Petak, 06. maj/svibanj 2016, 05:36 CET

  Kosovo

  Studija Foruma 2015: Visok stepen autonomije za Srbe na Kosovu

  Mitrovica, februar 2013.
  Mitrovica, februar 2013.
  Autonomija koju Ahtisarijev plan nudi Srbima na Kosovu je skoro ista kao ona koju Španija nudi Kataloniji, dok je autonomija Albanaca u Makedoniji, ili autonomija u Vojvodini, ili Južnom tirolu na mnogo nižoj lestvici, rezultat je studije pod nazivom „Rešenje“ koju je u petak objavila Nevladina organizacija Forum 2015.

  Iz ove organizacije izvršili su poređenje stepena autonomije Ahtisarijevog plana sa autonomijom iz Ohridskog sporazuma u Makedoniji, te autonomijama u Vojvodini, Južnom tirolu i Kataloniji u Španiji, koja je pružena njihovim manjinskim zajednicama. Uzelo se u obzir i ono šta zahteva srpska platforma o Kosovu.

  Analiziralo se kakva se prava nude zajednicama kada su u pitanju jezik, mediji, obrazovanje, zdravstvo, policija, religija, pravosuđe, političke institucije i ostali ključni elementi autonomije.

  Shkelzen Gashi iz Foruma 2015 je istakao da, primera radi, na skali od 1 do 5, što se jezika tiče, Srbi imaju maksimalnu (5) autonomiju na Kosovu. Iako Srbi čine samo 5 posto stanovništva, srpski jezik je zvaničan jezik na celom Kosovu, što nije slučaj ni u sa albanskim jezikom u Makedoniji, a nije slučaj ni u Južnom tirolu ili Kataloniji.

  Slično je i u oblasti medija – Srbi na Kosovu Ahtisarijevim planom imaju pravo na nacionalnu televiziju samo na srpskom jeziku, što nije slučaj sa Albancima u Makedoniji, te ni sa Srbijom, Južnom tirolom ili Španijom.

  Što se obrazovanja tiče, Srbi na Kosovu takođe imaju maksimalnu autonomiju u ovoj oblasti, što je slučaj i u Italiji, i u Španiji, ali ne i u Vojvodini ili Makedoniji.

  Gashi dodaje da Srbi na Kosovu imaju pravo i da upotrebljavaju plan i program Srbije kao i literaturu. Slično je i u oblasti zdravstva, gde je Srbima zagarantovana primarna i sekundarna zdravstvena usluga iz Srbije.

  „Što se policije tiče, Srbi takođe imaju maksimalnu autonomiju iako traže još više. Srpske opštine mogu predložiti dva do tri kandidata za komadanta opštinske policijske stanice, a ono što srpska platforma zahteva bazira se na modelu Katalonije, a to je osnivanje autonomne policije u srpskim opštinama, da ona zvanično bude deo Policije Kosova, ali da funkcioniše pod ovlašćenjem, kako oni nazivaju, izvršnog veća zajednice srpskih opština Kosova i Metohije“, kazao je Gashi.

  Srbi na Kosovu u opštinama gde su većina imaju pravo da formiraju sud, nakon podnošenja zahteva sudskom savetu na Kosovu, a ukoliko zahtev bude odbijen, onda mogu da formiraju kancelarije za vezu. Srpska platforma zahteva da se formiraju posebni sudovi koji će funkcionisati u okviru zajednice opština, kazao je Gashi.

  Albanci u Makedoniji imaju mnogo manje prava u pravosuđu, a slično je i u Vojvodini.

  Ahitsarijevim planom nije okončan konflikt

  Što se političkih institucija tiče, Albanci u Makedoniji ih nemaju. U Srbiji, Italiji i Španiji je slična situacija, a ono što traži zajednica srpskih opština na Kosovu je da postoji jedna skupština i jedno izvršno veće.

  „Na osnovu Ahtisarijevog plana, srpske opštine mogu uspostaviti međusobno partnerstvo. Premijer Kosova kaže da bi to bila nevladina organizacija, ali u Ahtisarijevom planu stoji da su to skoro zakonodavne institucije jer se predviđa osnivanje tela sa pravom da donosi odluke sa predstavnicima opština“, kazao je Gashi.

  Što se specijalne parlamentarne procedure tiče, ona u Srbiji ne postoji za Vojvodinu, kao ni i u Italiji i u Španiji. U Makedoniji bez dve trećine albanskih gaslova se ne mogu usvojiti neki zakon, to pravo imaju i Srbi na Kosovu, ali oni imaju pravo i da se bez dve trećine srpskih glasova ne može promeniti Ustav Kosova.

  Što se predstavljanja tiče, jedino Srbi na Kosovu imaju 10 rezervisanih mesta u Skupštini Kosova.

  „Kada smo sabrali svo ovo ocenjivanje, autonomija koju Ahtisarijev plan nudi na Kosovu ima ocenu od 4.5, autonomija Albanaca u Makedoniji je 2.75, autonomija u Vojvodini 3.2, u Italiji 3.9 a autonomija u Kataloniji je 4.6. Oblast jezika, obrazovanje i mediji Ahtisarijev plan nudi mnogo više od onog što Španija pruža Kataloniji. A one oblasti gde se Srbima manje pruža, Srbija pokušava da platformom ujednači sa onim što ima Katalonija“, kazao je Gashi.

  Na predstavljanju rezultata studije publicista Veton Surroi upozorio je da Kosovo i Srbija nisu okončale svoj konflikt Ahtisarijevim planom, a ni međunarodna zajednica nije završila posredovanje u ovom pitanju. Prema njegovim rečima, Kosovo je još ranije prihvatilo šest tačaka Ban ki Muna, kao i da pregovara o svojoj teritoriji. U proces dijaloga Kosov je ipak ušlo nespremno, ocenio je on.

  “U ovim razgovorima je prihvaćeno da se formira asocijacija srpskih opština i to je rešenje za Kosovo. Trećeg, 4. ili 5. marta će se razgovarati i o ovlašćenjima. Ali, kosovska i srpska strana, kao i međunarodna zajednica koja je između, prihvatile su da princip asocijacije opština može da bude rešenje i bez priznavanja Kosova. A to bi značilo raspad Ahtisarijevog plana, ali i Ustava Kosova”, kazao je on.

  Arsim Bajrami, poslanik u Skupštini Kosova iz redova Demokratske partije Kosova, istakao je da proces dijaloga neće rešiti albansko-srpski konflikt, već je njegov cilj da se zaustavi srpska srpsko razaranje Kosova. On je dodao da je integracija severa deo državne agende.

  “Neće se dozvoliti nikakav status teritorijalne autonomije, niti specijalni status ili srednja vlast, jer je to nemoguće obzirom da imamo jedan Ustav koji određuje osnove rukovođenja, a taj Ustav teško je promeniti”, kazao je on.

  Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova ocenila je međutim da Asocijacija srpskih opština prevazilazi ustavne okvire Kosova.

  “Postoji rizik da će srpske opštine, obzirom da imaju proširena prava, a naročito opština Mitrovice koja je predviđena Ahtisarijem, pokušati da prenesu opštinska ovlašćenja na ovu asocijaciju. To je nešto što ne predviđa Ustav i zakoni na snazi, i postoji rizik od stvaranja trećeg nivoa vlasti”, kazala je Osmani.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  03.03.2013 19:43
  Srbija gubi u miru ono sto dobija u ratu. Pred Prvi svjetski rat, Srbija je nadmocno osvojila Makedoniju, Kosovo i sjevernu polovinu Albanije. Sve je to (osim Kosova) jednim potezom pera (Londonski mir) oduzeto Srbiji. Zanimljivo je da je upravo Austrija lukavo insistirala da nova drzava - Albanija - ne ukljuci Kosovo iako je to bilo nelogicno imajuci na umu dominaciju albanskog stanovnistva na Kosovu, a muceni Crnogorci su morali da napuste s mukom osvojeni Skadar. I sve to mozda ok, ali svijet mora biti konzekventan: ili cemo svima dati princip samoopredjeljenja, ili cemo postovati zakon sile. Srbija, dokazano ne zna kako da sacuva visenacionalnu zajednicu, ali jednako je sigurno da Srbiji kao slavenskoj naciji nikada nije bilo lako u katolicki dominirajucim medjunarodnim nesporazumima. Opet ponavljam, Srbija bez gradjanske i demokratske tradicije, ponasa se kao slon u staklarskoj radnji, a ostatak to cinicno koristi. Na kraju, valjda je svima jasno da ovakav raspored nikome ne odgovara.

  Ime: Džemal
  03.03.2013 17:53
  Po mojoj, skromnoj, ocjeni Srbija je svojim ponašanjem u BH izgubila kredit/povjerenje Međ.zajednice za stvaranje neke autonomije na Kosovu.
  To je kosovska politika već razumjela, pa koristi to BH iskustvo, a kada će to i srbijanska politika svatiti, to zavisi od njih, samo ne vjerujem da će MZ tu glupost ponoviti.

  Ime: Aleksandar
  03.03.2013 16:57
  Zaboravlja se jedna veoma bitna cinjenica a to je da Srbi na Kosmetu nemaju slobodu kretanja i pravo na slobodan zivot.

  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.03.2013 22:06
  Naravno da nemate slobodnju kretanja jel zaglavite putove ko vam je kriv a ovamo kazite da nemamo slobdje kretanje kako bre nije vam sramota.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  05.03.2013 15:51
  Da zato albanci kamenicama i bombama ubrzavaju to kretanje. Cak i djecu nepustate na miru.

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  03.03.2013 02:10
  Dragi prijatelji,kao sto vam je svima poznato,Bosna i Hercegovina nije zapocela ni jedan rat,nije izvrsila agresiju ni na jednu drzavu u susjedstvu i zbog toga vas lijepo molim da se u skladu s tim i ponasate . Sto ce reci,nemojte Bosnu i Hercegovinu uvlaciti u probleme koji se desavaju u vasoj Srbiji. Bosna i Hercegovina definitivno nema nista sa vasim problemima. Ona ima dovoljno svojih unutarnjih problema,ne trebaju joj uvozni . Kosovo je vas problem i vi ga rjesavajte,ali bez uvlacenja BiH u vase kombinatorike .
  Odgovor

  Ime: Analiticar Grad: Srpske zemlje
  03.03.2013 13:46
  Evo da te ispravim odmah. 1914 je Austro Ugarska napala Srbiju, BiH je bila deo Austro Ugarske dakle deo drzave agresora. I prvi napad na Srbiju, je usledio preko reke Drine. Iz BiH dakle. Zato Bosnjacima i smeta pesma ,,Mars na Drinu" jer je komponovana mnogo pre 90-tih godina, a zivi je dokaz ko je koga napao, i ko se branio.
  Odgovor

  Ime: Hrvat Grad: Hrvatska Kostajnica
  04.03.2013 06:41
  analiticar...neznam jesi li stavio analizu da je Kosovo drzava i tamo srbija nikad nece vise biti pa cak ni na "severu"
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  04.03.2013 14:59
  Čudna je ta reč "nikad". Verujem da su vladari Austro-Ugarske mislili da se ona nikada neće raspasti, isto tako SSSR. Indijanici su mislili da ih nikada niko neće proterati sa svoje zemlje. Čudo jedno to "nikada".
  Odgovor

  Ime: nesto si zaboravio
  03.03.2013 18:07
  gde bre ostavi ti onog Gavrila Principa!! Koji je zapoceo Rat!!! Znaci Vi srbi ste ga Zapoceli!!!
  Ovu sitnicu je lako zaboraviti !!!
  Odgovor

  Ime: Nisam zaboravio
  05.03.2013 11:03
  Greska. Gavrilo je ubio Ferdinanda. Austrija je taj dogadjaj iskoristila da objavi rat Srbiji. Austrija je zapocela rat, a ne Srbija.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  05.03.2013 19:24
  Možete slobodno da ga zaboravite, baš kao što su ga Habsburzi zaboravili u nekoj provincijskoj tamnici - on je nevažan.
  Setite se majora Tankosića i pukovnika Dimitrijevića i pročitajte ponešto.
  Odgovor

  Ime: Nisi zaboravio Grad: jer nisi ni znao
  05.03.2013 16:43
  Anonimus @
  A zasto ga je zapocela,nesreco jedna ? Zapocela ga je valjda zbog ubistva njihovog buduceg cara,tj prestolonaslednika . Da nije mozda trebalo da vas nagradi za to "humano" djelo ?


  Ime: sasa Grad: kosovska mitrovica
  02.03.2013 21:39
  Dok nisam procitao ovaj tekst,nisam znao da sam toliko srecan sto zivim na Kosmetu !Ovom prilikom pozivam sve one ljude koji zele da osete sve lepote zivota , da dodju ovde i uzivaju sa nama u miru i blagostanju. Pozdrav !

