Dostupni linkovi

Subotica: Predstave za najmlađe iz 13 zemalja sveta


Plakat festivala
Plakat festivala

U Subotici je u toku XXII Međunarodni festival pozorišta za decu, na kojem ove godine nastupa 18 dečijih teatara iz 15 zemalja. Predstave se izvode na više lokacija, pa i na gradskom trgu, tako da su mališani do sada mogli videti italijanskog "Pinokia", norvešku priču o “Čoveku (koji) se igra šibicama", plesnu igru “Vuk, mala lisica", i "Životinjsku farmu" Slovenačkog pozorišta lutaka. Festival traje do 22. maja.

Festival pored pozorišnih postavki donosi i druge sadržaje - Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, program Nacionalno lutkarstvo u fokusu, izložbe, promocije knjiga o pozorištu, kreativne radionice, filmski program… Predstave se igraju na više lokacije, a između ostalog i na centralnom gradskom trgu.

Inače, kako navodi direktor festivala Sobodan Marković, i ove godine vladalo je veoma veliko interesovanje za festival, tako da je za učešće u njemu prijavljena čak 201 predstava iz 52 zemlje. Slobodan Marković, kao selektor festivala, odabrao je 18 predstava iz 13 zemalja - Meksika, Nemačke, Norveške (prvi put na festivalu), Indije, Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Japana, Rumunije, Crne Gore, Mađarske i Srbije.

Tradicionalno, prvog dana Festivala dodeljene su nagrade Mali princ za životno delo, a ovogodišnji dobitnici su Pančo Pančev, bugarski književnik i pozorišni pisac za decu, i Minja Subota, pisac i kompozitor dečije muzike i autor kultne TV emisije "Muzički tobogan". Minja Subota je prilikom uručenja nagrade istakao da je stvaralaštvo za decu velika obaveza, ali i velika priviligija.

„Nagrada Mali princ čini me srećnim ne samo zbog toga što mi daje podstrek za dalji rad i stvaralaštvo, već i zbog toga što ugled ove nagrade ukazuje novim i mladim autorima kolika je vrednost i značaj stvaralaštva za decu. Nagradu primam ovde, u Subotici, predivnom gradu prožimanja kulture i jezika, okružen prijateljima, saradnicima i velikim i sjajnim umetnicima i kreativcima. To me čini posebno srećnim u ovom trenutku“, izjavio je Minja Subota.

Sofija Simić, voditelj dečije dramske radionice u Kulturno-umetničkom društvu Mladost, kaže da je ovaj festival uzor za njene polaznike, ali i dobra pozorišna škola za svu decu.

„To je između ostalog i vrlo edukativna manifestacija, u kojoj oni koji kreću pozorišnim putem mogu mnogo da nauče, ali i važna škola pozorišne kulture za najmlađe – deca koja se ovde susretnu sa pozorišnom umetnošću obično zavole pozorište i kao odrasli ljudi.“

Ovogodišnji Međunarodni festival pozorišta za decu prvi put je dobio podršku i Evropske unije. Organuizator Festivala je Otvoreni univerzitet u Subotici, a finansijski suorganizatori su Grad, Pokrajina i Republika.

XS
SM
MD
LG