Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 17:41 CET

  Suđenje Radovanu Karadžiću

  Žrtve ogorčene haškim "cirkusom"

  Porodice žrtava smatraju da je Haški tribunal nesperman dočekao početak suđenja bivšem vođi bosanskih Srba dok analitičari smatraju da ga sud ne može natjerati u sudnicu

  Prazno mjesto za Karadžića u sudnici Haškog tribunala, 26. oktobar 2009.
  Prazno mjesto za Karadžića u sudnici Haškog tribunala, 26. oktobar 2009.
  Predstavnici bh. udruženja žrtava burno su reagovali nakon što se bivši vođa bosanskih Srba Radovan Kardžić nije pojavio u sudnici na početku suđenja za genocid pred Haškim tribunalom .
   
  Nezadovoljni su i odnosom Tribunala prema ovom procesu i smatraju da su i Tribunal i Karadžić imali dovoljno vremena da se pripreme za suđenje, a ne da, kako kažu, od njega prave cirkus.

  Žrtve smatraju da Karadžić pokušava da od sebe napravi "mučenika".
   
  Majke Srebrenice protestuju pred Haškim tribunalom
  "Tribunal očigledno nije spreman i očigledno da prihvata strategiju koju im je nametnuo Slobodan Milošević," rekla je Fadila Memišević iz Društva za ugrožene narode BiH:

  Razočarana početkom suđenja Karadžiću je i Munira Subašić iz Udruženja majke enklave Srebrenica i Žepa.

  "Kad je umro Milošević, umrla je pravda. Trebao je izaći, trebao je stati i pogledati 160 majki koje su 30 sati putovale iz Sarajeva. Danas nije imao snage, a imao je snage da ubija našu djecu," rekla je Subašić. 
  Kad je umro Milošević, umrla je pravda
    

  Uprkos nastojanjima sudskog vijeća da se optužnica protiv Karadžića sažme, odnosno da se ohrabri Tužilaštvo da odredi lokacije i incidenate koje bi moglo da izostavi iz ovog postupka, Tužilaštvo se opredijelilo da to ne učini.
   
  ČUKA

  Karadžić se tereti za genocid počinjen u Srebrenici, te u 10 drugih bosanskohercegovačkih opština, kao i za zločine počinjene u 27 opština i kampanju “snajperisanja i granatiranja Sarajeva”.
   
  Ostale su zabilježene brojne Karadžićeve izjave uvrštene u spise Haškog tribunala, a koje će tokom procesa koristiti Tužilaštvo.
   
  Karadžić na mirovnoj konferenciji u New Yorku 1993. godine
  Jedna od najpoznatijih svakako je prijetnja izrečena u nekadašnjoj Skupštini BiH:

  "Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi hoćete da izvedete BiH, ista ona autostrada pakla i stradanja kojom su pošli Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete odvesti BiH u pakao, a
  Nemojte da mislite da nećete odvesti BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak
  muslimanski narod možda u nestanak."

  Ili ona gdje govori zašto su srpske snage granatirale položaje na kojima su bili posmatrači UNPROFOR-a:

  "I ako mi granatiramo nekakvu čuku na kojoj se nalazi muslimansko uporište, a uz muslimansko oružje se nalazi i posmatrač UNPROFOR-a bez našeg znanja, to nije napad na UNPROFOR nego na muslimane." 

  NAJGORA OPCIJA

  Da li je moguće da Radovan Karadžić i dalje bojkotuje sudski proces i koje mehanizme Tribunal ima da bi to spriječio, govori Nerma Jelačić, glasnogovornica Tribunala u Hagu:

  "Iako je jedno od glavnih pravila Tribunala da se osobama mora suditi u prisustvu. Ako je osoba koja je uhapšena u mogućnosti da prati suđenje fizički, psihički i koja je pravno spremna da prati početak suđenja, odbija da dođe u sudnicu, onda se smatra da je doborovoljno odustala od prava da prati to suđenje, tako da pravo da se sudi u prisutnosti nije apsolutno pravo," rekla je Jelačić.

  Karadžić sluša drugu verziju optužnicu u martu
  "Druga stvar, koju je sudija Kwon također naglasio danas, je da isto tako ni pravo da se optuženi brani sam nije tako apsolutno, dakle i ta se odluka može promijeniti u slučaju da činjenica da se optuženi brani sam počinje da ugrožava tok postupka,“ dodala je Jelačić.

  Za sada nije jasno kako proces može dalje ići ako Karadžić nastavi odbijati da dođe u sudnicu, kaže Nidžara
  Oni ne mogu prisiliti Karadžića da uđe u sudnicu, to je sigurno
  Ahmetašević, urednica Balkanske istraživačke mreže.

  "Oni ne mogu prisiliti Karadžića da uđe u sudnicu, to je sigurno. Mislim da jedini siguran put je, to je to što je Tužilaštvo danas i tražilo, da se imenuje njegov predstavnik koji će sjediti u njegovo ime tu. Druga opcija je da odgode suđenje dok se Karadžiću ne svidi i ne dođe u sudnicu, što bi, ja mislim, bila najgora moguća opcija," rekal je Ahmetašević.

  Marija Arnautović

  arnautovicm+rferl.org

  U novinarstvu od 1998., a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.


