Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 06:06 CET

Suđenje Ratku Mladiću

Policijski istražitelj na suđenju Mladiću: Markale granatirane s položaja VRS

Zaštićeni svjedok RM-110
Zaštićeni svjedok RM-110
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom zaštićenog svedoka optužbe pod pseudonimom RM-110. On je skrivenog lika, kao bivši istražitelj snajperskih i artiljerijskih napada Mladićevih snaga na sarajevska naselja – opisao nalaze istraga, među ostalim i napada na tržnicu Markale 28. kolovoza 1995.godine. Tada je ubijeno 43, a ranjeno 84  građana.

„Smrtonosne granate došle su s područja Ilidže koja je bila pod kontrolom snaga bosanskih Srba“, izjavio je u iskazu zaštićeni svjedok opisujući nalaze njegovih kolega s kojima je sudjelovao u istrazi Ministarstva unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine.

Tijekom uviđaja na Markalama 1995. godine - pronađeni su dijelovi projektila, potvrdio je pri tom RM 110.

„U daljnjoj proceduri svi ovi dijelovi granate dostavljani su dalje na vještačenje u Ministarstvo unutarnjih poslova, na odjeljenje KDZ-a, koji su davali konačan nalaz“, opisao je svjedok.


Prilikom svjedočenja policijskog istražitelja, čiji je iskaz dat u najvećem dijelu na sjednicama zatvorenim za javnost, prikazan je video film napravljen neposredno nakon pogibije civila na Markalama. U snimcima, koje ni zaštićeni svjedok nije vidio prije dolaska u Haag, vidjeli su se prizori raznesenih Sarajlija koje izbezumljeni sugrađani skupljaju sa ceste i odvoze u bolnicu.

Teza Mladićeve obrane, kao i njegovog političkog šefa u ratno vrijeme Radovana Karadžića -  je da su Markale namještene kako bi snage predsjedništva Bosne i Hercegovine izazvale NATO intervenciju na Vojsku Republike Srpske, koja je uslijedila nakon masakra.

Snimak masakra na Markalama prikazan u sudniciSnimak masakra na Markalama prikazan u sudnici
x
Snimak masakra na Markalama prikazan u sudnici
Snimak masakra na Markalama prikazan u sudnici
Prilikom unakrsnog ispitivanja svjedoka, branitelj Miodrag Stojanović zato je pokušao prikazati - da su zaključci istrage doneseni pristrano te da ni istražitelji nisu mogli utvrditi u potpunosti - porijeklo pronađenih ostataka projektila.

„Hoćete li se složiti sa mnom da je naoružanje bivše Jugoslavenske narodne armije bilo i u posjedu Armije Bosne i Hercegovine?“, ispitivao je Stojanović pokušavajući dovesti u pitanje nalaze istrage.

„Ja to ne znam. Nisam imao takvih kontakata niti se nalazio na linijama fronta. Niti znam kakvim je naoružanjem raspolagala Armija. Ja sam bio policajac i isključivo radio policijske poslove“, odvratio je svjedok.Tijekom ovoga tjedna haško tužiteljstvo će izvesti još nekoliko zaštićenih svjedoka čiji će iskazi biti u vezi istraga sarajevskih zločina.

Goran Jungvirth

Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.