Nedjelja, 29. mart/ožujak 2015, 12:37 CET

Suđenje Ratku Mladiću

Suđenje Mladiću: Istražitelj o smišljenom gađanju Sarajlija

Nedžib Đozo u sudnici, 22. studenoga 2012.
Nedžib Đozo u sudnici, 22. studenoga 2012.
Suđenje zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom sarajevskog policajca Nedžiba Đoze koji je tijekom opsade grada napravio brojne uviđaje granatiranja i snajperskog djelovanja po civilima. Tijekom potvđivanja nalaza istraga ubojstava, napotresniji su bili njegovi opisi stradavanja djece, koje je u Sarajevu poginulo preko 1600.

„VRS je smišljeno gađala mjesta većeg okupljanja Sarajlija“, naveo je policijski istražitelj Đozo prisjećajući se brojnih istraga koje je napravio tijekom tri i pol godine opsade grada. Poput granatiranja tržnice Markale 1994.i 1995.godine, ali i drugih područja grada gdje su s okolnih položaja srpski vojnici zamijetili civile.

„Gdje se okupljaju građani, djeca, vatrogasci, hitna pomoć...Recimo u Ulici Vase Miskina u redu za kruh, kod pivovare u redu za vodu, sanjkanje djece na Alipašinom Polju, igranje utakmice na Dobrinji...“, naveo je primjere gađanja većih okupljališta civila kada su zabilježene masovnije žrtve.

(VIDEO: Dokumentarac o ubijenoj sarajevskoj djeci „A bili su samo djeca“)


Na područje Starog Grada pale su tisuće i tisuće granata između 1992.i 1995.godine, a prema mišljenju svjedoka Đoze - svi su građani znali da ih se namjerno gađa, dok su s druge strane mediji Republike Srpske pokušavali uvjeriti međunarodnu zajednicu u drukčije.

Osim konstantnog granatiranja,Saralije su gađane snajperima, modificiranim avio-bombama s raketnim motorima, bojlerima punim eksploziva, a posebno takozvanim sijačima smrti, teškom oružju poznatom po brzom ispaljivanju projektila.

„Nema područja grada Sarajeva na koje se nije djelovalo iz ovog oružja“, prisjetio se svjedok.

U očajnoj situaciji pogibija najbližih članova obitelji, neki su građani počinili samoubojstvo, poput jednog svjedokovog kolege, policijskog zapovjednika kojem je granata ubila ženu i dvoje djece. Đozi je prilikom jednog od brojnih granatiranja ranjen brat zajedno s još nekim civilima.

„On je po zanimanju električar i majstor je. Išao je na posao raditi“, naveo je Đozo.

Ispitujući svjedoka o detaljima istraga pogibije sarajevskih civila, Mladićeva obrana je pokušala osporiti nalaze koji su upućivali na odgovornost Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a koji ej držao grad u okruženju.

Suđenje Mladiću će se, nakon pauze od jednog tjedna, nastaviti u ponedjeljak 3. prosinca ove godine.

Goran Jungvirth

Novinarstvom sam se počeo baviti još tijekom gimnazije, no ozbiljno tek nakon završetka Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu 1999., kao diplomirani politolog. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.