Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 08:44 CET

  Suđenje Ratku Mladiću

  Policijski istražitelj na suđenju Mladiću: Markale granatirane s položaja VRS

  Zaštićeni svjedok RM-110
  Zaštićeni svjedok RM-110
  Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom zaštićenog svedoka optužbe pod pseudonimom RM-110. On je skrivenog lika, kao bivši istražitelj snajperskih i artiljerijskih napada Mladićevih snaga na sarajevska naselja – opisao nalaze istraga, među ostalim i napada na tržnicu Markale 28. kolovoza 1995.godine. Tada je ubijeno 43, a ranjeno 84  građana.

  „Smrtonosne granate došle su s područja Ilidže koja je bila pod kontrolom snaga bosanskih Srba“, izjavio je u iskazu zaštićeni svjedok opisujući nalaze njegovih kolega s kojima je sudjelovao u istrazi Ministarstva unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine.

  Tijekom uviđaja na Markalama 1995. godine - pronađeni su dijelovi projektila, potvrdio je pri tom RM 110.

  „U daljnjoj proceduri svi ovi dijelovi granate dostavljani su dalje na vještačenje u Ministarstvo unutarnjih poslova, na odjeljenje KDZ-a, koji su davali konačan nalaz“, opisao je svjedok.


  Prilikom svjedočenja policijskog istražitelja, čiji je iskaz dat u najvećem dijelu na sjednicama zatvorenim za javnost, prikazan je video film napravljen neposredno nakon pogibije civila na Markalama. U snimcima, koje ni zaštićeni svjedok nije vidio prije dolaska u Haag, vidjeli su se prizori raznesenih Sarajlija koje izbezumljeni sugrađani skupljaju sa ceste i odvoze u bolnicu.

  Teza Mladićeve obrane, kao i njegovog političkog šefa u ratno vrijeme Radovana Karadžića -  je da su Markale namještene kako bi snage predsjedništva Bosne i Hercegovine izazvale NATO intervenciju na Vojsku Republike Srpske, koja je uslijedila nakon masakra.

  Snimak masakra na Markalama prikazan u sudniciSnimak masakra na Markalama prikazan u sudnici
  x
  Snimak masakra na Markalama prikazan u sudnici
  Snimak masakra na Markalama prikazan u sudnici
  Prilikom unakrsnog ispitivanja svjedoka, branitelj Miodrag Stojanović zato je pokušao prikazati - da su zaključci istrage doneseni pristrano te da ni istražitelji nisu mogli utvrditi u potpunosti - porijeklo pronađenih ostataka projektila.

  „Hoćete li se složiti sa mnom da je naoružanje bivše Jugoslavenske narodne armije bilo i u posjedu Armije Bosne i Hercegovine?“, ispitivao je Stojanović pokušavajući dovesti u pitanje nalaze istrage.

  „Ja to ne znam. Nisam imao takvih kontakata niti se nalazio na linijama fronta. Niti znam kakvim je naoružanjem raspolagala Armija. Ja sam bio policajac i isključivo radio policijske poslove“, odvratio je svjedok.  Tijekom ovoga tjedna haško tužiteljstvo će izvesti još nekoliko zaštićenih svjedoka čiji će iskazi biti u vezi istraga sarajevskih zločina.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.