  Ime: vlad Grad: inostranstvo
  02.03.2013 19:49
  Ja bih rekao da danas na Balkanu vladaju americke vrednosti,a prva medju njima je - pohlepa!Svi bi odmah - sve!Da preko noci stvore svoju drzavu,naravno nacionalisticku,da se obogate,itd.E pa ne moze.Doveli ste tudjina u nasu zemlju da nam odredjuje zakone,ekonomiju,ovo-ono...

  Ime: VB Grad: Beograd
  02.03.2013 16:07
  Shvatam da se svi gradjani bore za veca gradjanska,nacionalna,verska,radna i druga prava i to je legitimno.Ali u svakoj trgovini obe strane moraju nesto da ponude.Ovo sa Srbima sa Kosova lici na ono:mogla bih vam dati jedno nista za nesto.Ko god bude blagosloven sa Srbima sa severa,nece se usreciti,pa sve vise verujem da cemo mi jos jednom dobiti veliko nista.
  Zasto bi im bilo ko bilo sta nudio,kad oni nece nista a zahtevaju sve?
  Da li se ponasaju kao gradjani,da li zive kao njihovo okruzenje bez obzira na veru i naciju,znaju li da gradjani imaju obaveze a ne samo prava?Porezi i sve ostale dazbine se moraju placati,plata i ostale prinadleznosti ne mogu biti vece od onih drugih gradjana...
  Sve treba uraditi da do podele Kosova ne dodje jer to nije pravedno.Rezultati rata moraju da se uvazavaju i pobednici imaju pravo na sve.
  Ukoliko su pobednici velikodusni pa su spremni da nesto podele sa neprijateljima,sa druge strane mora postojati spremnost na postovanje pravila igre u novoj drzavi.Svako drugo popustanje izazvace domino efekat:ako ne moraju oni,ne moraju ni oni koji zive u BIH,..pa onda sve ispocetka.
  Odgovor

  Ime: Slovak
  03.03.2013 07:37
  Srbi imaju na kosovu ono sto madjari i slovaci i nemci i ostali ne-srbi nikad mozda nece imati u Vojvodini...ili bosnjaci na Sanzaku ili albanci u Presevcskoj....ili bugari u danilogradskoj....vreme je da EU pocne traziti da se srbija decebtralizira i modernizuje i narodi ostalih pokrajina dobiju neka prava i autonomiju.
  Odgovor

  Ime: Rusin Grad: Vojvodina
  03.03.2013 13:41
  Sto lazes tako. Ne secam se da je neko u Vojvodini nekad ubio Slovaka, Madjara, Rusina, ili bilo koga drugog na nacionalnoj osnovi. A kamoli da je to politika srpskog naroda u Vojvodini. Jel mozda neko postavlja bombe po Vojvodini i ubija nesrbe. Jel dilaju Srbi sa organima Slovaka, Madjara, Nemaca, Rusina, Roma. Ako mislis da je na Kosovu tako super Srbima, evo idi i ti tamo i izjasnjavaj se kao Srbin.
  Odgovor

  Ime: nada
  03.03.2013 17:30
  Tacno. Mada, iskreno, i nama starosedeocima Srbima i manjinama je malo gore sad posle dolaska Srba iz drugih krajeva koji sad nesto ne vole ove ili one, prave cesto ppometnju, ne svi naravno.Ja volim moje Slovake . Znam mnogo privrednika Srba koji najvise traze i zaposljavaju Slovake jer su vredni. A za ove sto su dosli pa nece da prihvate nas suzivot sa manjinama - ma ko njih i sta pita. Dok nije bilo krize u YU mnogo smo lepse zieli sa Slovacima...Naravno, neke druge manjine, tj, jedna ( da ne navodim) u Vojvodini se malo drugacije ponasa. ali i to je ok, razumljivo, tako je sa mnogim manjinama koje hoce da budu vise nego sto jesu. Sto se tice Slovaka , Rusina , itd - super...
  Odgovor

