Dostupni linkovi

O prisluškivanim razgovorima srpskih oficira u Srebrenici


Nedo Blagojević
Nedo Blagojević

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom pukovnika VRS-a Nede Blagojevića, načenika veze Drinskog korpusa – jedne od jedinica uključenih u srebrenička pogubljenja u srpnju 1995. godine.

Blagojevića je kao načelnika veze u Drinskom korpusu VRS-a obrana izvela – kako bi osporio vjerodostojnost presretnutih razgovora srpskih oficira uključenih u operaciju ubijanja, prema optužnici – preko 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Na suđenju generalu Mladiću haško tužiteljstvo je uložilo oko 280 presretnutih razgovora oficira VRS-a kao dokaz o udruženom zločinačkom poduhvatu srebreničkog genocida, no pukovnik Blagojević je kao svjedok obrane pokušao osporiti njihovu vjerodostojnost, odnosno poduprijeti tezu – da su naknadno proizvedeni za potrebe propagande Armije Bosne i Hercegovine.

Prema tvrdnji Blagojevića, kao svjedoka obrane, kripto-zaštitni uređaji koje je on postavio nisu dozvoljavali presretanje razgovora oficira Drinskog korpusa, kao ni Glavnog štaba VRS-a.

„Ja govorim o jedinicama i teritoriji Drinskog korpusa i frekvencijama koje su koristili. To što je vanjski put – Cer-Gučevo, korišten za potrebe naših veza, ali u smjeru Cer-Gučevo i Gučevo-Zvornik. Ali u suprotnom smjeru- nema šanse, nemoguće.“, naveo je svjedok obrane, tvrdeći da je dvosmjerno nadziranje komunikacije bilo nemoguće.

Svjedok suočen s presretnutim razgovorima

Tijekom unakrsnog ispitivanja, pukovnika Blagojevića je haški tužitelj Peter McCloskey podsjetio na zastarjelost uređaja za kripto-zaštitu koje je koristila vojska bosanskih Srba, pokazujući i i niz vojnih izvještaja – o čestim ljudskim greškama prilikom pokušaja zaštite komunikacije oficira VRS-a, kao i presretnutu frekvenciju koju Blagojević nije naveo u izjavi.

Uz to, McCloskey je podsjetio svjedoka Blagojevića – da je i sam potvrdio kako se komunikacija Drinskog korpusa i Glavnog štaba mogla nadzirati u jednom smjeru, ako već ne u oba.

„Dobro i na kraju ste Vi zapravo potvrdili ono što ja hoću reći. Potvrdili ste da postoji izuzetak, na ono što ste rekli u 25.paragrafu izjave – to jest da postoji frenkvencija izvan opsega, u dokumentu – koju su mogli presretati. Složiti ćemo se oko toga, zar ne?“, ispitivao je tužitelj koji je svjedoka suočio s niz presretnutih razgovora iz spornog vremena, a u kojima su navedene frekvencije odgovarale komunikaciji oficira VRS-a.

„Slažem se, djelomično.“, potvrdio je svjedok koji nije imao objašnjenja – kako su nastali presretnuti razgovori oficira VRS-a, ukoliko ih je prema njegovoj tezi – bilo nemoguće prisluškivati u oba smjera, već možda samo u jednom.

Kao objašnjenje tužitelj McCloskey je ponudio objašnjenje jednog zaštićenog svjedoka u vezi toga – kako se nekad presretnuti razgovori mogu čuti u oba smjera zbog razlike u radnim stanicama na relejnim čvorovima koje se mogu prebacivati i hvatati; kao i zbog povratne informacije odnosno zvuka u slušalicama koji, ako je dovoljno glasan - može otkriti riječi čovjeka na frekvenciji koja se ne čuje.

Podsjetimo, da će se drugostupanjska presuda zapovjednicima Drinskog korpusa i oficirima u Glavnom štabu VRS-a, u slučaju poznatom kao Popović i drugi – izreči na kraju ovog radnog tjedna – u petak. U prvostupanjskoj presudi Vujadin Popović i Ljubiša Beara su osuđeni na doživotne kazne zbog učešća u srebreničkom genocidu, dok su ostala petorica prošla s lakšim kaznama.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Blagojevića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG