Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Svjedočio vozač izdvojenih Srebreničana


Miladin Mlađenović
Miladin Mlađenović

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću obrana je ovaj tjedan izvela još jednog svjedoka u vezi osporavanja optužbi za srebrenički genocid.

Miladin Mlađenović, vozač tvrtke Vihor iz Bratunca opisao je kako je prevozio tih kobnih dana u srpnju 1995.godine - više puta Srebreničane iz UN-ove baze u Potočarima, tvrdeći da nije vidio ubijene ljude u zloglasnoj Bijeloj kući u koju su zatočeni bošnjački muškarci i dječaci, razdvojeni od svojih obitelji.

Pomoću iskaza Mlađenovića obrana generala Mladića je željela prikazati kako je vojska bosanskih Srba samo željela napraviti evakuaciju Srebreničana, a ne izdvojiti dječake i muškarce te ih ubiti, prema optužnici njih preko 7000.

Snimka gomile stvari pred Bijelom kućom
Snimka gomile stvari pred Bijelom kućom

No haška tužiteljica Abeer Hassan suočila je pak u unakrsnom ispitivanju Mlađenovića sa snimkom iz Potočara 13. srpnja 1995.godine. Na njoj se vide zatočenici Bijele kuće i njihove pobacane stvari na velikom kupu - za koje su im srpski vojnici rekli - kako im više neće trebati.

"I još uvijek nam tvrdite da Vi niste vidjeli te muškarce na balkonu?", suočila je svjedoka.

"Ja se ne sjećam", negirao je Mlađenović.

"I također tvrdite da niste uočili ove gomile osobnih predmeta koji su bili ispred Bijele kuće?", pokazivala je na zaustavljenom video snimku Hasan.

"Da su bili toliki predmeti ja ne znam kako bi ušao na rikverc u Bijelu kuću, kada sam ja dolazio", odvratio je svjedok koji je u dodatnom pitanju suca ipak potvrdio da nije siguran - je li netko drugi osim njega još odvozio izdvojene muškarce.

Svjedok "nije imao potrebu" saznati kako je završio kolega

U Bijeloj kući je, prema iskazu više svjedoka optužbe, već počelo maltretiranje i ubijanje zarobljenika, dok je kasnije njih oko 1000 odvedeno u Bratunac te potom na masovna stratišta. Tužiteljica Hasan suočila je svjedoka Mlađenovića sa sudbinom jednog od ljudi koje je prevezao iz Bijele kuće u Bratunac.

"Bio je jedan vozač iz Fakovića koji se zvao Hamed Hasanović. Je li Vam to osvježava pamćenje - je li to bilo ime Vašeg kolege?", suočavala je tužiteljica.

"Ne znam, ne mogu se sjetiti. Ja sam samo poznavao mu lik, ne i ime", odvratio je svjedok.

"Jeste li ga vidjeli od tada? Jeste li se potrudili da ga pronađete i ustanovite kasnije što se njemu dogodilo?", upitala je nadalje Hasan.

"Nisam, jer nisam imao potrebe", izjavio je Mlađenović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:56 0:00
Direktan link

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavit će se idući tjedan iskazom novih svjedoka obrane kojih je do sada ispitano oko šesdesetak.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG