Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Istražiteljica o snimcima zločinaca u Srebrenici


Ratko Mladić u Srebrenici, snimak prikazan na suđenju
Ratko Mladić u Srebrenici, snimak prikazan na suđenju
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću iskaz je nastavila istražiteljica haškog tužiteljstva Erin Gallagher (Galager) koja se bavila zločinima u Srebrenici.

Ona je već svjedočila o zaplijenjenim vojnim kartama srpskih snaga, a u nastavku iskaza je opisala dokaze koji pokazuju autentičnost prikupljenog video materijala, odnosno snimaka učesnika udruženog zločinačkog poduhvata - ubijanja genocidnih razmjera. Uz već neke osuđene pojedince, više snimaka je prikazalo i optuženog generala Mladića kako upravlja srebreničkom operacijom u srpnju 1995.godine.

Istražiteljica tužiteljstva je opisala značaj više video snimaka na kojima se vidi ulazak VRS u Srebrenicu, kao i ključni pojedinci u najvećem zločinu na području Europe nakon Drugog svjetskog rata. Zbirka video snimaka je poprilično velika, odnosno traje više sati pa su je istražitelji usnimili na 4 DVD-a koji su priloženi kao dokaz.

(VIDEO: Dokumentarac o zločinima u Srebrenici „Cry from the grave“)


„Antelopa je produkcijska kompanija koja je napravila dokumentarni film koji se zove „Krik iz grobnice“ od njih smo dobili izvorni materijal, WTN i Reuters su novinske agencije, zatim SRT, to je Srpska radio televizija.“, navela je istražiteljica Gallagher nekoliko izvora nabavljenih snimaka koji prikazuju vrijeme od 10.do 20.srpnja 1995.godine.

Na snimcima Srpske radio televizije moglo se vidjeti više zapovjednika srpskih formacija, poput Vinka Pandurevića iz Zvorničke brigade te vođu odreda „Vukovi s Drine“ Milana Jolovića zvanog Legenda – tijekom koordinacije napada na ljude koji bježe iz Srebrenice.

„Ajde brate sad pritisni, frka im je, sad pritisni NATO pakt nam ne može ništa. Zauzmi najbolje položaje, opleti dolje da čujem vukove kako zavijaju“, naređivao je Jolović nakon čega se na snimkama čulo zavijanje srpskih vojnika i pucnjava prema šumi kroz koju su bježali ljudi.

Uz srpske vojnike i zapovjednike, kao i generala Mladića koji prolazi kraj stotina zarobljenika, na snimcima se mogla čuti i propaganda srpskih novinara - kakva se može čuti i dalje u haškoj sudnici od strane obrane haških optuženika za srebreničke zločine, poput bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

„Pripadnici UNPROFOR-a sve vrijeme rata su naoružavali srebreničke muslimane i trgovali s njima hranom, pogonskim gorivom i tko zna čime sve ne. A uz sve to su slali srceparajuće izvještaje o gladi i lošim životnim uvjetima.....Zbog svega toga srpska vojska je bila primorana poduzeti odlučujuće korake“, naveo je u reportaži novinar nakon čega se mogla čuti pucnjava artiljerijskog oružja.

Glavna zvijezda snimaka iz Srebrenice, za tužiteljstvo je naravno optuženi general Mladić kako daje uputstva svojim vojnicima te najavljuje osvetu Bošnjacima na prostoru Srebrenice.

Milenko Živanović izvještava vladiku Kačavendu o srebreničkoj operaciji
Milenko Živanović izvještava vladiku Kačavendu o srebreničkoj operaciji
„Hajde momci, pravac Bratunac vojsko, jel' čujete što govorim. Pravac Potočari, hajde Turci su pobjegli“, derao se Mladić pokazujući pred kamerama svoj autoritet kao zapovjednika.

Prikazan je i snimak na kojem 12.srpnja 1995.godine u Vlasenici zapovjednik Drinskog korpusa VRS-a Milenko Živanović izvještava vladiku (zvorničko-tuzlanskog) Vasilija Kačavendu o operaciji Srebrenica, izmamljujući mu smješak informacijom – da je minaret džamije poravnat:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:45 0:00
Direktan link

Na kraju glavnog ispitivanja svjedokinje, tužiteljstvo je prikazalo i snimak egzekucije bošnjačkih zarobljenika od strane zloglasne jedinice Škorpioni.

(VIDEO LINK: Zločini Škorpiona u Srebrenici)


Potkraj zasjedanja u petak s unakrsnim ispitivanjem istražiteljice Gallagher počela je obrana generala Mladića. Nakon iskaza o video snimcima kao dokazima srebreničkog genocida, suđenje će se nastaviti idući tjedan novim iskazima svjedoka u vezi tog zločina.
XS
SM
MD
LG