Dostupni linkovi

Svjedokinja obrane navela prijedorske logore i zločin u selu Zecovi


Zdravka Karlica
Zdravka Karlica

Na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) počela je nova sezona suđenja. Prvo je nastavljen proces zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskazom Zdravke Karlice, koja je kao svjedokinja obrane opisala svoje viđenja događaja u Prijedoru. Tamo je prema optužnici 1992. godine počinjen progon nesrpskog stanovništva s razmjerom genocida.

Zoran, suprug svjedokinje Karlice smrtno je ranjen prilikom zauzimanja Prijedora 1992.godine kao oficir Vojske Republike Srpske, a i jedan od trgova grada sada nosi njegovo ime, nakon što je posmrtno odlikovan.

Svjedokinja Karlica je inače dugogodišnja predsjednica Udruženja obitelji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, a obrana generala Mladića je njezinim iskazom željela osporiti optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu preuzimanja općina i protjerivanja nesrpskog stanovništva, tvrdnjama kako je do sukoba u Prijedoru došlo zbog napada bošnjačkih snaga.

„Pošto je 30.maja moj muž ranjen, njegovi ljudi iz te jedinice su dolazili i pričali da je bilo (napada) iz raznih pravaca, a on je ranjen blizu hotela. I navodno je ta jedna grupa trebala doći do Radio Prijedora, da je to bio glavni cilj i da bi se onda ostali uključili u te borbe oko Prijedora.“, navela je što je čula od suboraca svog muža koji je ratno iskustvo prije Prijedora stekao 1991.godine u Slavoniji, napadnutom području u Hrvatskoj od strane Jugoslavenske narodne armije, JNA – a od čijih je jedinica u Bosni i Hercegovini 1992.godine formirana VRS.

Karlica je kao svjedokinja obrane okrivila za sukob u Prijedoru muslimanske ekstremiste, navodeći kako je njezin suprug prethodno želio smiriti sukob u mjestu Kozarac, gdje je prema optužnici u svibnju 1992.godine ubijeno na stotine civila bošnjačke nacionalnosti.

Izbjegavala reći da su optuženi vojnici VRS-a

Suočena s dodatnim pitanjima haških sudaca Karlica je pak potvrdila da zna za neke zločine srpskih snaga. Poput masakra u selu Zecovi, zbog čega je prošle godine podignuta optužnica u Bosni i Hercegovini protiv 18 vojnika i policajaca srpskih snaga.

„Prvo što je to za mene bila jedna šokantna vijest – da je u tom ratu ubijeno 256 žena i 10 djevojčica.“, navela je podatak ubijenih u selu Zecovi.

Kao svjedokinja obrane generala Mladića, Karlica je izbjegavala potvrditi kako su za masakr u selu Zecovi optuženi srpski vojnici, spominjući kao počinitelje samo rezervne policajce. S druge strane nije izbjegla direktno potvrditi da je na tisuće građana nesrpske nacionalnosti zatočeno u Prijedoru 1992.godine.

„Pa čula sam za logore, ako smo na to mislili. Naravno da sam čula. Čula sam i za Omarsku i za Trnopolje i za Keraterm, sve sam to čula.“, navela je imena prijedorskih logora, a koje obrana pak naziva – sabirni centri.

Podsjetimo i da je na suđenju generalu Mladiću dozvoljeno haškom tužiteljstvu ponovno otvaranje dokaznog postupka tijekom ove godine - kako bi uvelo dokaze o prijedorskoj masovnoj grobnici Tomašica.

VIDEO LINK: Dokumentarac: Zločini pred Tribunalom – Prijedor

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG