Dostupni linkovi

Stvaranje Nacionalne garde: "Putinova lična vojska"


Pripadnici divizije "Đeržinski" Unutrašnje vojske MUP-a Ruske Federacije, 11. mart 2016.
Pripadnici divizije "Đeržinski" Unutrašnje vojske MUP-a Ruske Federacije, 11. mart 2016.

Piše: Ljubov Čižova (Priredila: Anamaria Ramač Furman)

U Državnu dumu Rusije ove nedelje dostavljen je nacrt zakona o Nacionalnoj gardi, koji je potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin. U dokumentu se kaže da pripadnici Nacionalne garde mogu da pucaju bez upozorenja u slučaju da su ugroženi život i zdravlje drugih građana, ili samih gardista.

"Pripadnik vojske Nacionalne garde ima pravo da ne upozorava da ima nameru upotrebiti fizičku silu, specijalna sredstva ili vatreno oružje ako odlaganje njihove primene neposredno ugrožava život i zdravlje građana ili pripadnika Nacionalne garde ili može da izazove ostale teške posledice", stoji u tekstu nacrta zakona koji se može naći na sajtu Državne dume.

Vest da će u Rusiji iz sastava unutrašnje vojske Ministarstva unutrašnjih poslova biti formirana nova oružana struktura – Nacionalna garda, objavio je lično predsednik Rusije.

Po zvaničnoj verziji, na čelu te strukture biće general-pukovnik Viktor Zolotov, koji je od 2000. do 2013. bio komandant Službe zaštite predsednika.

Nova struktura biće zadužena za borbu protiv terorizma, narkobiznisa, organizovanog kriminala i za specijalne zadatke.

Stručnjaci su Nacionalnu gardu već nazvali "Putinovim opričnicima", što je aluzija na gardiste ruskog cara Ivana Groznog, koji su bili i vrsta eskadrona smrti.

Pretpostavlja se da će Garda biti korišćena u predizbornoj kampanji za rasterivanje mirnih akcija protesta.

Politolog Dmitrij Oreškin smatra da će Nacionalna garda i njen komandant Viktor Zolotov biti odgovorni za ličnu bezbednost Putina i njegove porodice.

"Putin ima veoma ograničene mogućnosti reagovanja na situaciju koja se pogoršava. On nikad nije imao poverenja ni u koga i veoma je opterećen pitanjima bezbednosti, pre svega, svoje sopstvene. On zna da najveća pretnja njegovoj vlasti ne dolazi od uličnih okupljanja, već od mogućih zavera elita. On to savršeno zna, jer dolazi iz tajnih službi.

Vladimir Putin i Viktor Zolotov
Vladimir Putin i Viktor Zolotov

Zbog toga on stalno preraspoređuje, uravnotežuje i stvara nove bezbednosne strukture. Gospodin Zolotov je lično veoma odan i proveren. Činjenica da se u njegove ruke predaje proširena i pojačana nova struktura svedoči da je Putin veoma zabrinut za svoju bezbednost.

Skrećem pažnju da je nacionalna garda po svojoj zvaničnoj funkciji podređena lično predsedniku. Da bi bila upotrebljena, nije potrebna nikakva saglasnost parlamenta. To je, u suštini, lični instrument koji treba da obezbedi ličnu sigurnost u bilo kojim uslovima: u slučaju pokušaja državnog udara, u slučaju nepredviđenih uličnih protesta itd. To je simptomatično", ističe Oreškin.

RSE: Dakle, Putin postaje apsolutno nedostupan i neranjiv?

Oreškin: To pokazuje u kolikoj meri Putin ima ograničene mogućnosti. Formirao je još jednu bezbednosnu strukturu, isto kao što je Sovjetski Savez proizvodio tenkove, iako ih je već imao više nego svi ostali na svetu. Kad se Sovjetski Savez raspadao, u Rusiji je bilo 63.900 tenkova, ali nijedan od njih nije mogao da spasi državu, jer je udar došao s druge strane.

Isto to dogodiće se i u današnjoj situaciji. Generali se uvek pripremaju za prošli rat. Nova bezbednosna struktura stvara iluziju sigurnosti. Naime, problem nije u tome što bi bezbednosne strukture mogle da se okrenu protiv Putina, već u neefikasnosti ukupnog sistema. Stvarajući ovu novu strukturu, Putin smatra da rešava problem sigurnosti.

Dmitrij Oreškin
Dmitrij Oreškin

U suštini, Putin podriva sopstvenu bezbednost, pošto te ljude treba platiti, to je dodatno opterećenje za budžet, to dovodi do usložnjavanja i zaoštravanja odnosa između bezbednosnih struktura. Od nekoga se uzimaju resursi i status da bi ih dobio neko drugi. Problem sigurnosti rešava se na drugi način – izgradnjom pravne države, nezavisnog sudstva, strogim pridržavanjem zakonskih normi itd. Međutim, Vladimir Putin po definiciji ne veruje ni u šta od toga. On veruje samo u silu.

RSE: Čega se sada boji moćni Putin?

Oreškin: Izdajnički se ponaša barel nafte, izdajnički se ponaša rublja, izdajnički se ponašaju nova saznanja koja Nacionalna garda nikako neće moći da zaustavi, na primer, skandal s polonijumom ili s "Panamskim dokumentima". Kroz mesec i po to će biti skandal u vezi istrage o padu ruskog "Boinga". Sve to Putin doživljava kao intrige tajnih službi Zapada usmerene protiv njega. Takav je njegov pogled na svet.

Međutim, Nacionalna garda ne može da spreči objavljivanje novih Dokumenata. Nacionalna garda ne može da zaustavi sve manje poštovanje države od sve više građana. Nacionalna garda ne može da podigne rejting Vladimira Putina. Jedino što ona može u sve goroj ekonomskoj situaciji jeste da obezbedi Putinu ličnu zaštitu od nepredviđenih pretnji. Ali, to je zaštita Putina, a ne zaštita sistema.

Nova odbrambena struktura predstavlja pokušaj da se konzervira sadašnja situacija, koja postaje sve beskorisnija, pa i štetna po državu. Zbog toga je ovo za nas znak koliko je Putin daleko od realnog razumevanja onoga što ugrožava državu i njegov režim.

Stvaranje "lične vojske"

Vladimir Putin takođe je saopštio da je u sklopu reforme ruskih bezbednosnih struktura podredio Ministarstvu unutrašnjih poslova Federalnu migracionu službu (FMS) i Federalnu službu za kontrolu trgovine narkoticima (FSKN).

Predsednik komiteta "Građanska podrška" Svetlana Ganuškina smatra daje ovo "čudovišno" rešenje.

Svetlana Ganuškina
Svetlana Ganuškina

"Što se tiče Nacionalne garde, to je stvaranje 'lične vojske' kakva se kod nas stvara samo kad je vlast u strahu. Što se tiče podređivanja Migracione službe Ministarstvu, to je već urađeno 2001. i kasnije se od toga odustalo, jer je reč o dve potpuno različite institucije. Migraciona služba je, pre svega, humanitarna, u nju spada i institucija azila, a MUP je pre svega represivna institucija.

Dakle, naša država, oličena u Vladimiru Putinu, problem migracije vidi isključivo kao problem koji zahteva represivne mere. Državu ne zanima ono što je pozitivno u migracijama. Zbog toga kažem da je to čudovišno", navodi Ganuškina.

RSE: Do čega to može da dovede?

Ganuškina: Ne vidim u tome nikakvog smisla. To je uvredljivo za državu. Ako je tako nešto jednom već uradila, zašto to ponavlja? Time se neće rešiti problemi migracije, već će uslediti racije i beskrajna optuživanja migranata za sve što ne valja. Migraciona služba vremenom je počela da se ponaša kao institucija koja treba da brine o migrantima. Nedavno je osnovana i uprava za integracije. Sada se, pak, sve vraća u nekadašnje stanje.

Rebrendiranje ukrajinske Nacionalne garde

Ukrajinski vojni stručnjak Aleksej Arestovič objašnjava kako je nastala, kakav status i ovlašćenja ima Nacionalna garda Ukrajine.

Aleksej Arestovič
Aleksej Arestovič

"U Ukrajini je devedesetih godina prošlog veka već postojala Nacionalna garda. Kao i današnja u Rusiji, bila je formirana iz sastava bivše unutrašnje vojske. Što se tiče statusa, to je s jedne strane gotovo armija, pošto ima i teško naoružanje – oklopne transportere, helikoptere, avione, obaveštajni sektor – a s druge strane ima i funkciju očuvanja reda i poretka, pošto je deo sistema Ministarstva unutrašnjih poslova. Na osnovu toga može da deluje na teritoriji države, dok armija, i u Rusiji i u Ukrajini, po zakonu to ne može", konstatuje Arestovič.

