Subota, 30. april/travanj 2016, 05:21 CET

  Suđenje Radovanu Karadžiću

  Suđenje Karadžiću: Naser Orić ne mora svjedočiti

  Radovan Karadžić
  Radovan Karadžić
  Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) odbilo je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da izda subpoenu, odnosno obvezujući nalog za svjedočenje bivšem zapovjedniku Armije BiH Naseru Oriću u Srebrenici.

  Sudsko vijeće, pod predsjedanjem južnokorejskog suca O Gon Kwona navelo je u svojoj odbijenici zahtjeva – kako Karadžić nije iscrpio sve mogućnosti da privoli Orića na dobrovoljnu suradnju i svjedočenje, dok je s druge strane već upozoren  - da suci neće olako izdavati subpoenu.

  Podsjetimo, Karadžić je u zahtjevu naveo da Orić ima potrebne informacije u korist njegove obrane u vezi optužbi za genocid u Srebrenici.

  Informacije koje bi Karadžić želio dobiti od Orić,a kako bi potkrijepio svoje teze obrane -  u vezi su nepoštivanja sporazuma o razoružanju zaštićene zone, dobavljanju oružja Armiji BiH od strane UN-a, napadima ABiH na srpska sela, zloupotrebi humanitarne pomoći, provociranju Vojske Republike Srpske, žrtvovanju Srebrenice od strane sarajevskih vlasti te ostalim stvarima vezanim uz optužbe za namjerne likvidacije zarobljenika kao dijela cilja vojnog plana.

  „Ne postoji centralnija osoba u vezi vojnih aktivnosti u Srebrenici u razdoblju 1992-1995 nego što je to brigadir Orić.“, naveo je u zahtjevu Karadžić, tražeći od sudaca da nalože vladi Bosne i Hercegovine uručivanje obvezujućeg naloga Oriću.

  Podsjetimo, Haški sud je 2008. oslobodio Orića krivnje za zločine počinjene nad građanima srpske nacionalnosti u Srebrenici i okolici, usvojivši njegovu žalbu na prvostupanjsku presudu od dvije godine zatvora koju je dobio zbog propusta kažnjavanja direktnih počinitelja nedjela.

  Karadžić inače nema problema samo s dovođenjem svjedoka koji su pripadali drugoj sukobljenoj strani, već i sa svojim nekadašnjim podređenim.

  Istovremeno s odbijenicom izdavanja subpoene za Orića, Raspravno vijeće je odbilo izdavanje obvezujućeg naloga za svjedočenje za Ranka Mijića, bivšeg šefa prijedorske policije.

  Mijića je Karadžić želio dovesti kako bi potkrijepio njegovu tezu da zlostavljanje u logoru Omarska nije bilo organizirano, nego posljedica incidenata koje nadređeni (među ostalim i Mijić) nisu mogli spriječiti.

  Suci su ipak zaključili da informacije, koje Karadžić želi dobiti od Mijića, je moguće dobiti i drugim načinima, naglašavajući u svojoj odluci – da se subpoena ne može olako izdavati jer bi to ugrozilo cijeli njezin pravni mehanizam prisile (prema pravilu 54 pravilnika suda).

  Naime i sam Karadžić je naveo kako je osim Mijića, u Omarskoj bilo prisutno još oko 10 policajaca koji također mogu dati iskaz u vezi optužbi za zlostavljanje Bošnjaka i bosanskih Hrvata unutar zajedničkog zločinačkog poduhvata, a suci su ga uputili da njih kontaktira i provjeri – može li od njih dobiti informacije koje želi prezentirati u svojoj obrani.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Domingo
  14.01.2013 15:36
  Karadzic je svoje odsvirao.Bilo sta da kaze ili bilo koga da pozove -ostatak zivota ce provesti iza resetaka. Da je ostao u kozjim stazama Crne Gore manje bi zla bilo po Bosni i Hercegovini.Vaznije od sudjenja Karadzicu je da se istovremeno sa njegovim sudjenjem pocne sa demontazom njegovog monstrum djela zvanog "republika srpska" -zbog cega su masovni zlocini i napravljeni. Kada se sudi nekom arhitekti sa krivo napravljeni toranj,sudjenjem njemu i toranj se istovremeno rusi. Da nekome ne padne na glavu i da ne zagadjuje okolinu.Slicno je radjeno i sa nacistima Hitlerove Njemacke i zato je Njemacka danas jedna od najprogresivnijih zemalja Evrope.

