Dostupni linkovi

Optuženi zatražio diskvalifikaciju sudaca


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske u vrijeme rata (1992-1995) Radovan Karadžić zatražio je od Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) diskvalifikaciju cijelog Raspravnog vijeća iz svog slučaja ustvrdivši „da je sucima istekao mandat“.

Karadžić je u zahtjevu argumentirao kako je produženje njihovog mandata 2011.godine (do kraja 2014.godine) od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN)- nelegalno, budući da to UN-ovo tijelo „nema autoriteta da produži te uvjete“.

„Stalni suci ICTY-a Kwon i Morricon, i pridruženi imenovani suci Baird i Lattanzi su reizabrani od strane Glavne skupštine UN-a 16.srpnja 2010.godine. Od danas, njihovi zakonski uvjeti službe su istekli“, ustvrdio je Karadžić u zahtjevu, argumentirajući na desetak stranica - da Haški sud ni sam ne slijedi svoj statut.

Karadžić je u zahtjevu naveo kako cijeni suce iz svog slučaja, ustvrdivši da je zatražio diskvalifikaciju jer je Vijeće sigurnosti izašlo iz svog djelokruga i ovlasti – produživši im mandat.

S druge strane je izrazio svoj stav – kao ni Glavna skupština UN-a nije mogla produžiti mandat sucima – preko tri godine, što je manje od trajanja njegovog sudskog procesa za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini, koji traje od 2009. godine.

Izvođenje dokaza na suđenju je inače završeno, a završne riječi u postupku najavljene su za jesen ove godine.„Iako bi diskvalifikacija sudaca mogla odložiti izricanje presude, dr.Karadžić je odlučan u svojoj namjeri da ICTY i Ujedinjeni narodi prate svoj vlastiti statut.“, naveo je u zahtjevu optuženi.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG