Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Idući tjedan odluka o zahtjevu za oslobađanjem


Ratko Mladić
Ratko Mladić
Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) zakazalo je izricanje svoje usmene odluke o zahtjevu obrane za oslobađajućom presudom bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću – za 15.travanj ove godine.

„Rasprava će se održati u utorak, u 9.30 ujutro u sudnici 1, gdje će Vijeće izreći svoju usmenu odluku o zahtjevu obrane prema Pravilu 98 bis Pravilnika.“, navedeno je u nalogu potpisanom od strane predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea.

Podsjetimo prema Pravilu 98 bis obrani je bilo dozvoljeno da na polovici suđenja, nakon dokaznog postupka optužbe, zatraži oslobađanje klijenta od onih točaka optužnice za koje smatra da haško tužiteljstvo nije izvelo dovoljno dokaza.

General Mladić se tereti po 11 točaka optužnice za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina 1992.godine, genocid u Srebrenici 1995., progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Obrana je zatražila prilikom rasprave od sudaca da pročiste optužnicu i izbace incidente za koje je izvedeno nedovoljno dokaza, ili nepouzdanih svjedočenja, kako bi se moglo fokusirati na bitno.

Odgovornost za djelovanje vojnih snaga Mladićeva obrana je prebacivala na političko vodstvo bosanskih Srba.

U svojoj protuargumentaciji haško tužiteljstvo je pak odbacilo teze obrane u vezi prebacivanja zapovjedne odgovornosti za akcije srpskih snaga na politički vrh Republike Srpske. Tužiteljstvo je ustvrdilo kako su izvedeni dokazi da je general Mladić zapovjedao vojskom čvrstom rukom te sudjelovao u planiranju operacija zajedno s Radovanom Karadžićem, koji trenutno odgovara za iste ratne zločine.

Inače Mladićevog političkog šefa Karadžića, Raspravno vijeće je oslobodilo nakon rasprave po Pravilu 98 bis - optužbi za genocid u općinama 1992.godine (točka 1). No u žalbenom postupku točka 1 je vraćena u optužnicu pa je tijekom svog dokaznog postupka Karadžić i nju trebao osporavati.

Ukoliko ne bude oslobođen od svih 11 točaka optužnice suđenje Mladiću će se potom nastaviti 13.svibnja ove godine izvođenjem dokaza obrane, koja je najavila da će potrošiti isto vremena na svoj postupak kao i optužba (od početka suđenja u svibnju 2012.godine).
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG