Utorak, 01. decembar/prosinac 2015, 12:05 CET

Programi / Pred licem pravde

Suđenje Mladiću: Nakon uvodne riječi tužitelja nastavak odgođen

Mejra Đogaz u svojoj kući u Potočarima gleda početak suđenja Mladiću, 17. svibnja 2012.
Mejra Đogaz u svojoj kući u Potočarima gleda početak suđenja Mladiću, 17. svibnja 2012.
Na Haškom sudu završena je uvodna riječ tužiteljstva u slučaju protiv Ratka Mladića, zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Nakon što je prethodno opisan kontekst događaja tijekom kojih je došlo do etničkog čišćenja diljem Bosne i Hercegovine, tužiteljstvo se u završetku uvodnog obraćanja fokusiralo na zločin u Srebrenici gdje je prema optužnici ubijeno preko 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Na kraju obraćanja tužiteljstvo je je izrazilo nadu kako će sud pružiti istinu o onome što je Mladić učinio „bosanskom narodu i njegovoj divnoj zemlji“.

Bosanski genocid - tako je tužiteljstvo opisalo stradanje žrtava i sakaćenje preživjelih u Srebrenici, napominjući kako još 1500 bošnjačkih dječaka i muškaraca nije pronađeno, ni u više masovnih grobnica otkrivenih nakon srpnja 1995.godine.

Prema tužitelju Piteru Mekloskom (Peter McCloskey) Mladić je kao zapovjednik Glavnog štaba VRS-a bio i te kako upoznat s kaznenim djelima svojih vojnika, a i sam je želio da se ta djela počine.

Mladić u sudnici 17. svibnja 2012.Mladić u sudnici 17. svibnja 2012.
x
Mladić u sudnici 17. svibnja 2012.
Mladić u sudnici 17. svibnja 2012.
„Autoritet i sposobnost g.Mladića kao zapovjednika. On je bio u punom zapovjedništvu nad ljudima koji su počinili kaznena djela koja se navode u optužnici. Njegov jedini pretpostavljeni je bio Radovan Karadžić (predsjednik RS)“, naveo je tužitelj zapovjednu odgovornost optuženog za počinjeno.

Tužitelj je spomenuo i nekoliko svjedoka koji će svjedočiti o gubitku najdražih članova obitelji nakon što su srpske snage ušle u zaštićenu zonu Srebrenica.

„Mirsada će svjedočiti u ovom slučaju. Mirsada je ostala bez muža Salka, bez dvojice sinova. Elvira i Admira. Admiru je bilo samo 16 godina. Ostala je bez svekra Omera. Bez obojice Salkove braće, Osmana i Đafera i bez svog nećaka Samira. I njezin slučaj nije usamljen. Mnogi su pretrpjeli i još veće gubitke“, navelo je tužiteljstvo.

Tužiteljstvo je odbacilo obranu Mladića pomoću alibija – odnosno tvrdnju da nije znao što se događa u Srebrenici budući da je prije početka masovnih ubijanja otišao u Beograd na sastanke i jednu svadbu.

"Prije nego što je napustio Srebrenicu, Mladić je pokrenuo, pod kontrolom podčinjenih oficira, operaciju širokih razmjera, dobro organiziranu, u kojoj će se ubiti 7000 muškaraca i mladića tijekom nekoliko dana i prisilno iseliti više od 30000 žena, djece i starijih muškaraca s te teritorije“, konstatirala je optužba.
Tijekom uvodne riječi prikazani su brojni dokumenti, video snimci i presretnuti razgovori koji prema optužbi pokazuju punu svijest Mladića i političkog vodstva bosanskih Srba o zločinima koje su počinile njihove snage. U dokaz tome spomenuti su i ratni dnevnici optuženog.

„On ovdje bilježi da mu Momčilo Krajišnik kaže, citiram: Vogošća, interventni vod je demolirao hotel, siluju sve redom. Opljačkaše sve živo u Vogošći. Kraj citata“, stoji u bilježnici Mladića u kojoj je zapisivao sporne detalje.

Nakon uvodne riječi tužiteljstva suđenje Mladiću se ipak neće odmah nastaviti, budući da su suci uvažili prigovore obrane o zakašnjelom objelodanjivanju dokaznog materijala tužiteljstva.

O nastavku suđenja po 11 točaka za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini – suci će odlučiti naknadno, nakon što sagledaju razmjere propusta tužiteljstva te procjene – koliko će trebati obrani da prouči prekasno dostavljeni materijal.

Goran Jungvirth

Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.