Dostupni linkovi

Svjedok podsjetio obranu na logore i nekažnjena ubojstva


Ratko Mladić u sudnici 22.11.2013.
Ratko Mladić u sudnici 22.11.2013.
Haško suđenje bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se višednevnim iskazom vojnog vještaka tužiteljstva Juena Brauna (Ewan Brown). U završnici unakrsnog ispitivanja obrana generala Mladića je pokušala osporiti izvještaj svjedoka o etničkom čišćenju brojnih općina od strane VRS-a.

U žestokoj raspravi s braniteljem svjedok Brown je ostao pri svom iskazu o organiziranom protjerivanju, podsjećajući pri tom na rasprostranjene posljedice za nesrpsko stanovništvo nakon vojnih akcija pokrenutih 1992.godine, poput uspostave logora.

Svjedok Ewan Brown u sudnici 22.11.2013.
Svjedok Ewan Brown u sudnici 22.11.2013.
Prikazana naređenja VRS-a o postupanju sa zarobljenicima prema ženevskim konvencijama za Browna su samo bili fasada koja je korištena za smirivanje međunarodne zajednice, nakon što su mediji dokazali postojanje logora u Bosni i Hercegovini.

„Iz vremena ovog dokumenta, odnosno datuma, vidimo da je to u vrijeme značajnih međunarodnih pritisaka, kao posljedica one posjete predstavnika medija i međunarodnih agencija. Do ovoga trenutka ili je bilo napada na nesrpska područja i veliki broj nesrpskog stanovništva je napustilo taj kraj ili su pak bili u logorima“, naveo je svjedok govoreći o dokumentu iz vremena nakon kolovoza 1992.godine.

Kao o logoru koji je prema tužiteljstvu bio u rukama vojske bosanskih Srba, najviše je bilo riječ o zloglasnoj Manjači.

(VIDEO: Reportaža stranih medija o Manjači)


Britanski vojni vještak je odbio opetovane pokušaje branitelja Branka Lukića da prikaže užase u logorima kao – medijsku propagandu, podsjećajući na tisuće zarobljenih civila nesrpske nacionalnosti koji su tamo zatočeni i držani u neljudskim uvjetima, o čemu je izvijestio i Crveni križ.

Odgovori Browna zato su više puta naljutili inače smirenog branitelja Lukića.

„Je li u skladu ili nije u skladu, ne treba mi objašnjenje. Je li u skladu s Vašim nalazima, ili nije u skladu s Vašim nalazima i idemo dalje“, zaustavljao je Lukić odgovor svjedoka u vezi dokumenata koji su navodno u suprotnosti s njegovim izvještajem.

„Gospodine Lukić to nije samo pitanje za odgovor – sa da ili ne. I Vi to znate i nema smisla da to drugačije predstavljate“, upozorio je pak nakon toga predsjedavajući sudac Alphons Orie.

Vojne vlasti znale za zločine u logorima

Svjedok Brown, koji je pregledao niz vojnih dokumenata, podsjetio je na neke zapovjedi kao pokazatelj suradnje vojske i policije bosanskih Srba tijekom uspostave i upravljanja logorima. Također podsjetio je na neke incidente ubojstava zarobljenika o kojima su prema pronađenim vojnim dokumentima - vlasti u logoru imale saznanja.

„Ono što možemo vidjeti o incidentu iz dokumenata logora – je da su te osobe dovedene u logor. Dovela ih je policija, s time se slažem. Došli su rano i morali su tamo provesti noć. Tijekom noći bilo je ubijanja zatvorenika, a to su vlasti u logoru znale, to je znao i zapovjednik logora. I o tome je izviješten 1.krajiški korpus (VRS)“, podsjetio je vojni vještak naglašavajući kako za spomenuti zločin nitko nije odgovarao makar su počinitelji bili poznati.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:17:50 0:00
Direktan link

Tužiteljstvu, koje je do sada ispitalo 160 svjedoka na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH, ostalo je za pozvati njih još 5.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG