Dostupni linkovi

Sukobi demonstranata i policije u Nju Delhiju


Protesti u Nju Delhiju
Protesti u Nju Delhiju
Indijska policija je na severoistoku zemlje ubila jednog kamermana, koji je snimao protest zbog seksualnog napada na lokalnu glumicu. Kamerman je "ubijen pošto je policija pucala", nakon što je protest u indijskoj državi Manipur postao nasilan, rekao je portparol snaga reda za agenciju Frans pres.

S druge strane, vlasti u glavnom indijskom gradu Nju Delhiju, zabranile su proteste zbog silovanja i brutalnog prebijanja 23-godišnje studentkinje i njenog momka. Posle silovanja, koje je izazvalo gnev širom Indije, studentkinja se nalazi u kritičnom stanju. Iz tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova Arpin Singh, ispred sedišta vladajuće Kongresne partije u Nju Delhiju, ovim povodom je objavio:

”Uvereni smo da ćemo ovaj slučaj postaviti na brzu traku rešavanja, i da ćemo dan za danom slušati kako se razvija. Pozivamo Sud da ga svrsta u najređi od retkih slučajeva. Borba za prava žena traži vreme. Kako će stvar biti završena odlučiće Sud, ali naši napori moraju biti usmerni na kažnjavanje krivaca što je pre moguće, i oni moraju dobiti najstrožije kazne”.

Sukob sa policijom u glavnom gradu Indije
Sukob sa policijom u glavnom gradu Indije
Istovremeno indijski premijer Manmohan Sing pozvao je saopštenjem na mir i obećao bezbednost ženama, pokušavajući na taj način da obuzda proteste. "Postoji bes i realna i opravdana strepnja zbog tog užasnog događaja", rekao je Sing.

Policija u Nju Delhiju je saopštila da je oko 100 osoba, među kojima 60 policajaca povrijeđeno u sukobima s demonstrantima, na skupu koji je bio zabranjen, ali svejedno održan u centru indijskog glavnog grada.

Policija je navela da je pojačano policijsko prisustvo u Nju Delhiju i da nikome neće biti dozvoljeno da ide prema parlamentu ili predsjedničkoj palati.
XS
SM
MD
LG