Dostupni linkovi

Presuda za zločine u Morinju 15. maja


Viši sud u Podgorici, Fotografije Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Fotografije Savo Prelević
U Višem sudu u Podgorici završeno je suđenje šestorici optuženih za ratne zločine nad hrvatskim ratnim zarobljenicima i civilima u Morinju kod Kotora. Presuda će biti izrečena 15 maja. Kakva god bila nameće se pitanje da li će crnogorska država imati obaveze prema oštećenim bivšim pritvorenicima u tom logoru koji su sami pokrenuli tužbu za nadoknadu štete.

Drugoga dana iznošenja završnih riječi pred sudom u Podgorici branioci optuženih osporili su optužnicu po kojoj su šestorica pripadnika nekadašnje Jugoslovenske narodne armije krivi za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru Morinj kod Kotora i za njih su zatražili oslobađajuće presude. Advokatica Vesna Gačević:

Jedan od optuženih Ivo Gojnić
“Naravno, ne bih davala svoje mišljenje o tome koliko je ratni zločin strašna stvar ali u konkretnom slučaju niti ga ima niti je dokazano da ga ima.”

Time su se branioci optuženih pridružili ocjenama svog kolege Gorana Rodića koji je u jučerašnjoj završnoj riječi tvrdio kako tužilac nije izveo vjerodostojne dokaze na osnovu kojih bi optuženi, uključujući i njegovog branjenika, prvookrivljenog Mlađena Govedaricu, bili osuđeni.

"Ne postoje, ustvari, apsolutno nikakvi dokazi za ovakvu optužbu protiv mog branjenika Govedarice, što samo predstavlja proizvoljno optuživanje."


Sa druge strane zamjenica crnogorskog specijalnog tužioca za organizovani kriminal Lidija Vukčević zatražila je u jučerašnjoj završnoj riječi od sudskog vijeća da proglasi krivim i kazni Mlađena Govedaricu, Iva Gojnića, Bora Gligića, Zlatka Tarlea, Špira Lučića i Iva Menzalina, kome je suđeno u odsustvu pošto se nalazi u bjekstvu.

Država će biti odgovorna


Jedan od optuženih Mlađen Govedarica
Vukčević je istakla da je krivica njih šestorice nedvosmisleno dokazana na osnovu svjedočenja većeg broja oštećenih iz bivšeg Sabirnog centra u Morinju, te na osnovu medicinske dokumentacije o posljedicama mučenja i povredama bivših logoraša.

Kakva god presuda izrečena 15 maja prema riječima Zdravka Begovića, predsjednika crnogorske advokatske komore i punomoćnika morinjskih logoraša, država Crna Gora će biti odgovorna za štetu koja je pričinjena licima pritvorenim u Morinju:

"U situaciji da optuženi budu oslobođeni odgovornosti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u predmetu Morinj ili pak da budu proglašeni krivim,u oba slučaja lica koja su bila oštećena u tim predmetima, odnosno koja su boravila u tim zatvorima imaju pravo na naknadu štete. U slučaju da ta lica budu oslobođena od optužbe to ne znači da neko drugi nije učestvovao u tom postupku, što se u konačnom sve reflektuje na državu. Pa i sama činjenica da je viši državni tužilac ta lica označio kao oštećene u predmetu Morinj dovoljno govori o tome da je država odgovorna za štetu koju su ta lica trpjela."


Šestorica pripadnika nekadašnje JNA terete se da su od oktobra 1991. do polovine avgusta 1992. godine mučili i zlostavljali više od 160 ratnih zarobljenika koji su zarobljeni na dubrovačkom području i odvedeni u logor Morinj na crnogorskoj obali. U to vrijeme je crnogorska vlast otvoreno podsticala agresiju na Dubrovačko područje.

Tadašnji i sadašnji premijer Milo Đukanović, međutim, izjavio je kako je za vojni logor u Morinju čuo tek 1997. godine. Bivša državna tužiteljka za čijeg je mandata pokrenut proces za slučaj Morinj, a sadašnja predsjednica vrhovnog suda Vesna Medenica za događaje u tom logoru, kako je istakla, saznala je slučajno tek 2003. od hrvatskih kolega na seminaru.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Proces o izručenju Ganića počinje 6. jula
Podignute optužnice za zločin nad Bošnjacima kod Pljevalja
Vlada RS dovodi u pitanje utvrđeni broj žrtava genocida u Srebrenici
Srpski novinari ne žele da budu "krtice" Tužilaštva
Prizori koji ostavljaju dubok trag
Javna rasprava uoči odluke o žalbi
Za Vukovića i Tomića po 31 godina zatvora
Svjedočenje preživjele žrtve pokolja u Srebrenici

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović,Sabina Čabaravdić)


XS
SM
MD
LG