Dostupni linkovi

Srpski studenti po povratku iz EU: Uzeti nemački recept


Berlin
Berlin
Studenti iz Srbije, koji su dve nedelje boravili na studijskom putovanju u Nemačkoj, vratili su se puni utisaka sa putovanja u jednu od najrazvijenijih država Evropske unije. Neki od njih govorili su za RSE.

Društveno aktivni mladi ljudi iz Srbije boravili su u Berlinu, Nirnbergu i Minhenu gde su se upoznali sa nemačkim političkim sistemom i životom u toj zemlji.

Nikola Veselinović (24), student političkih nauka iz Beograda, rekao je za RSE da je to putovanje bilo jedno od najboljih iskustava u njegovom životu.

„U najlepšem sećanju će mi ostati druženje sa ljudima iz Nemačke i cele Evrope, ne samo iz moje struke već i sa drugih fakulteta, diskusije sa njima o bitnim životnim i političkim temama. Najviše mi se dopala nemačka tačnost. Uvek su precizni, dolaze na vreme, poštuju dogovore, jednostavno svoj dan možete da planirate u minut jer sve funkcioniše savršeno. Neki kažu da je u Srbiji najbolji noćni život, ali verujte mi da provod u Berlinu može da nam parira. Kada dodje vikend taj grad bukvalno ne spava ta dva tri dana.“

Studenti su u organizaciji projekta „Dobrodošli u Nemačku“ posetili nemačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i fondacije nekoliko političkih partija, pa su saznali i detalje iz privrednog života zemlje koja je jedna od osnivača Evropske unije.

Katarina Stanković (21), studentkinja sociologije, kaže da Srbija i Nemačka imaju neke sličnosti, ali i puno različitosti.

„Ono što nam je zajedničko je gostoprimljivost i predusretljivost ljudi. Različito je to što su nemačka država i društvo mnogo uredjeniji. Gradovi su daleko organizovaniji, svuda se zna red, i bez neke posebne kontrole sve funkcioniše perfektno. Ovde često imamo predrasude da Nemci nisu toliko otvoreni za islaske i druženje ali to je potpuno netačno. Mi smo se sa njima baš dobro provodili i ostaće mi zaista prelepe uspomene na tu zemlju.“

Po povratku iz Nemačke studenti su u Beogradu sa nemačkim ambasadorom u Srbiji Hajncom Vilhelmom razgovarali o iskustvima sa putovanja i evropskim integracijama.

Stefan Šparavalo (21), student političkih nauka, rekao je za RSE da je impresioniran kulturnim životom u Nemačkoj.

„U Srbiji kulturni život nije toliko raznovrstan. Tamo smo, na primer, bili na festivalu kratkometražnog filma, na periferiji Berlina bili smo na koncertu jedne kanadske umetnice, ostali smo potpuno fascinirani svim tim dešavanjima... Ali najzanimljivija nam je bila poseta operi, predstava i scenografija su bile zaista fascinantne, baš onako glamurozan dogadjaj. Ono što bih najviše voleo da se primeni u Srbiji, a što sam u Nemačkoj video, je efikasna i odgovorna administracija i birokratija. To je našoj zemlji neophodno. Treba nam i bogatiji i odgovorniji politički život, pa bi recept možda mogli da uzmemo od Nemaca.“

Projekat „Dobrodošli u Nemačku“ realizuje se u saradnji Evropskog pokreta u Srbiji i Bavarskog univerzitetskog centra za srednju, istočnu i jugoistočnu Evropu (BAYHOST), uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke i Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ).
XS
SM
MD
LG