Dostupni linkovi

Susret sa Nimicem prilika da se ubrza rešavanje spora


Metju Nimic
Metju Nimic
Susret posrednika u sporu između Skoplja i Atine Metjua Nimica sa pregovaračima Zoranom Jolevskim i Adamantiosom Vasilakisom pozitivan je korak, smatra makedonski državni vrh.

Predsednik države Gjorge Ivanov je istakao da je on lično insistirao da se proces pregovora intenzivira, jer nikome ne odgovara status quo.

"Mi kao državni vrh smo u stalnoj koordinaciji i naš predstavnik Jolevski ima čistu situaciju, zna stavove naše države. Nadamo se da će i Vasilakis doći sa stavovima koje sada ima grčka vlada i da će ovaj proces početi da se pokreće", rekao je Ivanov.

Ministar spoljnih poslova Nikola Poposki je izjavio da je ova runda razgovora u Njujorku dobra mogućnost da se pokaže koliko je ko konstruktivan i poštuje preuzete obaveze.

Univerzitetski profesor Dimitar Mirčev kaže da je susret sa Nimicem dobar osnov za dinamiziranje pregovaračkog procesa.

"Sada je čitava stvar u tome da se da, odnosno formuliše nekakav prihvatljiv predlog, jer smo mi zaista pokazali da smo konstruktivni i da želimo da se taj spor reši", navodi Mirčev.

Profesor Mersal Biljali očekuje konkretizovanje stava makedonske strane oko ovog pitanja, aludirajući na pismo koje je nedavno ministar Poposki uputio svom kolegi Dimitrisu Avramopulosu, kao odgovor na grčki memorandum o rešavanju spora.

"Konkretnije u poređenju sa pismom koje je poslao ministar, a posebno u rečenici u kojoj se poziva na kompromis. Ona nije do kraja precizna da bi se naslutilo da iz toga proizilazi politička volja Makedonije da se taj problem reši", kaže on.

Biljali smatra da u periodu do decembarskog samita Evropske unije, na kome se očekuje odluka da li će Makedonija dobiti datum za početak pristupnih pregovora, treba nastaviti lobiranje, ali treba pokazati i konkretne poteze da postoji volja za rešavanjem problema.

Profesor Mirčev je optimista da će se posredovanjem Nimica doći do konstruktivnih predloga, a ako obe strane pokažu da ima osnova za rešavanje spora, mogla bi se očekivati pozitivna odluka za Makedoniju na decembarskom samitu Unije.

Prema najavama, Nimic će u Njujorku najpre imati odvojene, a zatim i zajednički susret sa Jolevskim i Vasilakisom. Poslednji ovakav sastanak je održan u februaru ove godine.
XS
SM
MD
LG