Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: General VRS-a suočen sa zločinima svojih podređenih


Dušan Kukobat u Hagu
Dušan Kukobat u Hagu

Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću održava se na Haškom sudu punim tempom, budući da se svjedoci obrane ubrzano smjenjuju, njih čak petorica u četiri sudska dana ovaj tjedan. Do sada je obrana u svom dokaznom postupku ispitala preko 70 svjedoka, a za sada ih ima u planu dovesti još oko 200. Kao zadnji u nizu svjedoka obrane iskaz je dao general VRS-a Dušan Kukobat, nekadašnji načelnik štaba 17.pješadijske brigade vojske bosanskih Srba u Ključu, općini u kojoj je prema optužnici 1992.godine počinjen genocid nad građanima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Kukobat je kao svjedok obrane u glavnom iskazu izjavio kako je general Mladić, posebno naglašavao svojim oficirima kako treba zaštititi civile tijekom ratnih operacija. U unakrsnom ispitivanju haški tužitelj Arthur Traldi je pak podsjetio svjedoka Kukobata – kako su do kolovoza 1992.godine izgledali rezultati te navodne zaštite o kojoj je govorio. Na pitanje da li je znao da je po njegovom dolasku u Ključ veliki broj muslimana već otišao iz tog mjesta svjedok je odgovorio:

„Ja nisam boravio u Ključu, izuzev u momentu dok sam prolazio kroz grad da bih se javio u komandu brigade.“

General Kukobat skidao je zapovjednu odgovornost, ne samo s generala Mladića, već i sa sebe u vezi događaja u Ključu, gradu za kojeg je poricao da je bio u zoni odgovornosti njegovih jedinica, tvrdeći pri tom da je odgovoran bio samo za front. Kao svjedok obrane Kukobat je negirao i da je imao saznanja o rasprostranjenim ratnim zločinima nad građanima nesrpske nacionalnosti.

„Nisam imao nikakvih informacija niti je o tome razgovarano. Ni u kojim prilokama jedino sam čuo nakon rata i sredstava informisanja ono što je poznato svima nama o tome šta se dešavalo ili se nije dešavalo ja u to ne mogu da ulazim jer nisam bio svjedok tih događaja."

Kako bi umanjio vjerodostojnost Kukobatovog iskaza kao svjedoka obrane, haški tužitelj Traldi ga je podsjetio i na presude suda za ratne zločine u Bosni i Hercegovini pripadnicima njegove brigade.

„To je uključivalo i vašeg komandanta Dragu Samardžiju koji je trenutno pod optužnicom. Uključivalo je i Boška Lukića i Marka Adamovića koji su nedavno osuđeni za ratne zločine u Bosni. Uključivalo je i Marka Samardžiju komandira čete koji je osuđen za ratne zločine u Bosni.“

Osim o ratnim zločinima u Ključu, prilikom svjedočenja generala Kukobata je bilo riječi i o beogradskim sastancima viših oficira Vojske Republike Srpske s višim oficirima Vojske Jugoslavije čime je haško tužiteljstvo ukazalo na njihovu suradnju.

„Kada ste otišli na taj sastanak bili ste oficir Vojske Jugoslavije i primali ste platu od Vojske Jugoslavije. Tokom službe u VRS da li ste i dalje primali tu platu?“

Kukobat je odgovorio potvrdno, navodeći da platu te institucije nije primao samo tokom jednog perioda. Upitan od tužioca da li je taj novac primao direktno preko 30. kadrovske uprave, Kukobat je također potvrdno odgovorio.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini tijekom prve polovice devedesetih godina – nastaviti će se idući tjedan iskazima novih svjedoka obrane.

XS
SM
MD
LG