Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 17:43 CET

  Srbija

  Sudbina Rezolucije o Kosovu: Sveto pismo ili mrtvo slovo na papiru

  Skupština Srbije
  Skupština Srbije
  Rezolucija o Kosovu naći će se pred poslanicima Skupštine Srbije 11. januara 2013. Iako će biti nešto izmenjena u odnosu na prvobitni tekst platforme državnog vrha, principi će ostati nepromenjeni. U međuvremenu predsednik države i premijer nastavljaju da jedan drugom udaraju packe a sve tvrdeći da nema nesuglasica među njima oko Kosova. No, šta je ipak realnije, da ta rezolucija bude Sveto pismo za Beograd, kako očekuje Nikolić, ili još jedno mrtvo slovo na papiru poput brojnih prethodnih skupštinskih deklaracaija kojima se ponavljao zvanični stav Beograda da je Kosovo sastavni deo Srbije.

  Sastavni deo rezolucije, koja bi trebalo da bude usvojena početkom naredne godine, biće platforma državnog vrha o Kosovu, koja je mesecima najavljivana na velika zvona a nije naišla na podršku ni većeg dela opozicije, ni međunarodne zajednice, a o Prištini da i ne govorimo.

  I sam premijer Ivica Dačić, koji vodi pregovore sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, našao se u nebranom grožđu kada je platforma objavljena zbog nekih odrednica koje su mu vezivale ruke u dijalogu, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić sada najavljuje da će skupštinska rezolucija biti nešto izmenjena u odnosu na prvobitni tekst platforme a da će principi ostati nepromenjeni.

  Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo uveren je da će izrada platforme i usvajanje rezolucije stvoriti dobre uslove da se kosovski problem pomeri sa mrtve tačke.

  „Što se tiče tih principa oni definišu našu poziciju ispod koje ne možemo da idemo, ali zato platforma ostavlja mnogo, mnogo prostora za pravljenje kompromisa i to je jedan dobar balans između rezolucije i platforme. U rezoluciji je ključni princip da mi nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost naše autonomne pokrajine, da sem toga želimo da obezbedimo sigurnu budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i etničkih manjinskih zajednica, da želimo da rešenje kosovskog problema ne zatvori već otvori put evropskim integracijama i Kosovu i Srbiji, naravno u okviru naših međunarodno priznatih granica. Tako da mislim da je to jedna osnova koju niko ne može da nam spori kao državi“, navodi Drecun.

  Za razliku od Vojislava Koštunice, koji je jedini od opozicionih lidera bio blagonaklon prema platformi, liberalna opozicija je već sada skeptična prema najavama vlasti o usvajanju još jedne rezolucije o Kosovu i kritikuje premijera zbog toga što se taj dokument priprema u kabinetu predsednika a ne u vladi. Poslanik Liberalno demokratske partije Miljenko Dereta misli da će se i ovoga puta usvajati papir reda radi.

  „Zato što je obećano da će se nešto usvojiti pa je ionako svejedno šta se usvaja jer se vodi potpuno drugačija politika. Ono što je očigledno to je da se ona donosi da bi se umirila javnost a ne da bi se zaista definisala neka drugačija politika jer da bi se definisala drugačija politika treba prvo obaviti diskusiju o tome u parlamentu pa doći do zajedničkih formulacija. Dačić kao neko ko se u ovom trenutku bavi tim problemom sasvim sigurno ima drugačiji uvid, i u situaciju na terenu, i u stavove koje zastupa i EU i druga strana, tj. Priština, od predsednika koji sedi ovde na Andrićevom vencu i razgovara sa crkvom i SANU a ne sa parlamentarcima“, kaže Dereta.

  Dve krajnosti

  Premijer Ivica Dačić pak, uveravao je poslanike da će predlog rezolucije o Kosovu zajedno pripremiti kabinet predsednika Srbije i Vlada Srbije i da između te dve institucije ne postoje nikakvi sukobi po pitanju Kosova, već različita mišljenja o tome da li treba prekidati pregovore, što je za Dačića direktna odluka da „nemamo više šanse da dobijemo datum početka pregovora sa EU".

  Tomislav Nikolić i Ivica DačićTomislav Nikolić i Ivica Dačić
  x
  Tomislav Nikolić i Ivica Dačić
  Tomislav Nikolić i Ivica Dačić
  „Ne postoje nikakvi sukobi između Vlade Srbije i predsednika Republike oko pitanja Kosova. Postoji dijalog o načinu na koji treba ostvarivati ono što mislimo da treba da budu naši ciljevi“, rekao je Dačić u skupštini.

  No, iako obojica tvrde da nema sukoba među njima, nekako se stiče utisak da ni Dačić ni Nikolić ne propuštaju priliku da jedan drugom udare packu.