  Ljudmila Cvetković

  Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Marko
  27.10.2009 15:29
  Jedino sto je tacno u ovom lakrsdijaskom propagandnom „stivu“ – jeste da je tribulan u Hagu obican – Cirkus.
  (To je vec vise puta dokazao, i uporno se JAVNO dokazuje sa sudjenjem Seselju.)

  Ne braneci ni u kom slucaju Karadzica (dakle – definitivno treba da se pojavi na sudjenju) postavlja se pitanje – kakva je to „pravda na silu“?
  Vec od ranije je poznato – to je „americka pravda“.
  (Ne samo sto se gradjani Amerike NE mogu pozvati u ovaj smjesni Cirkus od „tribunala“ – nego cineci svakodnevne zlocine protiv covjecnosti i DANAS(dok ova propagandna kuca RSE „siri demokratiju“) – to se desava svakodnevno i u Iraku, i Avganistanu, i uPakistanu. Da ne spominjemu Izrael u kojem SAMO VOLJOM „demokrata i humanitaraca“ iz USA milioni Palestinaca zive i umiru svakodnevno pod neljudskim uslovima u getu poznatijem kao Gaza.)

  Nego vratimo se „pravdi“ ovog Cirkusa ponzato – kao “haski tribunal”…

  Dakle “glasnogovornica Tribubnala” – moze da glasno-govori sta god hoce.
  Medjutim – NE moze naprasno da “kroji nova” pravila (premda je "hag" vec prevazisao sebe u "pravnjenju novih" - do sad 43 izmjene...)

  Dakle Cirkus postavlja osnovna pravila poznata u civilizovanom svijetu – u "novi" americki tj. necivilizovani (ali o tako "demokratski") kontekst. (bas kao i njihov Patriot Act)...
  Jedno od temeljnih ljudskih prava je – i pravo da se covjek SAM BRANI na sudu.
  (Ono je stavise i “usvojeno” u ovom Haskom cirkusu, ali zbog nesposobnosti vlastitog tuziteljstva – nakon 42 promjene “pravilnika” u zadnjih 3 godine – u 43. su i to pravilo “izmjenili” GAZECI univerzalno i medjunarodno priznato pravo.)

  Nista novo, kad su Amerikanci u i njihovi sateliti (kao ova RSE) u igri.
  Medjutim – cisto sumnjam da ce stvari teci kao sto ova “satelitska” kuca (RSE) “opisuje”.

  Karadzic IMA PRAVO prema SVIM medjunarodnim zakonima na posten proces – i dok se NE osudi on je NEVIN gospodo sa RSE.
  Mislim da su vam to trebali objasniti u mejtefima u kojima ste “zavrsavali” vasa “novinarska putesestvija”.

  Tuzilastvo je imalo nekoliko GODINA vremena da “pripremi” optuznicu protiv Karadzica. (isto kao sto su nesposobnjakovici imali i u Slucaju Seselj!)
  Karadzic je “dobio” 6 mjeseci za “pripremu”…

  Samo da napomenem ove iz “mejtefa RSE” – DRUGI vazan stub osnovnih ljudskih prava jeste i “pravo na reciprocitet”.
  Dakle – u najmanju ruku i Karadzic (kao NEVIN covjek u procesu protiv njega) morao bi imati bar SLICNO vrijeme za pripremu.
  On to i nije trazio – medjutim, ocito je i najvecoj dileji (ali NE ovim iz RSE) da odnos 6 GODINA na prema 6 MJESECI – je daleeeeeko od "reciprociteta".

  Dakle gospodo iz RSE NE radi se ni o kakvoj “opstrukciji” tribunala (Cirkusa) – nego o osnovnim pravilima ponasanja i vodjenja procesa.

  JEDINA opstrukcija Cirkusa – jeste “spontani protest” organizacije “Zena iz Srebrenice” ispred zgrade Cirkusa.
  Naime – one su “spontano dosle" iz BIH da bi vrsile POLITICKI pritisak na Cirkus (…pardon “tribunal”).

  Ime: SaleBGD Grad: Beograd
  27.10.2009 01:03
  I ko sad pravi cirkus od suđenja? Karadžić? Teško... Pa 15 godina ga čekate, i lovite kao zver, i sad nema vremena da se sačeka 10 meseci i da mu se dozvoli da pokuša sam da se brani? Njegov predstavni na suđenju umesto njega? Pa to ste mogli i u njegovom odsustvu da uradite i osudite ga, preko predstavnika, i bez prava žalbe. Možda vas je strah da će se Sud urušiti pošto će morati da pusti Šešelja na slobodu posle 6 godina nezakonitog kazamata? Kakav Sud, takva pravda, videlo se do danas... Kao Srbina, bilo bi me sramota da me ovakve lakrdije ubede da je krivica Srbije za krvavi rat u Bosni veća od pravih izazivača i "navijača".

  Ime: Negde Grad: daleko istina
  26.10.2009 19:30
  Pa upotrbite Srpski recept pustite policajce da je uzimaju na ruke jedno dva sata batinama i on ce da moli da sto prije je donesu na sud .Njega treba svojim receptom da ga neguju u Hagu.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.