Dostupni linkovi

Do kad je Mladić ostao na svadbi i je li zvao Glavni štab VRS


Žarko Stojković
Žarko Stojković

Kao zadnji ovotjedni svjedok, na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dovršio potpukovnik Vojske Jugoslavije Žarko Stojković, kojem je optuženi bio kum na svadbi u Beogradu u vrijeme više masovnih pogubljenja zarobljenih Srebreničana – 16.srpnja 1995.godine.

Nakon što je kao svjedok obrane Stojković dao alibi optuženom, haška optužba je u unakrsnom ispitivanju pokušala prikazati – kako je general Mladić otišao ranije sa svadbe radi poziva u Glavni štab VRS-a u Crnoj Rijeci – kako bi nadgledao srebreničku operaciju.

Stojković je ustvrdio kako je general Mladić cijelo vrijeme bio s njim u restoranu te da je otišao iz njega tek oko pola 6 navečer, više od sat vremena nakon komunikacije iz Beograda u Glavni štab VRS-a u Crnoj Rijeci. Tužitelj Peter McCloskey pročitao je stenogram razgovora generala Mladića presretnutog od strane Armije Bosne i Hercegovine.

Iz ovoga što govori dežurni oficir (u Glavnom štabu VRS) vidi se da mu on daje informacije – da je predsjednik zvao, mi mislimo da je to (Radovan) Karadžić, spominje Pandurevića, neke druge dužnosnike... Kad pažljivo pogledate ovaj presretnuti razgovor, a tužiteljstvo smatra da je on apsolutno autentičan – je li se sjećate da Vam je general Mladić ikada spomenuo – što se događa u Bosni, nešto u vezi s predsjednikom, Pandurevićem... bilo što u tom smislu?“, zatražio je tužitelj od svjedoka da se prisjeti razgovora s optuženim.

Ne, nikada“, negirao je svjedok obrane.

Optužba: Mladić se raspitivao za Pandurevića

Fotografija sa svadbe u Beogradu
Fotografija sa svadbe u Beogradu

Haška optužba inače nije osporavala da je general Mladić bio na svadbi u Beogradu u vrijeme više masovnih pogubljenja zarobljenih dječaka i muškaraca iz Srebrenice, ali je za razliku od obrane ustvrdila više puta – kako je optuženi i dalje sve nadgledao.

Između ostalog i raspitujući se u presretnutom razgovoru za zapovjednika Zvorničke brigade VRS-a Vinka Pandurevića, osuđenog na Haškom sudu za pomaganje i podržavanje ubojstva zarobljenika.

„Gospodine, Vi ste aktivni potpukovnik u Vojsci Jugoslavije, Vi ste sigurno čuli za Vinka Pandurevića, generala? Jeste li u to vrijeme svadbe čuli za Vinka Pandurevića, on je u to vrijeme bio pukovnik, čini mi se?“, ispitivao je tužitelj.

Ne mogu se točno sjetiti“, odvratio je Stojković.

Napustio svadbu „zbog službenih obaveza“

Tužitelj McCloskey podsjetio je Stojkovića i da je njegova žena Biljana izjavila - kako je general Mladić pri odlasku iz beogradskog restorana kao razlog naveo – službene obaveze, zbog kojih je prema optužbi napustio svadbu, sat i pol prije - nego su to njegovi kumovi ustvrdili kao svjedoci obrane.

Nemate ni razloga vjerovati da Vaša supruga u tom pogledu ne govori istinu, zar ne?“, upitao je tužitelj.

Kada se polazi sa svadbe pozdravlja se i s mladom i s mladoženjom. Ne isključujem zato mogućnost da je njoj tako rečeno, ali ja to čuo nisam“, odgovorio je svjedok.

Haško suđenje za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nastavit će se idući tjedan iskazima novih svjedoka obrane.

VIDEO: Unakrsno i dodatno ispitivanje Stojkovića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG