Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 03:54 CET

  Suđenje Radovanu Karadžiću

  Optužba: Krizni štabovi bosanskih Srba osnovani za etničko čišćenje

  Radovan Karadžić
  Radovan Karadžić
  Kako bi osporio optužbe za etničko čišćenje u dijelovima Bosne i Hercegovine u kojima je Srpska demokratska stranka preuzela vlast – njezin bivši predsjednik Radovan Karadžić doveo je još jednog svjedoka koji je tijekom svog iskaza branio i optuženog, ali i sebe u vezi događaja koji su pokrenuli ratne strahote.

  Svetozar Stanić, bivši član Kriznog štaba u Vogošći, izjavio je - kako Karadžićevo uputstvo poznato kao Varijanta A i B – nije bio poziv na etničko čišćenje, kako tvrdi optužba, nego odgovor na plan regionalizacije Bosne i Hercegovine. U unakrsnom ispitivanju optužba je osporavala Stanićev iskaz – upravo Karadžićevim riječima iz ratnog vremena.

  Krizni štab bosanskih Srba u Vogošći, prema iskazu njegovog člana Stanića, nikad nije dobio uputstvo za etničko čišćenje građana nesrpske nacionalnosti. Karadžićev svjedok je pri tom ustvrdio – kako se sporni krizni štabovi bosanskih Srba - nisu formirali diljem zemlje prema uputstvima SDS-a – već prema Zakonu o općenarodnoj obrani bivše Jugoslavije. Odnosno kao odgovor na pokušaj odcjepljenja Bosne i Hercegovine.
  No, Stanić nije mogao pružiti dokaz takvog tumačenja - tužitelju Alanu Tiegeru.

  „U kojim odredbama zakona SFRJ (Savezna federativna republika Jugoslavija) o Zakonu u općenarodnoj obrani se spominje termin – krizni štab?“, ispitivao je Tieger tvrdeći da to ne postoji.

  „Koji član? Ne mogu se sjetiti sad tih članova. Da sam bio pripremljen izvadio bih Vam i izvode tih članova?“, zbunjeno je odgovarao svjedok izjavljujući da nije očekivao da će se njegove tvrdnje provjeravati.

  Za razliku od svjedoka, tužitelj Tiger je ustvrdio da su Krizni štabovi formirani upravo prema uputstvu predsjednika SDS-a Karadžića, čiji su ljudi, poput Jovana Tintora u Vogošći, naoružavali i organizirali paravojne jedinice spremne za protjerivanje nesrpskog stanovništva.

  „Gospodin Tintor je u stvari bio na čelu protuzakonite brigade u Vogošći, je li to točno?“, upitao je Tieger i ne dobivši odgovor nastavio ispitivati i citirati riječi Karadžića iz ratnog vremena.

  „Ponovno gospodine Staniću ja citiram riječi gospodina Karadžića pred Skupštinom bosanskih Srba: napravili smo razne kalkulacije i sporazume s Jugoslavijom (s vlastima u Beogradu), odlučili smo da osnujemo TO (teritorijalna obrana), srpske brigade koje predvodi SDS, ali ne kao stranačka vojska, nego kao narodna vojska.“, citirao je tužitelj navode optuženog koji nisu u skladu s onim što je rekao svjedok, ali i obranom Karadžića – kako se srpski narod samoorganizirao, bez njegovog utjecaja. 

  O varijanti A i B, kao uputstvima vrha SDS-a o razdvajanju srpskog od hrvatskog i bošnjačkog naroda, svjedočilo je nekoliko svjedoka tijekom dokaznog postupka tužiteljstva, među njima i neki insajderi, bivši članovi Karadžićeve stranke.

  Svjedok Stanić, kao član Kriznog štaba Vogošće i predsjednik općine, nije mogao tužitelju potvrditi ni da je znao išta o užasnim uvijetima u zatočeničkim objektima u kojima su ubijani i mučeni građani nesrpske nacionalnosti, poput Planjina kući, pansionu Kod Sonje (restoran Kontiki) i Bunkeru. Kao ni o osvajačkim planovima na sarajevskom području 1992.godine, u kojima su sudjelovali predstavnici vlasti i vojske bosanskih Srba.

  „Ovdje odgovorno tvrdim da nisam bio na tom sastanku. Na skupštini općine Vogošća, 14.studenog 1992.godine, tada sam ja podnio ostavku. I poslije te ostavke – isključujem se iz svih aktivnosti.“, branio se svjedok, poričući umiješanost u planiranje događaja koji su doveli do zločina.


  Svjedok porice da je znao za zlostavljanja u Bunkeru i Kod Sonje
  Svjedok porice da je znao za zlostavljanja u Bunkeru i Kod Sonjei
  || 0:00:00
  ...    
   
  X


  Po završetku iskaza Stanić je zamolio suce da „još jednom stisne ruku gospodinu predsjedniku“ jer bi mu „to bila čast“, no sudsko vijeće to nije dozvolilo.

  Spomenimo na kraju da je Raspravno vijeće prvi put izdalo subpoenu u vezi Karadžićevih svjedoka, odnosno obvezujući nalog za svjedočenje Edinu Garapliji, bivšem članu tajne policije AID, kojeg optuženi želi pozvati u Den Haag kao svojeg svjedoka, u vezi njegove teze o namještenim incidentima gađanja sarajevskih civila.
  Suđenje će se nastaviti iskazom novog svjedoka Karadžićeve obrane.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Fenix
  18.12.2012 20:32
  Karadzic je svoje odsvirao i tu je svaka diskusija suvisna. Paralelno sa sudjenjem Karadzicu,Mladicu...i slicnima, treba otpoceti sa demontazom njihove monstrum tvorevine,zvane "republika srpska" zbog koje su masovni zlocinu u Bosni i Hercegovini i napravljeni. Ovo je isto kao suditi Hitlerovim Nacistima a ostaviti pola njihove etnicki-ociscene Evrope nedirnute. Sigurno ce konacne presude Karadzicu,Mladicu....ici na demontazu njihove para-tvorevine i vracanje BiH u njene regularne okvire Ustava Republike Bosne i Hercegovine iz 1991/92 god. Ovo bi bila djelimicna satisfakcija svim zrtvama veliko-srpske pomame u Bosni i Hercegovini.
  Odgovor

  Ime: Predrag Grad: Srbija
  19.12.2012 15:21
  Nijedna diskusija nije suvisna, osim ako druga strana ne zeli da prikrije svoje zlocine.
  Zalud se pozivate na velikorspke planove, takvih ideja nije bilo, kao ni namera, a svojim prijateljima sa zapada mozete prodavati kakve hocete price, oni ce vas u svemu podrzati. Donekle.
  Demontaze Republike Srpske nece biti, iako to zelite. Cak i da se to desi, uz gomilu novca koju treba dati zapadu, RS ce ostati da postoji samo bez institucija koje ima sada.
  Satisfakcija zrtvama nece biti nestajanje RS, BiH, Hrvatske ili Srbije, jer su zrtve mrtve i njima nema satisfkacije. Moze biti satisfakcije za njihove porodice.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  20.12.2012 11:06
  Nije pitanje hoce li RS opstati nego je li Vlada SR BiH a kasnije R BiH postupala po zakonu ili ne. A ocigledno je da jeste, jer su srpski pobunjenici bili ti koji su sve zakone krsili. SFRJ se raspala, BiH je nedugo nakon toga konsekventno proglasila nezavisnost, sve po redu i zakonu. Srpski pobunjenici su jos dok je SFRJ postojala poceli proglasavati nekakve SAO i nezakonito se naoruzavati. Institucije uprave bosanskih Srba bile su nelegalne i zlocinacke u startu, a pocetak pravnog zivota RS desio se tek potpisivanjem Mirovnog sporazuma i usvajanjem opste abolicije u Skupstini RBiH 1995. Naravno, to nije razlog da se ne istraze detaljno sve nezakonitosti u radu srpskih organa pobunjenicke vlasti i da se kriminalci i zlocinci ne kazne.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.