  Ime: slavica Grad: sp
  03.03.2013 11:08
  Ma nemoj. A ja bas zivim u Staroj Pazovi gde ima najvise Slovaka u Srbiji. Drzava Srbija im finansira skolu na sloackom jeziku, administrativne procedure i sudski sporovi se mogu voditi na slovackom jeziku, radio na slovackom jeziku, itd. To sto Slovaci imaju se kolektivna prava manjina, a to nema u EU za vasu informaciju. Isto je sa skolama na madjarskom U cemu je vas problem?? Natpisi ulica i natpisi insitutcija su na srpskim i slovakom. I niko se ne oseca ugrozenim. Jeste li vi stvarno Slovak? Sumnjam kad ovo ne znate. Sta to imaju Slovaci kao manjina u Madjarskoj? Hajde, recite, kako se prema vama odnse Madjari. Ja ne razumem odakle pravo na ovoliki bezobrazluk. Posto sam okruzena Slovacima i sve svakodnevno vidim, mogu samo da kazem da ste bezobrazni. Kakva jos prava hocete? To sto i imate u Srbiji nemaju mnoge manjine u EU. Malo se edukujte i ne lupajte i nemojte biti bezobrazni. Cak ima i Slovacka stranka (kao politicka org). Naravno, i nacionalni savet Slovaka npr. Mozda vi ni ne znate kaka sve prava imate. A sta to vama nedostaje??? Ne znam ni jednog Slovaka koji je nezadovoljan praima. Nezadovoljni su iskljucivo ekonomskim stanjem. Sramota je sta pisete.Samo nek sad ne odgovaraju neki koji nisu Slovacci.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  05.03.2013 15:58
  Ma Slavice ne ljuti se. Na ovim forumima imas uvijek jednu te istu osobu, koja se skriva iza tudjih lokacija, tudjih nacionalnosti i blati sve sto je vezano sa Srbijom. Mislim da se radi o bolesnoj osobi koja ima patalosku mrznju prema srbima.
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  02.03.2013 18:52
  Po Vama Srbija treba ta pregovara sa NATO. Rat je "izgubljen" on njih.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  02.03.2013 19:36
  Cini mi se da se NATO odrekao pobede na KosovuNiko ne prigovara Albancima sto se raduju i slave sto su izasli iz saveza sa Srbijom,osim porazene Srbije kojoj je ostalo da se ljuti.Samo,trebala bi da se seti mnobrojne dece koju smo zrtvovali u ratu koji nismo mogli dobiti.Oni su nas pobedili i mi smo to priznali potpisujuci kumanovski sporazum.Bilo bi manje nesporazuma i polrmike ako bi stvarnost prihvatili onakvom kakva jeste,a konfabulacije i ono sto je babi milo,da ostavimo pripovedacima i epskim poetama.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.03.2013 17:22
  moze, ali da se ispati drzavi srbiji ono sto treba da se isplati, da se zastite spomenici, da se da autonomija srbima na severu i tacka. da nam bre vrate pare koje su nasi roditelju ulagali u tu vukojebinu . da nije srbije i svih republika bivse YU pa tamo ni jedan put ne bi postojao, a kamoli bolnica. nek oni nama daju pae koje duguju, pa nek ih sad finansira ko god hoce. nama je bolje bez tog nereda, ali nek ispostuju to sto ima da ispostuju
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.03.2013 22:16
  Anonimni ti pricas bez veze, koga bre ste vi dali nesto na Kosovo nista zadje 30g nije nesto izgradeno i putovi svga je bilo unisteno ,sve stoje izgradeno u gerbac sami radnika Kosovski radnika Mismo dali iz plate i izgradili Kosvo to stoje bilo do pre rata, a u zajednistvo YU dok smo bili za Kosovo naj manje dato jel pervo serbije morala da zna ucemose radi i nista nije dato, naj siromasni kraj je bilo Kosovo,
  nije dobro lagati to mi koji smo tamo ziveli najbolje znamo.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  05.03.2013 16:04
  Nije tacno kosovar, ljudi iz BiH-a su npr. u Jugoslaviji izdvajali za Kosovo i to je bio kamen spoticinja kad slovenci nisu htjeli vise da pomazu Kosovo. Dakle uvijek se pomagalo Kosovo,a drugi problem je to sto su kosovari imali jako mnogo djece, a djeca kostaju, zar ne?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  02.03.2013 19:08
  Kolega beli, malo ste se preigrali - Srbija je rat izgubila od NATO, te je s NATO-m "ispregovarala" da se tornja s Kosova.
  Sada je tema ta da smo opet "pred pregovorima i u pregovorima" - ovoga puta s Republikom Kosovo.
  Si?! Sve kako Vam je VB već objasnila.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.03.2013 11:09
  A da se vi malo tornjate u granice zdravog razuma???

  Ime: Vlade Grad: Roterdam
  02.03.2013 12:08
  Srbi su dobili - sve,a Albanci - nista!
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  04.03.2013 15:02
  Nepravda, pa to ti je!
  Odgovor

  Ime: Djoni
  03.03.2013 17:06
  Potpuno ste u pravu.

  Ime: katalonac Grad: Katalonija
  02.03.2013 10:32
  I jos samo da je ova nevladina organizacija navela da i Katalonci u Kataloniji zele vise, da Albanci u Makedoniji zele vise, da su kosovski Albanci zeleli vise, da Srbi u BiH zele vise, od onoga sto imaju. Preciznije svi zele nezavisnost. Posto je tema Kosovo, njegova specificnost je kontinuirani sukob izmedju Srba i Albanaca koji traje decenijama, koji je kulminirao 99' ali nije zavrsen. Mislim da ni u jednoj od navedenih zemalja kao primer nemamo da se skoro svaki drugi dan izvrsi bombaski napad na Katalonce, Madjare, Albance u Makedoniji, pa cak ni u BiH u kojoj je konflikt bio izuzetno krvav i gde i dalje vlada velika medjusobna mrznja. Ali za Kosovo napati Srbe, to je normalno, mislim nije normalno ali je uobicajeno. Deo folklora. U takvim uslovima ocekivati da Srbi prihvate da budu integralni deo Tacijevog Kosova, mislim da je iluzorno. E sad to je mozda Ivici prihvatljivo, istom onom Ivici koji se rodio u Prizrenu pa pobegao. i to u vreme bratstva i jedinstva. Sta reci a ne zaplakati. Oni koji nisu hteli autonomiju vec da budu Republika, sad kad su se proglasili Republikom ne daju ni autonomiju. Ne mogu ni da zamislim da je u vreme kad je Kosovo trazilo da postane republika a bilo Autonomna pokrajina dakle pre 90' neko dosao i rekao Ok budite nevladina organizacija., izdavajte casopise i drzite okrugle stolove o vasoj obespravljenosti :))
  Odgovor

  Ime: ivo Grad: Zagreb
  03.03.2013 07:32
  pisite vi sta hocete ali Kosovo je republika i drzava vec od 2008 ili bolje receno od 1999
  Odgovor

  Ime: ana Grad: bg
  03.03.2013 17:23
  komsija, a da se vi malo pozabavite svojim problemima? imate ih sa slovencima, srbima, bih, vanzemaljcima,....hajte vi lepo tamo bavite se hrvatskom (ni nama nije drago sto smo susjedi, znam)
  Odgovor

  Ime: Begu-Gread:Bremen
  03.03.2013 00:06
  Katalonac,ako neznas najbolje cutiti,
  nije rec da Kosovski Abanci bocaju bombe na sever Kosova,to rade te ekstremne Gruppe Serba oni bacaju medusobno nema na sever Kosova toliko Albanca i ako i ima razbacenesu u selama,
  i nedopustlivo je druga R Serbska na Kosovo tu sfi znaju i ovi iz M,Z i sami serbi kakva autonomija negde oko 20-30 hiljada serba koji cine taj kraj sever Kosova a hoce autonomiju.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.03.2013 17:33
  pa posto ste proterali vecinu srba, ajde sad navalite pa proterajte i ove pa onda recite kako ih nema. jaoj, kako vas bre nije sramota da jos ovake stvari pisete????? koliko je vas bilo na kosovu pre 20 godina a koliko je sada? a? to uporedite pa objavite ovde da svi znaju i ukapiraju o cemu se radi.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.03.2013 00:04
  Jedino sto si pisao realno je da daca je Prizrenac.
  Njegov Cale zna kako su doneli odluku 1946 u Prizren...
  Nego Albanci su sa sada mirni..cekaju bolje dane.
  Dok je potpuna laz da su Srbi danas ufrozeni..Srbin ubija Policajca ( pazi ti si pametan pa razumes bolje ni jedan srbin nije ubijen u toj akciji )
  Srbin upuca siromasnog Albanca za tovar drva i pobegne u srbistan. Jer je znao da oni nemaju hleba kamo pistolj...ostavlja bracu i roditelje na milost A.K.SH.
  Tako se ratuje..pucaj u ne naoruzanog i brisi...
  Istorija je dokazala da sve se vraca i sve se placa. Zar ne ?

