Petak, 29. maj/svibanj 2015, 06:16 CET

Kosovo

Suđenja za zločine na Kosovu: Žalbena rasprava u ožujku

Generali Nebojša Pavković, Dragoljub Ojdanić, Sreten Lukić, Nikola Šainović u sudnici, foto iz arhive
Generali Nebojša Pavković, Dragoljub Ojdanić, Sreten Lukić, Nikola Šainović u sudnici, foto iz arhive
Gotovo četiri godine od prvostupanjske presude petorici srbijanskih dužnosnika zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999.godine, Žalbeno vijeće Haškog suda odredilo je kako će se žalbena rasprava, odnosno završetak postupka prije konačne presude, održati od 11.do 15.ožujka ove godine.

Prvostupanjskom odlukom je podsjetimo, prvooptuženi bivši predsjednik Srbije u sporno vrijeme Milan Milutinović, oslobođen optužbi jer je Raspravno vijeće odlučilo da nisu priloženi dokazi o njegovoj efektivnoj kontroli nad vojskom i policijom. Tužiteljstvo se nije žalilo na tu prvostupanjsku presudu pa je ona postala pravomoćna.

S druge strane Milutinovićevi suoptuženici su dobili dugotrajne kazne zatvora. Potpredsjednik savezne vlade Nikola Šainović, general Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i načelnik policije za Kosovo Sreten Lukić - osuđeni su na 22 godine, a generali Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević na 15.

Šainović, Pavković i Lukić označeni su u prvostupanjskoj presudi kao ključni sudionici zajedničkog zločinačkog poduhvata nasilnog protjerivanja stotina tisuća albanskih civila s Kosova, od ožujka do srpnja 1999., čiji je cilj bila, kako je tvrdila i optužba, promjena etničke ravnoteže radi zadržavanja srpske kontrole nad pokrajinom.

(VIDEO: Prvostupanjska presuda)


Raspravno vijeće pod predsjedanjem suca Iaina Bonomya, uvjerilo se da je Nikola Šainović bio politički koordinator vojnih i policijskih snaga na Kosovu, dok je za Milutinovića ocjenjeno da je imao zakonskih, ali ne i pravih ovlasti.

Suci su tada ustanovili presudom da je dokazano da su snage Srbije i SRJ 1999.godine protjerivale tisuće Albanaca s Kosova raširenom i organiziranom kampanjom terora, uključujući masovna ubojstva. 

Suci su naznačili da je dokaz upletenosti najvišeg vojnog i političkog vrha u zajednički zločinački poduhvat – organiziranost i masovnost kampanje, uz upotrebu značajnih državnih resursa te prikrivanje tijela stotina albanskih žrtava u masovnim grobnicama u Srbiji. 

Nedavno je upletenost u skrivanje tijela ubijenih civila priznao i policijski general Vlastimir Đorđević koji također u Den Haagu čeka konačnu presudu, nakon što je nepravomoćno osuđen na 27 godina zatvora zbog istog nedjela.

Goran Jungvirth

Novinarstvom sam se počeo baviti još tijekom gimnazije, no ozbiljno tek nakon završetka Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu 1999., kao diplomirani politolog. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.