  „Platforma nije Sveto pismo niti nešto što je sada uklesano u kamen pa da mora da se sprovodi već se vodi jedan otvoren razgovor“, rekao je Dačić kada je platforma obelodanjena.

  „Onog časa kada Skupština usvoji rezoluciju, čiji je sastavni deo platforma, koja će u delimično izmenjenom obliku, ali ne odustajući ni od jednog principa koji sam izložio u prvoj platformi, onda neće moći više da bude promenjena i eto, nazovimo je Svetim pismom od tada“, uzvratio je koji dan kasnije Nikolić.

  Da li je neupućenost po sredi ili nešto drugo, tek neretko Nikolić govori nešto što u istom danu Dačić mora da demantuje. Kao kada je predsednik Srbije rekao da bi konačni tekst platforme trebalo da bude završen do 10. januara, jer se tada nastavlja dijalog Beograda i Prištine i da niko ne zna odgovor šta se od 11. januara primenjuje na integrisanim prelazima.

  Dačić je odmah odgovorio da ni 10. ni 17. januar, kada se ponovo sreće sa Tačijem, nisu dan D za donošenje platforme o Kosovu jer je dijalog jedan živi proces. Dačić tvrdi da je dogovor da na skupštinsko izjašnjavanje ide prvi deo platforme - osnovni principi, a da će ostalo biti dio pregovora u daljem dijalogu, koji će biti nastavljen.

  Sve što se dešava u vezi sa Kosovom se za Sonju Biserko, predsedicu Helsinškog odbora za ljudska prava kreće između dve krajnosti – iracionalne, koju zastupa Nikolić i realističnije, koja ima u vidu mogući kolaps Srbije u skorije vreme. Reč je zapravo o iracionalnom pokušaju Tomislava Nikolića da nametne svoju viziju Kosova, kaže ona.

  „Tu pre svega treba imati u vidu različite struje, jedna je oko Nikolića koja je pod velikim uticajem SANU i Koštunice i druga oko Dačića, koji je mnogo pragmatičniji i realističniji i Vučića koji se ne očituje ali je očigledno bliži Dačiću. Srbija nema jedan objektivan pristup koji bazira na činjenicima. Oni mogu izglasati neku rezoluciju koju bude podnosio Nikolić, ali ona sigurno ne može imati tu važnost ili težinu s obziron na ono u čemu se Srbija nalazi a to je taj ekonomsko-socijalni kolaps“, zaključuje Biserko.

  Istovremeno je Srpska akademija nauka i umetnosti, kojoj se sam Nikolić u jednom trenutku obratio za savet, na kraju našla za shodno da ponudi svoju pomoć.

  A sa Kosova, na koje se platforma odnosi, premijer Hašim Tači uzvraća da je taj dokument obična "politička avantura" koja šteti normalizaciji odnosa Beograda i Prištine najavljujući da će izneti najafirmativniju moguću ponudu za sever, gde su Srbi većina stanovništva koje kosovske institucije nisu uspele na bilo koji način da integrišu.

  Ljudmila Cvetković

  Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: misljenja sam Grad: island
  31.12.2012 11:28
  srbi i njihove platforme ,citav zivot se bave kako da ne rade i kako da manipulisu i da zive na ustrb drugih,dok je bila titina yugoslaviya uzivali su ko bogovi ,sve generalcici ,kapetancici ,direktori,profesori a nidje radnika ,stvarali lazne diplome,itd itd,,,e sad kad se doslo pameti tj da se stvari postave na svoje onda su dobili problem i sve smisljaju kako da nesto ulove u mutnom tako i ovo ,Kosovo je zavrsena prica 1999,ustvari i prije al od tada zvanicno i sta sad hoce ,rovare ne bi li to podigli na visi neki nivo pa ak im to ne prodje probace da rs pripoje da nekako to apsorbuju ,na njihovu zalost ne ce im to uspjeti,.PROCITANI su.--Sretna vam Nova godina drugari i sanjaj te snove ,jer nikad se nezna..

  Ime: Emigrant Grad: München
  29.12.2012 18:38
  Srpska politika ( i Srbija kada se zna da su umesani SANU i SPC) je sto se tice Kosova stvorili jedan ogroman problem.Srbija se vec 20 god je usla u Labyrinth,prvo krenuli nevidjenim nacionalizmu prema Slovenije,Hrvatske,BiH,Kosova,Crne Gore,Makodonije,prodali svome narodu toliki laz da je sad tesko da se izvuce od svega toga,posebno sto se tice Kosova usli su u corsokak,politicari znaju da od Kosova nema nista odn da kosovo je jedna nezavisna drzava ali ne znaju kako to sada da objasnjavaju svome narodu kome su prodali toliko lazi oko Kosova,e sad kako reci istinu u oci narodu da Kosovo ne "stanuje" u Srbij,znam da im je tesko ali kako se kaze kod nas ako te neko veze moze neko drugi da te odveze ali ako sam sebe vezes onda ne moze niko drugi da te odveze ( jer ne zna kako si se povezao )
  Odgovor

  Ime: Germany Grad: .
  29.12.2012 22:47
  Za tvoj komentar ...Kapa do ,poda...!