  Odgovor

  Ime: Katalonac Grad: Katalonija
  03.03.2013 13:28
  Da, istorija Albanske demokraticnosti, i tolerancije je poznata. Ako je borba za slobodu ubiti postara naoruzanog torbom, jer predstavlja drzavu Srbiju to je tako casno. Ili ubiti onu decu sto su se kupala u Ibru u delirijumu albanskog nacionalizma. Ili trgovati organima otetih Srba. Ili postaviti bombu na putu i dici u vazduh autobus. Ne zna se koji je od ovih primera svetliji u borbi za slobodu. U kradju sume se ne ide bez pusaka, doturenih kao humanitarna pomoc iz Albanije, valjda su ih poslali da lovite po sumi sa njima i tako dolazite do hrane. Nisu ni pomislili da mozete da ubijate i Srbe sa njima. Koliko ste vi policajaca ubili. A ti mi navodis kako su Srbi ubili jednog.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.03.2013 17:55
  To sto ti ovde nas kazes tu su Lazi kafanske Price, Katalonac,
  nemoj pricati gluposti ,jel mi dobro znamo kako ovde je i bilo,
  razne Price pricaju ali istinu nikad,
  i jos jednom Kosovski albanci nisu isli u Serbi ta prave teror nego na Kosovo su branili svoj prag,
  ko koga je terorisao to dobro se zna, nismo
  ´mi otisli niti u Beograd, Nis, Kragujevac, ili na nekom dugom gradu u Serbi nego serbi su ti koj su kod nas dosli i pravili zlocine nad Kosovskim Narodom golorukim Narodom jel tamo gde se pucalo tamo ni priblizno nisu bili ovi tkz "Patrioti" iz serbije, koji danas kazu da ne damo Kosovo,Kosovo k´je izgubleno u rat izgubiliste i niste u stanju reci da ste izgubili i tacka.
  Odgovor

  Ime: Katalonac Grad: Katalonija
  05.03.2013 13:31
  Vi ste svi dosli iz Albanije i sistematski proterivali Srbe vekovima, jos od vremena turske okupacije, pa vremena I sv. rata, narocito II sv. rata. A sad hocete i ovo malo Srba da proterate i uselite se u njihove stanove. Ta tvoja propaganda i lazi mozda pale negde ali u Srbiji ne. I objasni mi kako dizanje autobusa u vazduh predstavlja samoodbranu ili ubistvo dece koja se kupaju u reci, ili zemljoradnika koji obradjuje svoju njivu.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  05.03.2013 15:02
  Katalonac. Mi i oni??! Ko smo to mi, ko su Srbi? Kome vise lice Srbi sa Kosova, svojim komsijama Albancima ili Srbima iz Sumadije ili Vojvodine? Jeste Kosovo pripadalo Srbiji u vrijeme cara Dusana, ali je pripadalo Dusanu, a nikakvih Srba tada nije bilo. Srbija u vrijeme Dusana je samo geopoliticki pojam, posto covjek, jedan, bilo koji covjek sa Kosova pojma tada nije imao ni sta je to Srbin, ni sta je Albanac. Svi su samo bili seljaci iz istog ili susjednog sela. Ali mi danas, zahvaljujuci nauci znamo malo (!) vise od njih tada. Jedan od tih seljana je porijeklom iz danasnje Ukrajine, Slaven, a drugi porijekliom Ilir. A onda sredinom 15. vijeka dodjose Turci (ko su tek oni, takodje je zanimljivo, Mongoli?). Na Kosovu su se na jednoj strani borili Turci, a na drugoj Srbi i Albanci. Ali kao sto znas, mi smo izgubili, i mi i Albanci. Sa Turcima je dosao islam i takse. Uz islam, takse su bile manje. Dio je presao na islam, ali ne svi Albanci. Njih je Rim nekako sacuvao za sebe preko Bara i Ulcinja (Malisori). E tek je tada puklo medju ta dva naroda, jer kad se religija uvali, tu trava ne nice. Kosovo pod Turcima je uvijek bilo sa brojnijim albanskim narodom; nikada tamo nisu Srbi dominirali. Od Dusana je proslo 500 godina, ali ni Turcima nije vise bilo duga vijeka. Pred njihovo povlacenje Albanci su im pruzali najmanji otpor, jer su znali da im je bolje pod Turcima, nego pod Srbima. U Prvom balkanskom ratu, Turci pogrijese i glavninu svojih snaga skoncentrisu uz Vardar, a ne u (danasnjoj) Albaniji. Jer svuda su ih cerali, osim u Albaniji. Srbija je prodrla do Draca za bukvalno mjesec dana i zabrinula i Italiju i Austriju. I onda Velike sile odluce da formiraju Albaniju. Prvi lukavi potez velikih sila: Kosovo ne udje kao dio Albanije. Drugi lukavi potez, osim Albanije, sve balkanske nesporazume (Bugarska, Srbija, Makedonija, Solun, Dobrudza...) ostave u amanet Rusima. Tako izbije i Drugi balkanski rat koji Srbija lako dobije (sto jos vise zabrine Austriju; vec je oko Skadra i crnogorske opsade trebalo da zapocne Prvi svjetski rat). Tenzije na Drini rastu. Gavrilo Princip masta o kosovskom mitu i idealu zrtve, osvete, izdaje, neba...
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  02.03.2013 19:21
  To, dragi Katalonac, nije tačno da svi žele nezavisnost.
  Neki da, ali je uvak pitanje i koliko ih ima - ako ih u Kataloniji ima dovoljno na referendumu, eto nama Republike; ako ih pak nema dovoljno, kao npr. u Kvebeku, onda idemo dalje do nekog novog referenduma...

  Ono što Vam izmiče, je i to da postoji izvesna pravilnost u respodeli separatizama u Svetu - njega izvesno ima više tamo gde se tradicionalno ne gleda mnogo na Prava & Slobode, i gde je u nedavnoj prošlosti negovan Ponos Krut u većinskoj populaciji.

  Takođe propuštate da primetite opštepoznatu činjenicu da nekompromisna rešenja (kakva već nalaže Ponos Krut) podrazumevaju manje-više nekontrolisano nasilje i da posledično nanose štetu na mekim, osetljivim tkivima kakvo je npr. društvena kohezija.

  Uzdravlje!
  Odgovor

  Ime: Katalonac Grad: Katalonija
  03.03.2013 13:20
  Hoces reci da su Katalonci obespravljeni kad traze nezavisnost. I koja je granica za nezavisnost, 70.000 (Srba na KiM), 1.300.000 (Srba u RS), 1.800.000 (Albanaca u Srbiji). Mislim da si suvise pojednostavio stvari i autonomiju ili nezavisnost sveo na buki broj pripadnika nekog naroda. u Rumuniji ima 2 miliona Madjara koji nemaju ni autonomiju. Oni cine svega 10% ukupnog stanovnistva. Razlozi za nezavisnost ili autonomiju pored broja, sloboda i prava, leze i u netrpeljivosti sa drugima u istoj politicko teritorijalnoj celini, iz cega proistice nemoguca normalna koegzistencija, o istorijskim razlozima da i ne govorim. A sto se kompromisa tice Bosnjaci kao narod i Hrvati pocev od svoje NDH su poznati po kompromisu. Za Albance da i ne govorim.
  Odgovor

  Ime: SDS-ovac Grad: Banja Luka
  04.03.2013 06:46
  neznam kad si brojo ali u RS nama ni blizu 1.300.000 (Srba u RS)....prebroj to bolje...otkad je dodo i SNSD doso svi mladi nam odose ...u rusiju,UAE, libiju,nemacku.....ljudi odose trbuhom za lebom...u RS sad mozda nem ni 700000 srba i to sa ovim iz Kninske krajine zajedno a njih ovde iz Knina like,banije ima puno na hiljade
  Odgovor

  Ime: djuro Grad: Banja Luka
  05.03.2013 20:15
  za SDS-ovca i katalonca....ovce se broje samo kad ih treba prodati...izgleda da ce mo brzo biti prodani
  Odgovor

  Ime: Katalonac Grad: Katalonija
  05.03.2013 13:44
  Prebrojao sam ih kao i ti. E sad izgleda da kad Srbe u RS prebrojava Srbin i prebrojava ih Bosnjak cifre se razlikuju za preko 500.000 Tako da se na kraju pitam zasto su Bosnjaci opstruirali zakon o popisu kad im odgovara da se utvrdi de fakto da Srba ima samo 700.000 Na kraju moram reci ja verujem ipak samo sebi. A ne i tebi.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  03.03.2013 19:18
  Ja ne razumem kakav ste to Katalonac, kada ne znate da je Kataloncima koliko juče bilo zabranjeno(!) da koriste sopstveni jezik?!! O drugim pravima i slobodama pod režimom generalisimusa Jedinstvene Španije da ne pokušavamo da diskutujemo.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.03.2013 11:10
  da li vi sebe cujete?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.03.2013 17:17
  evo ja ga cujem i sve je u pravu. pitanje je da li je neko necivilizovan i trazi i svoju sobu da bude nezavisna pa makar u to ime nestao ceo svet.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.