Dostupni linkovi

Student iz Srbije čeka na povratak iz Jemena


Naselja pored aerodroma u Sani nakon bombardovanja
Naselja pored aerodroma u Sani nakon bombardovanja

Suad Dacić iz Sjenice, student završne godine islamskih studija u Sani, ne može da napusti Jemen jer je bombradovan aerodrom.

Iz Islamske zajednice Srbije za naš radio su potvrdili da su uspostavili kontakte sa diplomatskim predstavništvima u Beogradu, kao i sa premijerom.

“Ne može da izađe, strahujemo”, rekla nam je njegova majka Hankija, koja živi u selu Cetanoviće na Pešteru.

“Dete je otišlo na fakultet, da se školuje, ne nekom drugom namerom”, dodaje.

RSE: Kako komunicirate sa njim?

Hankija Dacić: Samo se malo čujemo preko Facebooka, toliko... On pozove s vremena na vreme... Nikako drugačije.

RSE: On je bio pri kraju studija?

Hankija Dacić: Da, počeo je da piše diplomski, bio je pri kraju studija. Odličan je učenik.

RSE: Da li ste ga savetovali da što pre ode odatle?

Hankija Dacić: Savetovali smo ga i on je rekao - kako vi kažete, tako ću. Trebalo je te noći da izađe, ali kada je avion te noći trebalo da ih odvede pogodili su aerodrom i on je tako ostao. Izvadio je i vizu i avionsku kartu i tu noć je trebalo da poleti. Ali, javio mi se i rekao da je aerodrom zatvoren i da ne može da izađe. Toliko mi je teško… On nije tamo sa nikakvom zlom namerom. On je naše zlatno dijete. On je zlatan učenik bio. On sigurno nije otišao ništa tamo da radi… To možete da pitate koga god hoćete za naše dete.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice Srbije muftija doktor Mevlud efendija Dudić za RSE je rekao da se čini sve da student Suad Dacić bezbedno stigne kući.

“Stupili smo u kontakt sa Suadom Dacićem. Nakon toga smo stupili u kontakt sa diplomatskim predstavnicima muslimanskih zemalja u Beogradu i zamolili ih da učine sve što je u njihovoj moći. Svakako, zatražili smo i od premijera Srbije da učini sve što je u njegovoj moći da ovaj naš student, građanin Srbije, bezbedno napusti Jemen”, rekao je Dudić i dodao da je Suad, kada se sa njim čuo, bio u studentskom domu.

“Zdrav je, dobro je. Očekuje da će neko nešto učiniti kako bi mogao bezbedno napustiti grad u Jemenu”, kaže Dudić.

XS
SM
MD
LG