RSE: A zbog čega je u Vašoj zemlji bila formirana takva struktura?

Arestovič: To je urađeno s obzirom na sukobe na teritoriji bivših sovjetskih republika – u Nagorno-Karabahu, Južnoj Osetiji, Abhaziji, Pridnjestrovlju... Tada se ispostavilo da nelegalne oružane formacije mogu da se direktno suprotstavljaju i većim vojnim jedinicama, a da je za njihovo lokalizovanje, neutralizaciju i uništavanje neophodno primenjivati pravozaštitne organe, što nije dovoljno regulisano. Recimo, parlamenti često ne žele da daju armijama šira ovlašćenja. Recimo, desi se da pripadnici oružanih snaga uhapse nekoga, ali nemaju pravnu osnovu da ga pretresu i ispitaju. Pripadnici nacionalne garde imaju takva ovlašćenja.

RSE: Kakva je bila sudbina Nacionalne garde u Ukrajini?

Dve su patetične reči koje podižu moralno-psihološko raspoloženje društva i onih koji stupaju u gardu. Ti si gardista, služiš naciji, to je uzvišeno zvanje! Kad su nastali problemi na istoku, na jugu, dobrovoljci su sami krenuli tamo.

Arestovič: U vreme spora s predsednikom Leonidom Kučmom parlament je rasformirao Nacionalnu gardu i ponovo je formirana unutrašnja vojska, a posle Majdana kad je bila potrebna mobilizacija masa, vraćen je ovaj zvučni naziv – Nacionalna garda. To su dve patetične reči koje podižu moralno-psihološko raspoloženje društva i onih koji stupaju u gardu. Ti si gardista, služiš naciji, to je uzvišeno zvanje! Kad su nastali problemi na istoku, na jugu, dobrovoljci su sami krenuli tamo.

Pored toga, na taj način je skinuta ljaga s milicije, koja se po mišljenju velikog dela društva uprljala primenom nasilja na Majdanu. Time je izvedeno svojevrsno rebrendiranje: u istim jedinicama našli su se i dobrovoljci s Majdana i bivši pripadnici unutrašnjih vojski koji su se sukobljavali s njima. To je omogućilo i sprovođenje reforme po zapadnim obrascima, što je deo programa reforme sistema nacionalne bezbednosti Ukrajine. Ta reforma počela je upravo od Nacionalne garde: došli su instruktori, počela je da se menja struktura itd.

RSE: Da li Vam je poznato kakva struktura se sada izgrađuje u Rusiji?

Arestovič: Mislim da i Kremlj sada polazi od iste logike, od moralno-psiholoških elemenata. Radi se o rebrendiranju unutrašnje vojske jer su analitičke strukture predsednika ili Veća za nacionalnu bezbednost procenile da je to potrebno, ili da će uskoro biti potrebno. Očigledno predstoje određeni događaji, poput izbora 2018. godine. Rusija je velika država i zbog toga su potrebne dve godine priprema za te izbore. Može biti da se tamo plaše Majdana i ko zna čega sve ne.

Pripadnici Nacionalne garde Ukrajine
Pripadnici Nacionalne garde Ukrajine

Grubo govoreći, unutrašnja vojska postaje garda, to gordo zvuči, to podiže raspoloženje i čoveka Putina, koji je njihov komandant, to menja i njegov status, to povećava prestiž onih koji služe u tim jedinicama i njihov ugled, jer to više nije unutrašnja vojska MUP, to je neka nova formacija. Ta ideja se već dugo krčkala, još od devedesetih godina, a sad su odlučili da je sprovedu. Već vidim ta junačka lica na plakatima: "Stupaj u Nacionalnu gardu Rusije!"

S druge strane, kod mene izaziva određenu sumnju sam naziv kad je reč o Rusiji, zemlji u kojoj Federacija ima stotinak subjekata. Koje nacionalnosti će biti ta garda ako se ima u vidu da u Rusiji ima mnogo naroda, malih narodnosti, autonomnih republika? Delom je to posledica i procene ukrajinskog iskustva.

Ljudi u Rusiji koji su analizirali situaciju u Ukrajini procenili su na osnovu svojih parametara efekat tri godine od pretvaranja unutrašnje vojske u Nacionalnu gardu i na osnovu toga odlučili su da nešto slično urade u Rusiji.

XS
SM
MD
LG