve do 24. marta.

Generalni sekretar partije Andrej Petrov je potvrdio da će 42 poslanika iz opozicione koalicije podneti ostavku na dan lokalnih izbora, jer do tada ostavljaju otvorenu mogućnost da se izađe iz krize.

Nikola Gruevski u parlamentu
Nikola Gruevski u parlamentu
"Ukoliko se desi da se tog dana u Makedoniji održavaju jednopartijski izbori, na kojima će učestvovati samo vladajuća partija i njeni sateliti, svi poslanici opozicije će podneti ostavke u parlamentu. Ostavke su već potpisane i deponovane", kazao je Petrov.

Vladajuća VMRO DPMNE u međuvremenu nastavlja sa promocijama svojih kandidata za lokalne izbore. Predsednik partije, premijer Nikola Gruevski kaže da se Crvenkovski služi lažima da bi ubedio svoje kolege iz partije i koalicione partnere da ostanu pri stavu o bojkotu izbora.

"Sada ponovo počinje da ih laže i da im priča da će posle isticanja svih izbornih rokova međunarodna zajednica izvršiti pritisak na nas i da ćemo narednih dana mi poništiti sve što se do sada desavalo i prihvatiti njihove zahteve o prevremenim parlamentarnim izborima. Sačuvaj me bože od ovakve nepromišljenosti", izjavio je Gruevski.

S obzirom na nepomirljive stavove koje imaju vladajuće i opozicione partije, mnogi eksperti smatraju da bi jedino predstavnici međunarodne zajednice mogli da izdejstvuju nekakvo rešenje političke krize. Evropska unija, SAD, OEBS i NATO su pre nekoliko dana objavili zajedničko saopštenje u kome izražavaju veliku zabrinutost.

Oni su pozvali sve strane da maksimalno intenziviraju politički dijalog i da se fokusiraju na strateške prioritete zemlje i njenih građana. Zbog ovakve situacije, evrokomesar Štefan File je odložio posetu Makedoniji koja je bila zakazana za utorak.

On je u svom saopštenju naveo da je razočaran i frustriran nedostatkom napretka i želje da se okonča politička nestabilnost. Poseta Filea je trebalo biti u okvirima priprema za izradu prolećnog izveštaja Evropske komisije o napretku Makedonije na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

Političke tenzije u Makedoniji su počele 24. decembra kada je poslanike opozicije obezbeđenje udaljilo iz sale Sobranja u trenucima kada su blokirali donošenje budžeta za ovu godinu.
XS
SM
MD
LG