Dostupni linkovi

Svađe naprednjaka i socijalista: Pređen Rubikon


Aleksandar Vučić i Ivica Dačić
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

Da li sledi nova rekonstrkcija Vlade Srbije u kojoj malo-malo pa izbiju sukobi na relaciji Vučićevi naprednjaci i Dačićevi socijalisti. Prošlog vikenda, kažu sagovornici RSE pređen je Rubikon. Ipak, nove promene u Vladi Srbije se ne očekuje pre idućeg proleća.

Nije to prvi put da se, povodom neke javne razmene moglo bi se reći svađalački intoniranih polemika među koalicionim partnerima, postavlja pitanje da li predstoji veliki raskid naprednjaka i socijalista? Najnoviji povod je verbalni rat ovog vikenda izmedju funkcionera SNS-a Aleksandra Jovičića i visokog funkcionera socijalista Branka Ružića. Naime, Ružić je na fejsbuku podržao autorku Utiska nedelje, Olju Bećković čija je emisija zabranjena, kako ona sama izjavljuje, po Vučićevom nalogu. Odmah je reagovao Jovičić nazvavši Ružića i njegovog šefa, inače ministra inostranih poslova Ivicu Dačića, okorelim kriminalcima. Sve se to dešava u isto vreme kada je objavljeno da je Dačićev bivši šef kabineta Branko Lazarević okrivljen za odavanje službenih informacija narko bosu Darku Šariću. Gavni urednik Danasa Zoran Panović kaže:

„Ova Jovičićeva izjava je prešla Rubikon ponižavanjem socijalista. Svako ko se bavi našim političkim prilikama zna da nijedan funkcioner Srpske napredne stranke ne može davati takve izjave bez znanja premijera.“

Analitičar unutrašnje političke scene Vladimir Goati, medjutim, smatra da sukob nije na liniji Vučić-Dačić.

„Ovde je reč o personalnim sukobima, personalnim zavistima. Verovatno neko smatra u vladajućoj partiji (SNS) da nije ta partija dovoljno favorizovana, s obzirom na njen izborni rezultat. U pitanju je drugi ili prvi B partijski ešalon, to su ljudi koji izražavaju politiku partijskih glavnih ili izvršnih odbora. Dačić i Vučić nisu ukrstili koplja.“

Koalicija naprednjaka i socijalista je neprirodna, kaže Zoran Panović glavni urednik Danasa, jer bi Vučićeva partija mogla,prema snazi koju ima, sama da vlada, ali i zato što medju njima nema koalicionog sporazuma, pa Dačićevi članovi vlade imaju, praktično, status grupe gradjana.

„Ono što je srž stalnih manjih ili većih peckanja ( s tim što je nastup Aleksandra Jovičića daleko od toga) jeste to da premijer ima vrlo zanimljivu strategiju vladanja, a to je da drži uvek otvorenu priču o rekonstrukciji. Rekostrukcija je permanentna, pa je to, s jedne strane, velika nada za mnoge partije u opoziciji da mogu pre izbora ući kao deo vlasti, a sa druge strane, stalna pretnja socijalistima.“

Ove najnovije optužbe na račun socijalista niko u obe partije nije želeo da komentariše, premijer Vučić je novinarima rekao da su to lične stvari. Inače, Vučićev omiljeni ministar, kako važi u javnosti Nebojša Stefanović, nedavno je tražio da se smeni Ivica Dačić zbog prepirki na temu zašto je orden Slobodana Miloševića još u Ministarstvu policije, a na stalnoj meti ministarke Zorane Mihajlović je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović koji se i pored toga drži čvrsto direktoske fotelje zahvaljujući, kažu upućeni, ne partijskom članstvu u SPS-u, već vezama sa uticajnim Rusima.

Da li je na vidiku raskid sadašnjih partnera? Zoran Panović misli neće ove godine biti nšta, da prvu veću rekonstrukciju očekuje u martu sledeće godine.

Sve u svemu, može se gomila ružnih reči i optužbi i dalje valjati po medijima, sve dok neprikosnoveni vođa, premijer Aleksandar Vučić, ne bude smatrao da sa tim treba prekinuti, na ovaj ili onaj način. Dotle će javnost imati zabavu. Ako je to više ikome zabava.

XS
SM
MD
LG