  Ime: Obrad Lipovac
  29.12.2012 16:58
  Ni sveto pismo ni mrtvo slovo na papiru već sprdačina sa građanima Srbije. Nesvršeni srednjoškolac, službenik kragujevačkog pogrebnog, četnički vojvoda, desna ruka čoveka koji je u prvih pet po krivici za zlo koje se dogodilo Jugoslaviji, primio se 100% na funkciju predsednika, uživeo se u ulogu. /čovek pravi Platformu?/

  Usporeni hod, napadno, skoro nepodnošljivo izveštačen govor, ulazak "prve dame" u političke akcije /jedva je nesretnica pročitala par rečenica na nekom sajmu/, jasno i glasno upozoravaju.

  Otišli smo u 3 p$%&%&#$% m&/%$%$#&%$.
  Odgovor

  Ime: Sandy
  31.12.2012 17:18
  @Lipovac
  Dobar vam je komentar sa ...usporen hod Tome "mudraca" sa njegovim izvestacenim i "nacitanim" govorom i prvom "polu-pismenom damom" Srbije.
  Ne samo da je sprdacina tkz rezolucija i platforma o Kosovu-nego Toma grobar zamislja da su svi gradjani Srbije maloumni i udareni po glavi. Toma gobar (i mnogi oko njega) izgleda jos nisu procitali Milosevicev akt o kapitulaciji Srbije u Kumanovu od juna meseca 1999 god -gde jedna od tacaka kaze: -Da se svaki vojni avion (ili slicni vojni objekt) koji uzleti sa podrucja Srbije,treba prijaviti komandi NATO-pakta u najblizem okruzenju,Pristini/Kosovo,Madzarskoj,Hrvatskoj,Rumuniji,Bugarskoj.... u suprotnom ce biti oboren (likvidiran).Ovo sto se tice vojnog pitanja. Kako ce ekonomski (po Nikolicevoj tkz platformi) Srbija da povrati Kosovo,kada mnoge sluzbe u Beogradu i Srbiji (vojska i policija) vec misle kako ce dobiti plate sledecih meseci. Jedino ako Toma grobar ne misli poslati na Kosovo zmajeve od papira koje ce mozda uplasiti NATO (KFOR) tamo i naterati ih u bezaniju. A kosovski Albanci ce verovatno ponovo svi dobrovoljno otici u susedne zemlje. Jedino ovde fali Seselj i Vojislav Kostunica -da cirkus bude kompletan.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  31.12.2012 18:15
  Dear Sandy, bez brige - dr. Voja Veliki se vraća v Serbie koliko dogodine, a dr. Voja Mali nije nigde odlazio - cirkus je zagarantovan.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  30.12.2012 22:32
  Pa, druže Lipovac, nemojte tako... Ono beše Vaša vizija vrlog novog Sveta u kojem nesvršeni srednjoškolci vode nacije, a potrebno obrazovanje stiču po buvarama ili rovovima.
  Odgovor

  Ime: Lipovac Grad: Bgd
  31.12.2012 14:51
  Pobrkao si nešto Radakoviću. Nije isto biti bez škole na početku 20. ili sada u 21. veku. Ali nije to suština. Suština je da je mog nepismenog savetovao Radomir Lukić a ovog tvog Oliver Antić. Suština je i to, dobri moj Milivoje, da je mog nepismenog obilazila Elizabeta Tejlor a ovaj tvoj jedva može da dobaci do Arkanove Cece. To je suština Milivoje i to je naš glavni problem, uz činjenicu da je ogromna razlika izmedju ondašnje levice i ove tvoje današnje primitivne desnice.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  31.12.2012 19:26
  Taj je tvoj unistio politickog subjekta u ljudima. Napravio im je iluziju uz americke pare, da ni politika, ni demokratija, ni intelektualci, ni pravosudje - nista nam to ne treba kad imate Mene i to malo para. A onda se dobri O. L. morao poroditi mediokritet Tomo, jer su svi drugi putevi zatvoreni jos od 45. proslog vijeka.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  31.12.2012 18:12
  Liebe Obrad, Vi biste rado utrapili ovog primernog samoupravljača meni i oprali ruke, pa pravac na šampanjac i kavijar s Mrs. Taylor!

  Vama to izgleda zvuči bolje nego klekovača i ajvar s Micom Trofrtaljkom, ali, to je takođe simptom - komunisti su listom "avangarda radničke klase" dok se treba prodavati rulji, a kad se posao obavi, onda naprasno prigrle nobles koji im naprosto paše kao saliven i pripada po pravu njihovih izuzetnih zasluga za prezrene na Svetu.

