Dostupni linkovi

Popov: Susret Predsedništva BiH i Vučića deluje obećavajuće


Aleksandar Popov
Aleksandar Popov

Pomirljivi i srdačni tonovi tokom boravka članova Predsedništva BiH u Beogradu – putokaz su kojim bi se odnosi Srbije i BiH, ali i drugih država regiona, trebali razvijati, smatra Aleksandar Popov iz nevladinih organizacija Centar za regionalizam i Igmanske inicijative. Popov, međutim podseća, da toga nije manjkalo ni prethodnih godina, ali su periode kratkotrajnih relaksiranja kao po pravilu menjali napetosti i zaoštravanje retorike.

„Bilo je i ranije susreta – predsednika Tadića sa tročlanim Predsedništvom i raznih najava i poruka. Međutim stanje je takvo kakvo jeste, a ono nije dobro“, smatra Aleksandar Popov.

Upitan da li je uočio nešto što bi dalo vere da bi ovoga puta moglo biti drugačije, Popov ukazuje na veće angažovanje i interesovanje Evropske unije za regionalne tokove.

„Kojoj je sada očigledno stalo da od BiH konačno napravi funkcionalnu državu i mislim da vrše pritisak i na političare unutar BiH, ali i njene susede – pre svega na Srbiju da pomognu taj proces. Da ne bi bilo opstrukcije kao na primer od strane čelnika Republike Srpske jer ne smeju dozvoliti da propadne već trećašansa: nemačko-britanska inicijativa iz novembra prošle godine da se korak po korak ide u izgradnji institucija BiH, a zauzvrat oni da dobiju alternativni put ka EU“, smatra Popov.

Atmosferu koja je pratila posetu bh. državnika: šetnja centrom Beograda, ćaskanje uz piće u glavnoj gradskoj pešačkoj zoni, kao i igranje šaha u ambijentu srednjovekovne tvrđave Kalemegdanu, Popov vidi kao iskorak u odnosu na mnogo češću zaoštrenu retoriku i česta prepucavanja regionalnih državnika.

„Dobro je da se vidi i takva slika. Ovo deluje više ospokojavajuće, obećavajuće.... S tim što moram da kažem da se ni u kom slučaju ne može napraviti paralela između Knez Mihailove i Kalemegdana s jedne i Potočara s druge strane iz više razloga. Pre svega u tom delu Beograda lako je uspostaviti kontrolu, blokirati ulice i ne dozvoliti da se tu dogodi bilo šta nepredviđeno i neugodno. To pokazuje i da vlast i određene službe drže pod kontrolom ekstremističke grupe i ekstremiste koji su sada bili nevidljivi, a u drugim situacijama su u stanju da razbiju centra Beograda i pekare Albanaca, kao što je to bio slučaj posle prekinute utakmice Srbije i Albanije u Beogradu“, zaključuje Popov.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG