Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 12:43 CET

  Programi / Pred licem pravde

  Suđenje Mladiću: Nakon uvodne riječi tužitelja nastavak odgođen

  Mejra Đogaz u svojoj kući u Potočarima gleda početak suđenja Mladiću, 17. svibnja 2012.
  Mejra Đogaz u svojoj kući u Potočarima gleda početak suđenja Mladiću, 17. svibnja 2012.
  Na Haškom sudu završena je uvodna riječ tužiteljstva u slučaju protiv Ratka Mladića, zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

  Nakon što je prethodno opisan kontekst događaja tijekom kojih je došlo do etničkog čišćenja diljem Bosne i Hercegovine, tužiteljstvo se u završetku uvodnog obraćanja fokusiralo na zločin u Srebrenici gdje je prema optužnici ubijeno preko 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

  Na kraju obraćanja tužiteljstvo je je izrazilo nadu kako će sud pružiti istinu o onome što je Mladić učinio „bosanskom narodu i njegovoj divnoj zemlji“.

  Bosanski genocid - tako je tužiteljstvo opisalo stradanje žrtava i sakaćenje preživjelih u Srebrenici, napominjući kako još 1500 bošnjačkih dječaka i muškaraca nije pronađeno, ni u više masovnih grobnica otkrivenih nakon srpnja 1995.godine.

  Prema tužitelju Piteru Mekloskom (Peter McCloskey) Mladić je kao zapovjednik Glavnog štaba VRS-a bio i te kako upoznat s kaznenim djelima svojih vojnika, a i sam je želio da se ta djela počine.

  Mladić u sudnici 17. svibnja 2012.Mladić u sudnici 17. svibnja 2012.
  x
  Mladić u sudnici 17. svibnja 2012.
  Mladić u sudnici 17. svibnja 2012.
  „Autoritet i sposobnost g.Mladića kao zapovjednika. On je bio u punom zapovjedništvu nad ljudima koji su počinili kaznena djela koja se navode u optužnici. Njegov jedini pretpostavljeni je bio Radovan Karadžić (predsjednik RS)“, naveo je tužitelj zapovjednu odgovornost optuženog za počinjeno.

  Tužitelj je spomenuo i nekoliko svjedoka koji će svjedočiti o gubitku najdražih članova obitelji nakon što su srpske snage ušle u zaštićenu zonu Srebrenica.

  „Mirsada će svjedočiti u ovom slučaju. Mirsada je ostala bez muža Salka, bez dvojice sinova. Elvira i Admira. Admiru je bilo samo 16 godina. Ostala je bez svekra Omera. Bez obojice Salkove braće, Osmana i Đafera i bez svog nećaka Samira. I njezin slučaj nije usamljen. Mnogi su pretrpjeli i još veće gubitke“, navelo je tužiteljstvo.

  Tužiteljstvo je odbacilo obranu Mladića pomoću alibija – odnosno tvrdnju da nije znao što se događa u Srebrenici budući da je prije početka masovnih ubijanja otišao u Beograd na sastanke i jednu svadbu.

  "Prije nego što je napustio Srebrenicu, Mladić je pokrenuo, pod kontrolom podčinjenih oficira, operaciju širokih razmjera, dobro organiziranu, u kojoj će se ubiti 7000 muškaraca i mladića tijekom nekoliko dana i prisilno iseliti više od 30000 žena, djece i starijih muškaraca s te teritorije“, konstatirala je optužba.
  Tijekom uvodne riječi prikazani su brojni dokumenti, video snimci i presretnuti razgovori koji prema optužbi pokazuju punu svijest Mladića i političkog vodstva bosanskih Srba o zločinima koje su počinile njihove snage. U dokaz tome spomenuti su i ratni dnevnici optuženog.

  „On ovdje bilježi da mu Momčilo Krajišnik kaže, citiram: Vogošća, interventni vod je demolirao hotel, siluju sve redom. Opljačkaše sve živo u Vogošći. Kraj citata“, stoji u bilježnici Mladića u kojoj je zapisivao sporne detalje.

  Nakon uvodne riječi tužiteljstva suđenje Mladiću se ipak neće odmah nastaviti, budući da su suci uvažili prigovore obrane o zakašnjelom objelodanjivanju dokaznog materijala tužiteljstva.

  O nastavku suđenja po 11 točaka za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini – suci će odlučiti naknadno, nakon što sagledaju razmjere propusta tužiteljstva te procjene – koliko će trebati obrani da prouči prekasno dostavljeni materijal.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.