  Ime: Anonimni posjetilac
  14.01.2013 13:26
  waaaaaaaaaaaaaaaaahahahahahahaha, srpski crni humor?!
  "zlostavljanje u logoru Omarska nije bilo organizirano, nego posljedica incidenata koje nadređeni (među ostalim i Mijić) nisu mogli spriječiti"
  ako srbi u bih ne osude ovakve izjave kao monstruozne i ako se duboko i iskreno ne zamisle nad prizanjem o rasnim progonima koje je potpisala biljana plavsic, riskiraju da se i njima prvom prilikom dese ovakvi incidenti "koje nadređeni nisu mogli spriječiti"
  Odgovor

  Ime: Osman Grad: Republiak BiH
  14.01.2013 17:18
  Ma ne, grijesite gos. 'Anonimni'.
  Omarska nije bio logor u kome su se zlostavljali i ubijali nedusni Bosnjaci i Hrvati (a bogami i poneki Srbi!) nego su tu vojno sposobni mukarci dolazili kako bi se sklonili od 'Zelenih Beretki', zar ste to zaboravili?!
  Oni (cetnici) su nas (neduzni narod) cuvali od nas samih jer smo mi fanatici koji sami sebe ubijamo - a da se to nebi desilo, onda su oni organizirali prihvatne cetre kao sto su Oarska, Keratarm, Trnopolje... gdje smo mi sami isli....
  Odgovor

  Ime: P. A.
  14.01.2013 14:29
  Bilo bi lijepo izaci konacno iz tog zacaranog kruga koji ne vodi nigdje.
  Citiranu recenicu je izgovorila individua koja se odziva na Radovan K. Ja sam Srbin. Ja mu nisam ni brat, ni rodjak, ni sin, ni otac, ni homopartner. Sto bi se ja sad trebao distancirati od recenice koju je izgovorio R.K? Moraju li Srbi napregnuto pratiti sve medije kako bi se na vrijeme ogradili od neke izjave? Mozda je bas sada neki Srbin u Cacku ili Cikagu rekao nesto sramotno? Po kojoj logici, osim anahrone logike krvi i tla, treba citav srpski narod - ako se ne ogradi - da strada? Uozbilji se konacno i izadji iz svog tora.
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  14.01.2013 20:31
  P.A.
  ", treba citav srpski narod-ako se ne ogradi- da strada?" i evo ja izlazim iz svog tora i kazem: treba. Bolje receno MORA, jer braniti zlocince je isto sto i ciniti zlocin. Srbija se nika nije ogradila od zlocina, sta vise ona ih citavo poslijeratno vrijeme prikriva i stiti.
  Srbija nije osudila ni jednog zlocinca, sem sto je presude medjunarodnog suda u Den Hagu proglasavala neprijateljskim djelovanjem protiv srpskog naroda. Srbija se nije pobrinula da osumnjicene isporuci sudu. Sem kada su to morali...
  Niti danas, kada se srpskim sticenicima sudi i Hagu, Srbija i srbi se ne oglasavaju krivim (vidim, ni Ti P.A.). Ne ocekujete valjda, da se zrtve oglase krivim?
  Ja se sada ponovo vracam u svoj tor, a ne mogu da budem neozbiljan.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  14.01.2013 18:50
  Moguće je da anonimni kolega mosli na one "Srbe" iz Prijedora.

  Tamo svi listom znaju za "ničim izazvane" logore koje je naša borba dala, i svi znaju skotove koji su sprovodili ove svakodnevne "incidente".

  Elem, ako njima sve to ne smeta, ja mogu badava i Kineskim zidom da se ogradim...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.