Dostupni linkovi

Suđenje u Hagu: O zločinima u Sarajevu i ispadi Mladića


Refik Sokolar
Refik Sokolar
Nakon tjedan dana pauze u hašku sudnicu se ponovno vratio zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić. Suđenje se nastavilo iskazom Refika Sokolara, policijskog istražitelja iz Sarajeva koji je napravio oko 200 istraga gađanja civila tijekom troipogodišnje opsade grada.

Sudsko vijeće je i ovaj put moralo upozoravati generala Mladića zbog usmenog dobacivanja, a nakon prve pauze optuženi se nije pojavio u sudnici zbog problema s previsokim krvnim tlakom.

Ipak nakon pomnijeg pregleda liječnik na sudu je zaključio kako Mladić nema problema zbog kojih ne bi mogao pratiti suđenje pa se optuženi vratio.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:29 0:00
Direktan link

Policijski istražitelj Sokolar prisjetio se početka rata 1992.godine i postavljanja barikada (polovicom ožujka), zbog čega se dva mjeseca nije mogao vratiti u svoj stan u sarajevskom naselju Dobrinja.


„Ispod ulice u naselju Nedžarići su niske kuće gdje su iz tih kuća snajperisti ili ne mora biti snajperisti, iz automatskog oružja pucali na svakoga tko je pokušao pješke ili vozilom proći tom cestom“, naveo je Sokolar.

Početne žrtve u blokiranoj Dobrinji sahranjivane su na različitim lokacijama jer do njih rodbina nije mogla proći.

„Bilo je na 4-5 lokacija. U naselju Kvadrant C 5 između stambenih zgrada sahranjeno 5-6 ljudi. Pored jedne garaže u Ulici Osloboditelja Sarajeva, u Ulici Emila Zole također, u parku je bilo sahranjeno ljudi“, prisjetio se svjedok.
Suđenje Ratku Mladiću
Suđenje Ratku Mladiću

I sam svjedok Sokolar ranjen je jednom prilikom, a tijekom forenzičkih istraga granatiranja i snajperskog gađanja civila u Dorbinji zaključio je kako je većina projektila dolazila s položaja pod kontrolom snaga bosanskih Srba.

Poput Nedžarića, teološkog fakulteta, aerodromskog naselja, kasarne JNA, naselja Ikića kuće i pravoslavne crkve u Veljinama. Ubijanje i ranjavanje civila nastavilo se prema opisima sarajevskog istražitelja - tijekom cijelog rata, a kao jedan od brojnih primjera njegovih istraga, spomenut je napad snajperskim oružjem na starijeg muškarca 1994.godine.

„Mislim da se ovaj čovjek kretao iz pravca Dobrinje prema drugom dijelu Ulice Osloboditelja Sarajeva, prema Aveniji i prelazio je mislim preko zelene površine“, opisao je Sokolar jednu od istrage koju je kao primjer navelo tužiteljstvo.

Obrana se tijekom unakrsnog ispitivanja najviše bavila Jukom Prazinom i njegovom grupom, kao i opisima aktivnosti snaga predsjedništva BiH u Dobrinji, kako bi pokušala prikazati da je u tom naselju bilo legitimnih ciljeva i razloga za otvaranje vatre od strane VRS-a.

Sokolar će iskaz dovršiti u utorak.

Za ovaj tjedan najavljeni su iskazi nekoliko zaštićenih svjedoka kako i iskaz Dejvida Frejzera (David Fraser), bivšeg pripadnika UNPROFOR-a u Sarajevu koji će govoriti o efektivnoj kontroli optuženog Mladića nad Sarajevsko-romanijskim korpusom VRS-a, tijekom opsade grada.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG