Dostupni linkovi

Sukobi policije i demonstranata u Skoplju


Sukobi policije i demonstranata u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Sukobi policije i demonstranata u Skoplju

Nekoliko hiljada Albanaca, pretežno mladih ljudi, je protestovalo u Skoplju zbog presude u slučaju Monstrum, u kojem je izrečeno šest kazni doživotnog zatvora za ubistvo petoro ljudi u aprilu 2012. godine kod Smiljkovskog jezera.

Protesti su počeli nakon molitve u najvećoj džamiji u naselju Čair, a zatim su se demonstranti uputili ka zgradi Osnovnog suda gde su bacali kamenje, a novinarima nisu dozvoljavali da snimaju. Izvikivali su: “Mi nismo teroristi”, “Policijska država”, “Velika Albanija”, “Allah je velik”.

Tamo su došli pripadnici specijalnih policijskih snaga, posle čega su okupljeni krenuli ka Vladi. Na pola puta ih je presrela policija koja je uzvratila vodenim topovima i gumenim mecima, kao i čok-bombama i suzavcem.

Ovi protesti su bili najavljivani na društvenim mrežama, u znak nezadovoljstva izrečenim presudama u slučaju Monstrum koji je okončan početkom ove nedelje, kada su šestorica osumnjičenih dobili doživotne kazne zatvora zbog petostrukog ubistva od pre dve godine.

Protesti su se događali i za vreme nekoliko sudskih ročišta u vezi ovog slučaja, pošto su okupljeni smatrali da osumnjičeni nisu izvršili ta ubistva.

Nekoliko nevladinih organizacija je ovih dana pozivalo da protesti budu mirni.

Prilikom nedavne posete Makedoniji visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine Astrid Tors izrazila je zabrinutost zbog periodičnih međuetničkih incidenata u zemlji.

Ona je tada istakla da je naročito zabrinuta zbog presude u slučaju Monstrum, što bi moglo dovesti do intenziviranja međuetničkih tenzija.

XS
SM
MD
LG