Petak, 06. maj/svibanj 2016, 01:49 CET

  Bosna i Hercegovina

  Krivična prijava zbog privođenja aktivista inicijative "Glasaću za Srebrenicu"

  Emir Suljagić i Nedim Jahić
  Emir Suljagić i Nedim Jahić
  Koordinator Građanske inicijative "Glasat ću za Srebrenicu" Emir Suljagić predao je u srijedu krivičnu prijavu disciplinskom tužiocu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) protiv tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini Ranka Kerovića zbog zloupotrebe položaja.

  Suljagić je zajedno sa aktivistima Inicijative Zekerijahom Hadžićem i Almirom Salihovićem pozivan u policiju i saslušavan.

  “Želimo da pokažemo da BiH nije zemlja vladavine ljudi, nego zemlja vladavine prava i propisa. Drugo, želimo da upozorimo na drsku i platantnu  zloupotrenu tužiteljstva Okružnog tužilaštva u Bijeljini, Centra javne bezbjednosti i MUP-a Republike Srpske, koji su postal glavni instrumenti političkog progona nesrba u RS-u. Niko ne može samo zato što se zove Emir, Zekerijah ili Almir biti saslušavan u policiji”, objašnjava Suljagić razloge zbog kojih su podnijeli krivičnu prijavu protiv tužitelja Okružnog tužilaštva iz Bijeljine, Ranka Kerovića.

  Aktivist Inicijative Nedim Jahić je s pravne strane pojasnio da su Suljagić, Hadžić i Salihović pozvani u policijsku stanicu u svojstvu svjedoka te da je problem u činjenici da su ispitivani kao osumnjičeni.

  “Problem je što su im postavljena pitanja koja direktno ugrožavaju njihova prava i slobode na udruživanje. Ne postoji pravni osnov za ovakvo saslušanje. Ne postoji krivična istraga jer nije počinjeno krivično djelo. Njima nije rečeno zbog čega su pozvani u policijsku stanicu i smatram da je Kerović zloupotrijebio ovlasti te natjerao inspektore u policijskoj stanici u Srebrenici da u njegovo ime vrše politički progon Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Salihovića”, kaže Jahić.

  Emir SuljagićEmir Suljagić
  x
  Emir Suljagić
  Emir Suljagić
  Suljagić je potvrdio da je Građanska inicijativa "Glasat ću za Srebrenicu", u saradnji sa još 20-ak nevladinih organizacija, pokrenula aktivnosti na formiranju organizacije "Prvi mart", a čije će djelovanje biti usmjereno na izbore 2014., odnosno, na omogućavanje prava glasa prognanim, interno raseljenim te povratnicima i izbjeglicama kao i onima u dijaspori.

  Na privođenje aktivista Inicijative u utorak, 27. novembra reagovala je i ambasada SAD-a u BiH. U izjavi za Federalnu novinsku agenciju izražena je zabrinutost  time što radnje preduzete protiv Građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ i njenih članova djeluju kao pokušaj zastrašivanja osoba koje su uključene u legitimnu i legalnu registraciju birača u skladu sa sadašnjim Izbornim zakonom.

  "Nadamo se da će zvaničnici Republike Srpske prestati s aktivnostima koje djeluju kao zastrašivanje i dozvoliti CIK-u, koji je do sada dva puta glasao protiv prijedloga za poništenje izbora, da zatvori knjigu izbora u Srebrenici i dozvoli građanima Srebrenice da krenu naprijed, u najboljem interesu svih građana te zajednice", poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

  Podsjećamo, Okružno tužilaštvo u Bijeljini po naredbi tužioca Ranka Kerovića 26.novembra pozvalo je Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića da daju odgovore na pitanja koja se odnose isključivo na Građansku inicijativu "Glasaću za Srebrenicu"

  Selma Boračić-Mršo

  Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Prognanik Grad: iz RS
  28.11.2012 13:01
  Fasizam na djelu. Sta se drugo i moglo ocekivati od R. Genocidne? RS opravdava svoje postojanje i principe na kojima je nastala.
  Odgovor

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Sulejmanija II
  28.11.2012 15:24
  Tužilac nije organ Republike Srpske. Njega bira Visoki sudski i tužilački savet u sarajevu, nepristrasan je od entitetskih vlasti. Ako tužilac smatra da je neko krao glasove, dužan je da ga goni...
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  28.11.2012 23:32
  Djukic@
  Zasto obmanjujes javnost Djukicu?Nikakve tuzioce u rs-u ne bira VSTV.Oni biraju sudije i tuzioce za drzavni nivo,odnosno za Ustavni sud i sud BiH.
  Sudije i tuzioci u entitetima se biraju u Ustavnim sudovima entiteta,a zna se kako se biraju.Svi su na platnom spisku politicara! Zar nije dovoljan dokaz mojoj tvrdnji da ni jedan politicar do sada nije odgovarao nizasta!!
  Cuj,biraju se u Sarajevu?Pa,Dodika bi infarkt strefio kada bi se sudije za rs birale u Sarajevu.Budi Bog s nama!
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  28.11.2012 23:09
  @Miroslav Đukić Grad: Dzaba ste krecili..


  Ma dusa moja slatka kako se oni brinu za glasove...posebno sa pitanjima: "Pitanja koja su postavljana Suljagiću i Hadžiću su - ko je inicijator uspostave Inicijative, koja je tvoja uloga u Inicijativi, na koji način je vršen prijem radnika u Inicijativi, da li ste i od koga bili plaćeni i ko je određivao visinu nadoknade, da li će Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" nastaviti s radom i da li ćete u budućnosti formirati neko novo udruženje. "

  JA ne vidim niti jedno pitaanje tog tipa sto ti navodis...

  Kada li ce Fata Orlovic docekati ovaju promptnu reakciju tuziteljstva PC??

  Sta li ce tek biti 2014...tu ce tek pometnja biti kada vidi tuziteljstvo da genocid i protjerivanja nisu dala ocekivani rezultat...sta ces bilo je lijepo dok je trajalo...jel de.
  Odgovor

  Ime: Prognanik Grad: iz RS
  28.11.2012 21:56
  Tako naivan nisi Djukicu. Svima je poznato pod kakvim politickim pritiscima iz BL je ovaj postupak pokrenut.
  Kada vlastima RS nije uspjelo da obore rezultate izbora kroz CIK sada pokusavaju na mala vrata kroz okruzne sudove RSa. Svima u Bijeljini i RS je jasno za kojeg gazdu ovaj tuzilac Kerovic cvili a to sigurno nije Sarajevo.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.