Srijeda, 23. april/travanj 2014, 16:24 CET

Suđenje Ratku Mladiću

Suđenje Mladiću: Analitičar o zapovjedanju sarajevskom opsadom

Detalj iz opkoljenog Sarajeva, 1992.
Detalj iz opkoljenog Sarajeva, 1992.
Veličina slova - +
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom vojnog analitičara Ričarda Filipsa (Richard Phillips) koji je za potrebe tužiteljstva napravio analizu o strukturi i funkcioniranju Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK).

Spomenuti korpus VRS-a je držao skoro 4 godine u opsadi Sarajevo pri čemu je poginulo oko 12 tisuća ljudi, a na Haškom sudu već su (pravomoćno) osuđena dvojica njegovih zapovjednika - Stanislav Galić na doživotan zatvor, a Dragomir Milošević na 29 godina. Obojica su prema optužnici bili podređeni generalu Mladiću.

„Postojao je dobar sistem raportiranja unutar Sarajevsko-romanijskog korpusa“, izjavio je umirovljeni britanski potpukovnik Filips, potvrđujući optužbe tužiteljstva - kako je zapovjedni lanac u njemu dobro funkcionirao, od osnovnih četa i bataljona, pa do brigada te na kraju – samog Glavnog štaba na čijem je čelu bio general Mladić.

Gađanje sarajevskih kvartova, nije bilo spontano, već dobro razrađeno, upravo na najvišem nivou, zaključio je Filips:

„Posebno kad je u pitanju planiranje upotrebe artiljerije – izrađeni su detaljni planovi gađanja, to je dobro urađeno i profesionalno, a štabski oficiri su bili obučeni da takvo nešto naprave.“

Filips, koji je za potrebe suđenja napravio dijagram strukture Sarajevsko-romanijskog korpusa, sucima je opisao - kako se u analizi funkcioniranja zapovjednog lanca služio svim raspoloživim izvorima nastalim u ratno vrijeme. No pri tom je naglasio – da je većina informacija na kojima je temeljio zaključke, došla upravo iz samog korpusa.

„Zahvaljujući dokumentima o Sarajevsko-romanijskom korpusu iz procesa Galić, mogli smo napraviti izvještaj s potvrđenim izvorima koji je odražavao strukturu Sarajevsko-romanijskog korpusa. I koji nije bio zasnivan na iskazima svjedoka, niti TV izvještajima ili novinskim člancima – već na dokumentima samog korpusa“, naveo je svjedok koji je već dao iskaz na suđenju Stanislavu Galiću kao i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću o cilju SRK da drži Sarajevo u blokadi.

Prema analizi Filipsa, odmah po formiranju Vojske Republike Srpske od jednica Jugoslavenske narodne armije – general Mladić je, kao zapovjednik Glavnog štaba, izdao naređenje o razmještanju Sarajevsko-romanijskog korpusa oko Sarajeva.

Tijekom iskaza vojnog analitičara prikazani su i dokumenti o suradnji političkih i vojnih vlasti bosanskih Srba u ratnim operacijama, koje su prema optužnici, rezultirale etničkim čišćenjem i ubijanjem velikog broja civila. Također prikazani su dokumenti o snajperskim jedinicama unutar Sarajevsko romanijskog korpusa, kao i o korištenju nepreciznih avio bombi od 250 kila (zabranjenim za korištenje u civilnim područjima), koje su korpusu isporučene preko naređenja Glavnog štaba VRS-a.Optuženi Mladić nastavio je preaktivno sudjelovati u procesu pa mu je predsjedavajući sudac Alphonse Orie i u srijedu uputio nekoliko upozorenja zbog glasnog komuniciranja s braniteljima.

„Bez razgovora gospodine Mladić, bez razgovora. Možete se konzultirati s odvjetnikom tijekom pauze. Napišite što Vam treba“, upozoravao je Orie.

Podsjetimo, nakon više incidenata, odnosno obraćanja svjedocima tužiteljstva, Mladiću je zabranjeno usmeno komuniciranje s braniteljima tijekom iskaza. To mora obaviti za vrijeme više dnevnih, sudskih pauza ili napisati poruku ukoliko suđenje traje, a misli da je uputstvo njegovim braniteljima neophodno.

Filipsa će Mladićeva obrana nastaviti unakrsno ispitivati u četvrtak.

Goran Jungvirth

Novinarstvom sam se počeo baviti još tijekom gimnazije, no ozbiljno tek nakon završetka Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu 1999., kao diplomirani politolog. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.