Dostupni linkovi

Studenti optužuju Univerzitet za hajku na Ekonomiju


Sa javnog časa u utorak, foto: Savo Prelević
Sa javnog časa u utorak, foto: Savo Prelević

Nastavljeno je prepucavanje smijenjene uprave i dekana Ekonomskog fakulteta u Podgorici Milivoja Radovića i rektorke Univerziteta Crne Gore Radmile Vojvodić.

Radović, u čiju zaštitu su stali studenti i profesori na fakultetu odbacuje optužbe da je kršio zakon a rektorka Vojvodić tvrdi ne samo da je nezakonito upisivao studente već je nezakonito zapošljavao saradnike i neakademsko osoblje.

Profesori i smijenjeni članovi Uprave Ekonomskog fakulteta su organizovali i drugi javni čas sa kojeg su rektorki Radmili Vojvodić i rukovodstvu Univerziteta koje optužuju za hajku protiv Ekonomskog fakulteta, uputili zahtjeve čiji je sadržaj saopštio profesor Saša Vujošević:

"Zahtijevamo kao prvo hitnu smjenu aktuelnog rukovodstva Univerziteta Crne Gore, tražimo promjenu Statuta, kao i da se Statutom odredi da makar jedan profesora društvenih nauka bude prorektor za tu oblast i da predsjedava Vijećem društvenih nauka.“

Tokom drugog javnog časa saopšteno je da je profesorica Ekonomskog fakulteta Vesna Karadžić u srijedu ujutro podnijela ostavku na članstvo u Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore. Studenti su aplauzom i skandiranjem profesorici pozdravili tu njenu odluku.

Za razliku od prvog javnog časa, na drugom nije bilo smijenjenog dekana Milivoja Radovića koji je u utorak pred svojim studentima i kolegama ustvrdio da nije kriv što je po naredbi bivšeg rektora i ministra prosvjete prekomjerno upisivao studente:

"Za sve što sam kriv, spreman sam da odgovaram. Ali, nemojte me okrivljavati za ono sa čim nemam veze. Upisao sam broj studenata prema dopisu bivšeg rektora i ministra prosvjete i nauke, gdje se imenima tražilo da se upiše šest studenata. Učeći od vas i od mojih kolega, ja nisam mogao da izostavim neke dobre ljude i učenike, a da prije njih upišem neke druge zato što nijesam imao obraza da vas pogledam. U tom dopisu je jasno pisalo – da se upiše svako ko iskaže posebno interesovanje i želju da studira ekonomiju“, naveo je Radović.

To što je po dopisu bivšeg rektora i ministar prosvete upisivao preko broja ne znači da Milivoje Radović nije prekršio zakon, kaže rektorka UCG Radmila Vojvodić. Zato je, kako je kazala Javnom serisu, i pokrenula prijedlog za njegovo razrješenje:

"Niko nema diskreciono pravo da upisuje na Univerzitet Crne Gore, to nema ni predsjednik države, Vlade, ni ministar, ni rektor, ni dekan. Riječ je o ozbiljnom kršenju upravo studentskog prava jednakosti na upis i kršenju odluke Vlade i univerziteta o upisu i dozvoljenom broju upisanih. Sada već bivši dekan Radović moraće kako tako prihvatiti ove vrlo jasne argumente da je kršio zakon“, konstatovala je rektorka.

Rektorka takođe demantuje Radovića da je na nezakonit način upisao kako je kazao 6 samofinansirajućih studenata:

"A kad smo već kod brojeva, nije riječ o šest, već o 85 mimo rang liste, odnosno nezakonito upisanih studenata, čime je bivši dekan prekršio osnovno pravo na jednakost studenata prilikom upisa na Univerzitet Crne Gore“, navela je.

U znak podrške bivšem dekanu Radoviću, studenti su u uotrak u skoro karnevalskoj atmosferi napravili uvod u tzv. javni čas tokom kog su se profesori obratili studentima, ukupnoj javnosti, a poruke su odaslate i rukovodstvu Univerziteta.

Dok su, prije javnog časa pjevali u horu, istakli su kutiju na kojoj su ironično tražili dobrovoljne priloge za Univerzitet što je vjerovatno trebalo da aludira na prevelik finansijski apetit i spremnost krovne organizacije državnih fakulteta da uzima dio fakultetskih prihoda.

XS
SM
MD
LG