Petak, 06. maj/svibanj 2016, 15:06 CET

  Suđenje Ratku Mladiću

  Suđenje Mladiću: Istražitelj o smišljenom gađanju Sarajlija

  Nedžib Đozo u sudnici, 22. studenoga 2012.
  Nedžib Đozo u sudnici, 22. studenoga 2012.
  Suđenje zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom sarajevskog policajca Nedžiba Đoze koji je tijekom opsade grada napravio brojne uviđaje granatiranja i snajperskog djelovanja po civilima. Tijekom potvđivanja nalaza istraga ubojstava, napotresniji su bili njegovi opisi stradavanja djece, koje je u Sarajevu poginulo preko 1600.

  „VRS je smišljeno gađala mjesta većeg okupljanja Sarajlija“, naveo je policijski istražitelj Đozo prisjećajući se brojnih istraga koje je napravio tijekom tri i pol godine opsade grada. Poput granatiranja tržnice Markale 1994.i 1995.godine, ali i drugih područja grada gdje su s okolnih položaja srpski vojnici zamijetili civile.

  „Gdje se okupljaju građani, djeca, vatrogasci, hitna pomoć...Recimo u Ulici Vase Miskina u redu za kruh, kod pivovare u redu za vodu, sanjkanje djece na Alipašinom Polju, igranje utakmice na Dobrinji...“, naveo je primjere gađanja većih okupljališta civila kada su zabilježene masovnije žrtve.

  (VIDEO: Dokumentarac o ubijenoj sarajevskoj djeci „A bili su samo djeca“)


  Na područje Starog Grada pale su tisuće i tisuće granata između 1992.i 1995.godine, a prema mišljenju svjedoka Đoze - svi su građani znali da ih se namjerno gađa, dok su s druge strane mediji Republike Srpske pokušavali uvjeriti međunarodnu zajednicu u drukčije.

  Osim konstantnog granatiranja,Saralije su gađane snajperima, modificiranim avio-bombama s raketnim motorima, bojlerima punim eksploziva, a posebno takozvanim sijačima smrti, teškom oružju poznatom po brzom ispaljivanju projektila.

  „Nema područja grada Sarajeva na koje se nije djelovalo iz ovog oružja“, prisjetio se svjedok.

  U očajnoj situaciji pogibija najbližih članova obitelji, neki su građani počinili samoubojstvo, poput jednog svjedokovog kolege, policijskog zapovjednika kojem je granata ubila ženu i dvoje djece. Đozi je prilikom jednog od brojnih granatiranja ranjen brat zajedno s još nekim civilima.

  „On je po zanimanju električar i majstor je. Išao je na posao raditi“, naveo je Đozo.

  Ispitujući svjedoka o detaljima istraga pogibije sarajevskih civila, Mladićeva obrana je pokušala osporiti nalaze koji su upućivali na odgovornost Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a koji ej držao grad u okruženju.

  Suđenje Mladiću će se, nakon pauze od jednog tjedna, nastaviti u ponedjeljak 3. prosinca ove godine.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.