  Po mom mnjenju, liebe Obrad, naš glavni problem jeste društvena prohodnost - da citiram S. Basaru: "...prihvatljivost, pa i poželjnost najbednijeg zamislivog orijentalnog pokvarenjaštva...", a toj drevnoj disciplini je Vaša slavna Partija dala nove dimenzije, "naučnom" primenom dijalektičkog poimanja istine i klasnim/rasnim određenjem morala.

  I tako je, liebe Obrad, Vašeg vožda i maršala zapao Beli dvor i šampanj s Mrs. Taylor, a nas rat, glad, teror licenciranih bandita i bezizlaz.

  Ime: dyrrahium Grad: durres
  28.12.2012 22:05
  i ja sam veceras osvojio platformu... idem da spavam. moguce je i da ne spavam ali da vidim sta kaze moja zena. mozda cemo prvo da popijemo po jedan caj... ili da vidim sta ima novo na fejsbuk, ma ne, prvo idem da operem zube... laku noc deco, mozda cete 65-tom veku veku da vratite kosovo pod srpskom suverenitetu i integritetu, jer tako stoji u ustav srbije jel...

  Ime: Charly
  28.12.2012 18:35
  Srbija je obrala bostan ako se Nikolic bude konsultovao sa dinosaurusima iz SANU-a i primadonom Kostunicom,sivom eminencijom svega necasnog u Srbiji zadnjih 10-12 godina. SANU je sa proslim politicarima i izludelim vojnim vrhom Srbije trenutno ostvarila vojni ratni plen u Bosni pod nazivom "republika srpsko/sumska" (sumska se navodi da bi se razlikovala od Republike Srbije) ali ce zato -po sistemu spojenih sudova,izgubiti Vojvodinu,Sandzak i jug Srbije/Presevska dolina. Sto se tice Kosova,ta je prica odavno zavrsena.Zavrsio ju je Milosevic kada je,juna meseca 1999 g u Kumanovu potpisao kapitulacije Srbije. Time je indirektno priznata nezavisnost Kosova. Platforme i kojekakve rezolucije su samo "dimna zavesa" i bacanje narodu prasine u oci -da se vidi na "nesto predsednik radi". Srbija ima ogromnih ekonomskih i socijalnih problema koji su trenutno vazniji od zavrsene price sa Kosovom.

  Ime: Germany Grad: .
  28.12.2012 16:09
  Bice ono drugo /Mr-slovo ...Ivica .D... ponovo se pokusava upucava u nogu
  zalosno ,izgubili smisao za realnost...!

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Vučić, Savamala i predvorje Zlatnog doba

  Možda u nespretnom pokušaju kontrole štete, premijer je izgovorio nešto što ne može biti ništa drugo nego apoteoza bespravnog nasilja, urbane kaubojštine, mafijaškog siledžijstva u kojem neće sudovi i policija deliti pravdu, nego će ista biti u rukama onih koji imaju veći, recimo, bager
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Server: Snažna romansa Srbije sa Rusijom

  Američki analitičar i stručnjak za Balkan, Danijel Server nedavno se vratio iz posete Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, u toku koje se sastao sa zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinog sektora. Kaže da je u regionu primetio pozitivne trendove, ali i nastavak nekih višegodišnjih problema. Jedna promena koju je uočio jeste veće prisustvo Rusije na Balkanu. Danijel Server naglašava da je posetio zemlje regiona u privatnom svojstvu i da nije prenosio poruke američke...

  Nikolić poverio mandat Vučiću

  Nakon razgovora prošle nedelje sa liderom SNS i nosiocem liste "Srbija pobeđuje" Aleksandrom Vučićem, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas obavio konsultacije o formiranju vlade i sa predstavnicima preostalih 11 lista koje su ušle u parlament. Nikolić je odlučio da mandat za sastav vlade poveri Vučiću. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će poveriti mandat za sastav nove vlade lideru SNS-a i nosiocu liste “Srbija pobeđuje” Aleksandru Vučiću. U obraćanju...

  Oslobodjen policajac u slučaju Fredija Greja

  Policajac u Baltimoru optužen za ubistvo Afroamerikanca Fredija Greja pre godinu dana, koji je pretrpeo teške povrede leđa prilikom transporta policijskim kombijem do zatvora, danas je na sudu oslobođen krivice. Policajac Edvard Nero bio je optužen za fizički napad drugog stepena, neobavljanje dužnosti i nesmotreno ugrožavanje života Fredija Greja, zbog nelegalnog hapšenja i nepropisnog prevoza 25-godišnjeg Greja, 12. aprila prošle godine Danas su sve optužbe protiv policajca Edvarda...