Dostupni linkovi

O prisluškivanju oficira VRS u vrijeme pogubljenja Srebreničana


Mile Došenović
Mile Došenović

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću višednevni iskaz je nastavio Mile Došenović, koji je kao vještak obrane pokušao dovesti u pitanje – mogućnost presretanja razgovora oficira VRS-a u vrijeme pogubljenja dječaka i muškaraca iz Srebrenice u ljeto 1995.godine.

Nakon što je u glavnom iskazu ustvrdio da su veze oficira VRS-a bile šifrirane te da Armija BiH i policija (BiH) nisu imale uređaje za dešifriranje, čak i da su mogle presretati spornu komunikaciju, u unakrsnom ispitivanju Došenovića haška optužba je pokazivala dokumente koji ukazuju da su razgovori presretani. Čak i najvišeg vojnog vrha, poput načelnika Glavnog štaba VRS-a Manojla Milovanovića.

Iako je veliki dio unakrsnog ispitivanja protekao na sjednici zatvorenoj za javnost, budući da je većina vojnog i policijskog materijala vezanog uz prisluškivanje pod mjerama zaštite – moglo se čuti niz poveznica o izviđanju i presretanju veza, kao i različitih dokumenata Armije BiH i VRS-a – u kojima se potvrđuje da se to događalo.

Primjerice jedan od prikazanih dokumenata VRS-a potvrđivao je da se komunikacija njezinih oficira prisluškuje, a u njemu se i nabrajalo - na što sve prisluškivanje negativno djeluje (poput otkrivanja kretanja snaga te ratnih planova), kao i vrsta presretnute komunikacije.

Tužitelj Peter McCloskey je također citirao i izjave nekih oficira VRS-a u vezi (optičke) vidljivosti prema Crnom vrhu, kao i Vlasenici – odnosno sjecištima relejnih pravaca veze.

Prislušni uređaj, snimka iz sudnice
Prislušni uređaj, snimka iz sudnice

Došenović, koji je tijekom rata u BiH (1992-1995) bio načelnik veze u 2.krajiškom korpusu VRS, ostao je pak pri svom mišljenju – da su se presretnuti razgovori mogli razumijeti „samo ako su bili dešifrirani“, što prema njegovom mišljenju nije bilo moguće zbog nedostatne opreme Armije BiH.

Podsjetimo, u inkriminirajućim razgovorima oficira VRS-a zarobljenici iz Srebrenice su se spominjali - kao paketi koje još treba isporučiti, za što je optužba ustvrdila – da je značilo ubiti.

Presretnut razgovor, kao i dokument o konvojima UN-a

Među 280 presretnutih razgovora koje je optužba uvrstila u dokaze - spomenuto je i da su srpske snage imale u zarobljeništvu 6.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, prilikom čega su neki sugovornici opominjali druge da šute o brojkama, kao i operaciji ubijanja.

U jednom od presretnutih razgovora osuđeni general VRS-a Radislav Krstić naredio je, prema optužbi, oficiru sugovorniku – da ne smije ostaviti niti jednog živog zarobljenika.

Prema optužbi, razgovori su se mogli prisluškivati, a kao prilog tome svjedoku Došenoviću je pokazana karta prislušnih stanica Armije BiH, kao i dokumenti ARBiH – u kojima se prenose informacije o presretnutim razgovorima srpskih oficira o konvojima UN-a.

Ako je to presretnuta komunikacija onda je to pokazatelj da se ta frekvencija mogla presretati?“, suočio je svjedoka tužitelj McCloskey.

Sigurno su ga mogli čuti ako su ga presretali, a razumijeti samo ako su ga dešifrirali“, odvratio je Došenović.

Uz presretnuti razgovor pokazan je i dokument o kojem se sam razgovor i vodio, što je prema optužbi bio još jedan pokazatelj – da su presretači Armije BiH mogli ući u komunikacijski snop VRS-a i skinuti dokument.

Suđenje za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (1992-1995) nastavit će se u utorak.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Došenovića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG