Dostupni linkovi

Suci odlučili ubrzati suđenje Mladiću


Ratko Mladić u sudnici, oktobar 2013.
Ratko Mladić u sudnici, oktobar 2013.
Suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastaviti će se ponovno ubrzanijim tempom, odnosno pet radnih dana u tjednu umjesto dosadašnjih četiri, ukoliko ne bude oslobođen na polovici procesa i rasprave po Pravilu 98 bis.

Suci su odluku donijeli nakon što su dva liječnika (dr. Hollanders i dr.Cras) koja su pregledala generala Mladića (72) zaključila – da je njegova starost faktor koji najviše utječe na njegovo zdravstveno stanje:

„Oba stručnjaka se slažu da bi bilo kakvo odgađanje ili odugovlačenje suđenja imalo negativan utjecaj na zdravlje gospodina Mladića“, stoji u odluci Raspravnog vijeća pod predsjedanjem suca Alphonsa Oriea.

Radni tjedan je prvo skraćen na 4 radnih dana u zadnjem dijelu prošle godine nakon opetovanih zahtjeva obrane generala Mladića i savjeta pritvorskog liječnika, no suci su naložili daljnje pretrage nakon kojih su zaključili da bi skraćeni radni tjedan samo dodatno razvukao suđenje. Prema njihovom mišljenju, upravo bi razvlačenje dugotrajnog procesa, koji je počeo polovicom 2012.godine, narušio zdravlje optuženog.

„Vijeće smatra da emotivan stres i uznemirenost neće biti znatnije smanjeni umanjivanjem broja sjedećih dana na četiri, nego bi se samo raširili na duži period vremena, s nepromijenjenom jačinom izlaganja tijekom sjedećih dana, imajući na umu efekt odugovlačenja procesa na zdravlje gospodina Mladića, s obzirom na njegovu napredujuću starost“, stoji u odluci u kojoj se ističe da novi moždani udar kod optuženog može izazvati i niz drugih faktora osim emotivne uznemirenosti, poput dijabetesa, fibrilacije atrija (srce) i hipertenzije (visoki krvni tlak).

Generalu Mladiću se sudi po 11 točaka optužnice zbog genocida u 7 bosanskohercegovačkih općina 1992.godine, progone, genocid u Srebrenici 1995.godine, teror nad Sarajlijama (1992-1995) i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Suđenje mu je trenutno na polovici, nakon izvođenja dokaza tužiteljstva i rasprave po Pravilu 98 bis tijekom koje je obrana zatražila oslobađanje na polovici suđenja. Uskoro se očekuje odluka sudaca – hoće li biti oslobođen ili se treba braniti od optužbi tužiteljstva.

Početak postupka obrane, koja je najavila da će za izvođenje dokaza potrošiti isto vremena kao i tužiteljstvo, najavljen je za 13.svibnja ove godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG