Dostupni linkovi

Studentski domovi u BiH: U potrazi za boljim uslovima


Život u studentskom domu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Život u studentskom domu

Studentski standard na univerzitetima u BiH je iz godine u godinu sve lošiji. U nekim studentskim domovima uslovi smještaja su ispod svakog nivoa. Ali, zbog neimaštine i niskih primanja roditelja, većina bh. studenta svoje najljepše dane provodi u uslovima neprimjerenim 21. vijeku. I pored toga, pred početak ove školske godine novi problemi. Studentski domovi u Sarajevu, najvećem univerzitetskom centru u BiH, zamalo su zatvorili vrata za studente iz drugih kantona. Zbog dugovanja kantona za subvencije boravka studenata u sarajevskim domovima, te zbog nerealne cijene, uposlenici Studentskog centra traže od vlasti da se konačno riješi finasiranje ove ustanove.

Nekoliko studenata čekalo je pred kapijom Studentskog doma Bjelave u Sarajevu, kako bi preuzeli ključeve za sobe u kojima će boraviti ovu školsku godinu. U domu, u kojem se već 50 godina nije uložio ni euro, uslovi su loši, ali studenti pomirljivo sliježu ramenima.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
Direktan link

Od početka studija u Sarajevu, Sadam iz Jajca smješten je Studentskom domu. Upisao je petu godinu Fakulteta za sport. Kaže da vjerovatno ne bi mogao studirati u glavnom gradu BiH da sve vrijeme nije bio smješten u domu.

Ovo je najpovoljnije. Da ima boljih uslova, normalno da bi se išlo na drugo mjesto. Prošle godine sam plaćao sobu 118 maraka (60 eura). Sad ne znam koliko će biti.“

I uposlenici Studentskog centra u Sarajevu svjesni su da studenti žive u lošim uslovima. No, kako kaže predsjednik sindikata Studentskog centra Amir Petrović, radnici čine sve što mogu da im boravak učine ugodnijim. Ni uposlenici se ne nalaze u zavidnom položaju.

„Nama oni znaju dugovati po šest, sedam mjeseci, zbog čega nama kasne lični dohoci po tri, četiri mjeseca. O regresima da ne pričam. Ono što mi možemo pružiti, s ovakvim materijalnim primanjima, mi pružamo. Do nas što je, mi ispunjavamo, ostalo je sve do društvene zajednice. Prethodnih dvanaest godina se bukvalno maćehinski ponašalo prema Studentskom centru.“

Zbog ogromnih dugovanja kantona za subvencije boravka studenata, te poskupljenja hrane i energenata, u Studentskom centru KS kažu da ne mogu više finasijski izdržati. Kako bi ekonomski poslovali potrebno je da cijena smještaju bude veća za oko 22 eura. Studenti su do sada plaćali prosječno 65 eura, a subvencije koje su plaćali kantoni bile su 95 eura po studentu. Emir Kadrić, direktor Studentskog centra u Sarajevu objašnjava:

„To kad saberete, to vam je negdje 320 maraka, i to je nedostatno da bi Studentski centar mogao da pruža ovaj nivo usluge koji trenutno pruža. U međuvremenu, zadnjih pet godina, tri puta je plin poskupio, prošle godine je drastično voda poskupila, znači, jednostavno, novca za ovu uslugu nema dovoljno.“

Već pet godina nije korigovana cijena smještaja u sarajevskim studentskim domovima. S obzirom da se u narednih mjesec dana treba to učiniti, jer će studentski domovi biti zatvoreni, pitanje je ko će platiti dodatnih 22 eura, studenti ili kantoni? Ponovo, Emir Kadrić.

Možemo izdržati dva mjeseca sa ovakvim uslovima. Dakle, neko mora da nam obezbijedi uslove za normalno poslovanje.“

No, studenti su jasni.

„Uglavnom, sada se studente neće dirati. Mi nećemo dozvoliti da nešto ide preko studentskih leđa. Vlada je ta koja je danas donijela odluku da će se u narednom periodu rješavati. Evo, pustili su nas u domove po standardnoj, staroj cijeni, i to je ipak pozitivno za studente“, kaže Almir Begić, predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra u Sarajevu.

Dva nova doma na Palama

Skupljim boravkom u domovima neće se riješiti problem, smatraju u Studentskom centru KS. Potrebno je donijeti zakon o studentskim standardima na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. U Istočnom Sarajevu, u entitetu Republika Srpska, stvari su počele da se pomjeraju s mrtve tačke. Predsjednik Unije studenta RS-a Predrag Govedarica kaže da stižu dobre vijesti za paljanske studente.

„Gorući problem, u šta se godinama, godinama nije ulagalo, i što je sramota, jesu studentski domovi koji su osnovna karika studentskog standarda. Studenti na Univerzitetu Istočno Sarajevo borave u veoma lošim objektima, ruiniranim objektima, i to tako traje godinama. I moram da vam kažem da su konačno sagrađena dva nova doma na Palama, smještajnih kapaciteta dva puta po tristo, nalaze se u neposrednoj blizini Filozofskog, Pravnog i Ekonomskog fakulteta.“

Uslovi studiranja bh. studenata razlikuju se od univerziteta do univerziteta, entiteta, kantona, grada. Zbog toga je potrebno sistemski riješiti ovaj problem. Ali, čini se da nadležni za to trenutno nemaju sluha.

XS
SM
MD
LG