Dostupni linkovi

Žrtve ogorčene haškim "cirkusom"


Prazno mjesto za Karadžića u sudnici Haškog tribunala, 26. oktobar 2009.
Prazno mjesto za Karadžića u sudnici Haškog tribunala, 26. oktobar 2009.

Porodice žrtava smatraju da je Haški tribunal nesperman dočekao početak suđenja bivšem vođi bosanskih Srba dok analitičari smatraju da ga sud ne može natjerati u sudnicu

Predstavnici bh. udruženja žrtava burno su reagovali nakon što se bivši vođa bosanskih Srba Radovan Kardžić nije pojavio u sudnici na početku suđenja za genocid pred Haškim tribunalom .

Nezadovoljni su i odnosom Tribunala prema ovom procesu i smatraju da su i Tribunal i Karadžić imali dovoljno vremena da se pripreme za suđenje, a ne da, kako kažu, od njega prave cirkus.

Žrtve smatraju da Karadžić pokušava da od sebe napravi "mučenika".

Majke Srebrenice protestuju pred Haškim tribunalom
"Tribunal očigledno nije spreman i očigledno da prihvata strategiju koju im je nametnuo Slobodan Milošević," rekla je Fadila Memišević iz Društva za ugrožene narode BiH:

Razočarana početkom suđenja Karadžiću je i Munira Subašić iz Udruženja majke enklave Srebrenica i Žepa.

"Kad je umro Milošević, umrla je pravda. Trebao je izaći, trebao je stati i pogledati 160 majki koje su 30 sati putovale iz Sarajeva. Danas nije imao snage, a imao je snage da ubija našu djecu," rekla je Subašić.
Kad je umro Milošević, umrla je pravda


Uprkos nastojanjima sudskog vijeća da se optužnica protiv Karadžića sažme, odnosno da se ohrabri Tužilaštvo da odredi lokacije i incidenate koje bi moglo da izostavi iz ovog postupka, Tužilaštvo se opredijelilo da to ne učini.

ČUKA

Karadžić se tereti za genocid počinjen u Srebrenici, te u 10 drugih bosanskohercegovačkih opština, kao i za zločine počinjene u 27 opština i kampanju “snajperisanja i granatiranja Sarajeva”.

Ostale su zabilježene brojne Karadžićeve izjave uvrštene u spise Haškog tribunala, a koje će tokom procesa koristiti Tužilaštvo.

Karadžić na mirovnoj konferenciji u New Yorku 1993. godine
Jedna od najpoznatijih svakako je prijetnja izrečena u nekadašnjoj Skupštini BiH:

"Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi hoćete da izvedete BiH, ista ona autostrada pakla i stradanja kojom su pošli Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete odvesti BiH u pakao, a
Nemojte da mislite da nećete odvesti BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak
muslimanski narod možda u nestanak."

Ili ona gdje govori zašto su srpske snage granatirale položaje na kojima su bili posmatrači UNPROFOR-a:

"I ako mi granatiramo nekakvu čuku na kojoj se nalazi muslimansko uporište, a uz muslimansko oružje se nalazi i posmatrač UNPROFOR-a bez našeg znanja, to nije napad na UNPROFOR nego na muslimane."

NAJGORA OPCIJA

Da li je moguće da Radovan Karadžić i dalje bojkotuje sudski proces i koje mehanizme Tribunal ima da bi to spriječio, govori Nerma Jelačić, glasnogovornica Tribunala u Hagu:

"Iako je jedno od glavnih pravila Tribunala da se osobama mora suditi u prisustvu. Ako je osoba koja je uhapšena u mogućnosti da prati suđenje fizički, psihički i koja je pravno spremna da prati početak suđenja, odbija da dođe u sudnicu, onda se smatra da je doborovoljno odustala od prava da prati to suđenje, tako da pravo da se sudi u prisutnosti nije apsolutno pravo," rekla je Jelačić.

Karadžić sluša drugu verziju optužnicu u martu
"Druga stvar, koju je sudija Kwon također naglasio danas, je da isto tako ni pravo da se optuženi brani sam nije tako apsolutno, dakle i ta se odluka može promijeniti u slučaju da činjenica da se optuženi brani sam počinje da ugrožava tok postupka,“ dodala je Jelačić.

Za sada nije jasno kako proces može dalje ići ako Karadžić nastavi odbijati da dođe u sudnicu, kaže Nidžara
Oni ne mogu prisiliti Karadžića da uđe u sudnicu, to je sigurno
Ahmetašević, urednica Balkanske istraživačke mreže.

"Oni ne mogu prisiliti Karadžića da uđe u sudnicu, to je sigurno. Mislim da jedini siguran put je, to je to što je Tužilaštvo danas i tražilo, da se imenuje njegov predstavnik koji će sjediti u njegovo ime tu. Druga opcija je da odgode suđenje dok se Karadžiću ne svidi i ne dođe u sudnicu, što bi, ja mislim, bila najgora moguća opcija," rekal je Ahmetašević.
XS
SM
MD
LG