Dostupni linkovi

SDS-ovca iz Kruhara ubojica ucjenjivao kao nalogodavca


Tomislav Delić, svjedok obrane preko video-linka iz Banjaluke
Tomislav Delić, svjedok obrane preko video-linka iz Banjaluke

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom Tomislava Delića, bivšeg osnivača Srpske demokratske stranke, SDS-a u Kruharima, mjestu u općini Sanski Most, gdje je prema optužnici 1992.godine počinjen progon Hrvata i Bošnjaka s razmjerom genocida.

Delić je kao svjedok obrane, svjedočeći preko video-linka iz Banjaluke - poricao da se u Sanskom Mostu dogodio organizirani progon, tvrdeći da su masovna ubojstva mještana nesrpske nacionalnosti – djela pojedinačnih zločinaca. U unakrsnom ispitivanju Delića je pak optužba suočila s pismom Daniluška Kajteza, ubojice najmanje 7 Hrvata u mjestu Škrljevita – u kojem je upravo on označen kao jedan od nalogodavaca masovnih pogubljenja u Sanskom Mostu.

Delić je tvrdio kako su se Srpske obrambene snage, SOS organizirale spontano, iz straha od zločina iz 2.svjetskog rata te da je svrha njihovog osnivanja bila psihološka zaštita, a ne progon drugih kao što tvrdi tužiteljstvo.

Kako bi pokazao da se ne radi o nikakvoj spontanosti, tužitelj Edward Jeremy je podsjetio Delića na njegove predratne kontakte, kao jednog od osnivača SDS-a u Kruharima – s predsjednikom SDS-a Radovanom Karadžićem, koji u haškom pritvoru pritvoru čeka prvostupanjsku presudu za ista nedjela kao i general Mladić – genocid u 7 općina 1992.godine, progone, teror nad Sarajlijama, uzimanje međunarodnih promatrača za taoce i genocid u Srebrenici 1995.godine.

Tužiteljstvo: Svjedok jedan od organizatora ubojstava

Prema tužitelju Jeremy-ju ni masovni zločini u Sanskom Mostu nisu bili spontani, kao ni posljedica osvete (zbog zločina iz 2.svjetskog rata) koju je Delić spominjao kao razlog, već organizirani – kako bi se nesrpsko stanovništvo potaknulo na odlazak. Između ostalih mjesta i iz Škrljevite, nakon što je njezinih 7 mještana ubijeno od strane pripadnika srpskih snaga predvođenih Daniluškom Kajtezom.

Daniluško Kajtez je po mom mišljenju bolestan čovjek.“, ogradio se svjedok, tvrdeći da je zločin počinio na svoju ruku, kao odmetnik od snaga SOS-a.

Vi se ograđujete od Daniluška Kajteza jer ste zapravo Vi izdali naređenje za napad na Škrljevitu“, suočio je Delića tužitelj Jeremy, a nakon poricanja i pokazao pismo Kajteza u kojem iz banjalučkog zatvora prijeti najvišim dužnosnicima Sanskog Mosta, „koji znaju što je uradio za taj prokleti Sanski Most“ – da će završiti s njim u pritvoru ukoliko ga ne izvuku bez kazne.

Kajtez, koji je tek naknadno 2007.godine osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina u Sanskom Mostu, u pismu je Vladi Vrkešu poručio da će njega i svjedoka Delića – izdati kao naredbodavce više ubojstava, između ostalog i dva masovnija u logoru Manjača 7.srpnja 1992.godine zatočenika (prebačenih iz logora Betonirka u Sanskom Mostu).

Kajtez: Zovite Karadžića i Mladića i izvucite me

Kajtez je spomenuo kako će se braniti na sudu u Banja Luci za zločin nad Hrvatima iz Škrljevite tvrdnjom – da je išao u lov kada su on i kolege napadnuti, ali i da će lako dokazati suprotno ukoliko ga ne izvuku od suđenja te pokazati – da je ubojstvo počinjeno kako bi se stanovništvo iz straha iselilo i ponovno naselilo Srbima.

Idite do Mladića, do Karadžića do koga god, ali me izvucite odavde“, poručio je Kajtez, koji je potom, nakon pisanja pisma i pušten iz pritvora bez suđenja - 14.03.1995.godine.

Delić je poricao da je je imao veze s ubojstvima, tvrdeći da je Kajtez govorio bilo što „samo da izađe iz pritvora“.

Grgo Stojić, jedina preživjela žrtva iz Škrljevite, opisala je Delića kao jednog od pripadnika SOS-a, no svjedok obrane je i to poricao – objašnjavajući da ga je netko nepoznat stavio na njihov platni spisak kako bi dobivao njegovu naknadu.

Delić je jedino potvrdio kako su nakon spornih događaja 1992.godine Hrvati iz njegovih rodnih Kuhara prepisali svoju imovinu i napustili područje, baš kao i Hrvati iz Škrljevite.

Suđenje generalu Mladiću nastavlja se u četvrtak novim iskazom svjedoka obrane preko video-linka.

VIDEO: Dio ispitivanja Delića o pismu Kajteza

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG