Subota, 29. avgust/kolovoz 2015, 08:09 CET

Suđenje Ratku Mladiću

Suđenje Mladiću: Sarajlije namjerno gađane

Zaštićeni svjedok RM-055 svjedoči u Hagu, 22. siječanj 2013.
Zaštićeni svjedok RM-055 svjedoči u Hagu, 22. siječanj 2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom bivšeg francuskog pripadnika UNPROFOR-a, koji je pod pseudonimom RM-055 opisao djelovanje snajperista po Sarajlijama 1995. godine.

Obrana generala Mladića tijekom višesatnog unakrsnog ispitivanja pokušala je prikazati – kako su brojni građani stradavali zbog blizine linija fronta, a ne snajperiranja. No francuski vojni časnik nije se s tim složio podsjetivši na brojne izvještaje UNPROFOR-aca koji su protusnajperski djelovali, prikupivši niz dokaza o namjernom gađanju.

Ni jedna mjera zaštite UNPROFOR-a nije bila dostatna da zaštiti Sarajlije od elitnih strijelaca koji su naumili ubijati, naveo je francuski časnik. Više puta je pri tom odbio pokušaje obrane u prikazivanju - da su građani stradali kao kolateralna žrtva borbi u gradu.

„Razlikujem ona područja gdje su se vodile borbe između zaraćenih strana. I tada je bilo vrlo teško utvrditi od kud dolaze hici i kuda stižu. I one dijelove grada koji su bili mirniji, gdje nije bilo napada i gdje smo nastavili raditi na protu-snajperskim zadacima“, pojasnio je svjedok.


RM - 055 je opisao kako je dobivao brojne izvještaje o snajperskom djelovanju bosanskih Srba , nakon što su njegovi kolege utvrdili izvor vatre pomoću visoko razvijene tehnologije. Pucnjevi su najčešće dolazili sa zgrada s teritorija pod kontrolom Sarajevsko –romanijskog korpusa VRS-a, koji je držao grad u okruženju.

 „Sve žrtve za koje smo utvrditi identitet živjele su u Sektoru Sarajevo, koji je bio pod kontrolom bosanskih muslimana. Među tim žrtvama bilo je i bosanskih muslimana i bosanskih Srba i bosanskih Hrvata koji su bili stanovnici Sarajeva“, naveo je RM-055.

Zaštićeni svjedok se prisjetio, kako su osim Sarajlija, meta srpskih snajperista često bili i pripadnici UNPROFOR-a koji su osmatrali situaciju u gradu te postavljali ograde i kontenjere za zaštitu od hitaca.

„Jedan vodnik iz naše jedinice je u travnju 1995.godine, kada sam se i osobno nalazio u Sarajevu gdje sam došao na izviđanje, je mučki ubijen od strane snajperista, čiji je položaj po mom mišljenju bio, bez ikakve sumnje, u području pod kontrolom bosanskih Srba“, izjavio je francuski časnik.

Nakon što francuski časnik dovrši iskaz suđenje će se nastaviti iskazom bitanskog generala Ruperta Smitha, zadnjeg zapovjednika UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, koji će također svjedočiti o sarajevskim zločinima Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a.

Goran Jungvirth

Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.