Dostupni linkovi

Medicinari traže primanja kao prije dvije godine


Protest u zdravstvenih radnika, Podgorica, 10. oktobar 2011.
Protest u zdravstvenih radnika, Podgorica, 10. oktobar 2011.
Kako su i najavili, zdravstveni radnici su u ponedjeljak stupili u jednosatni štrajk upozorenja. Medicinari ističu da ne traže povećanje plata, već samo da im se primanja vrate na nivo od prije dvije godine.

Iako iz Vlade stalno poručuju da nema prostora za nove budžetske izdatke, čini se da neće imati mnogo izbora, jer zahtjeve složno podržavaju svi "bijeli mantili" u Crnoj Gori.

"Danas je, od 11 do 12 sati prestao rad u cjelokupnom sistemu crnogorskog zdravstva. Štrajkovali su svi, osim zdravstvenih radnika koji su morali da obavljaju zakonski propisan minimum poslova. Zbrinjavani su hitni slučajevi, a sve je proteklo po planu: bez incidenata i bilo kakvih primjedbi", rekla je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić, obavještavajući javnost o štrajku upozorenja.

Tokom konferencije za novinare nakon jednosatnog štrajka, doktorka Ljiljana Krivokapić je rekla da su sindikalci, neposredno pred početak štrajka dobili Vladin prijedlog granskog kolektivnog ugovora, te da će se nakon sastanka sa kolegama iz Unije slobodnih sindikata i ostalih sindikalnih organizacija, donijeti zajednička odluka - da li sadržaj Vladinog prijedloga zadovoljava, ili će se štrajk nastaviti.

"Naši zahtjevi su jasni – vraćanje zarada na nivo iz 2009. godine Odlukom Ministarstva finansija upućenog Fondu zdravstva da se od marta ne isplaćuju prevoz zaposlenima u sektoru zdravstva nije potkrijepljeno odlukom zdravstvenih ustanova. Znači isplata prevoza ostaje na snazi, ne postoji niti jedna odluka kojom je to ukinuto. Zatim, ne obračunate zarade na načlin kako je novom formulom uvodi se entitet minimalne cijene rada koji ostaje i obračunska vrijednost koeficijenta. Minuli rad za sektor zdravstva nije izračunavan za prekovremeni rad, prekovremeni noćni rad i pripravnost. Na taj način je zdravstvo zakinuto za onaj iznos koliko se minuli rad uvećava".

"Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune, moguć je i generalni štrajk", upozorila je Krivokapić.

"Moguća radikalizacija podrazumijeva da se nešto od ovih naših zahtjeva mora ostvariti. Neodstupamo od vraćanja zarada na nivo od 2009. godine. Tu pregovora nema. Mi ne tražimo povećanje zarada nego samo vraćanje uzetog", napominje ona.

Građani podržavaju zdravstvo

Zdravstveni radnici u Crnoj Gori su stupili u jednosatni štrajk upozorenja jer su im u prethodnih godinu i po oporezovani topli obrok i regres, a zarade smanjene za sedam odsto.

Medicinske sestre bi, ako bi se udovoljilo zahtjevima zdravstvenih radnika, umjesto sadašnjih 270 primale 330 eura. Ljekari sa 470 eura bi dobili povišicu na 550, dok bi ljekari specijalisti umjesto sadašnjih 560, primali 650. Pored povišice, medicinari zahtijevaju i povećanje broja slobodnih dana i godišnjeg odmora i rješavanje stambenih pitanja.
Vujica Lazović
Vujica Lazović

Iz Ministarstva zdravlja je, u međuvremenu, saopšteno da će se vicepremijer Vujica Lazović sastati sa predstavnicima sindikata radi razmatranja Vladinog prijedloga granskog kolektivnog ugovora, čiji će sadržaj opredijeliti zdravstvene radnike - da li će nastaviti jednosatne štrajkove upozorenja ili ne.

Predsjednica Sindikata Psihijatrijske bolnice u Dobroti kraj Kotora Nada Marković je, ukazavši na okolnost da današnji dan nije slučajno odabran za štrajk jer je Svjetski dan mentalnog zdravlja koje je medicinarima, prema njenim riječima, značajno ugroženo zbog stalne izloženosti stresu, podsjetila na značajne akumulacije budžetskog novca od kojih se mogu finansirati zahtjevi zdravstvenih radnika.

"Hoću da kažem da se naši ministri, poslanici, vrh ove vlasti voze u automobilima koji koštaju i preko 100 hiljada eura. Ja sam svjedok da svaki dana skoro u Boki voze se funkcioneri autima. Nije dovoljno što se oni voze, voze im se i žene, djeca, posebno su čuvari, posebno su stražari. Posebno idu autima na kupanje, posebno autima na pijacu i još ne idu u službenu posjetu nego u privatne svrhe. Dakle, nama treba da se obezbijedi plata koju jedan radnik treba da ima, recimo sestra sa ovim povećanjem treba da ima negdje oko 330 do 350 eura", navodi Marković.

Budva, kao najposjećeniji grad na primorju ima samo Dom zdravlja, pa su česti prigovori da je zdravstvena zaštita u tom gradu na niskom nivou. Ipak, kako javlja Jasna Vukićević pacijenti koji su morali dodatno čekati jedan sat zbog štrajka upozorenja, podržavaju zdravstvene radnike.

XS
SM
MD
LG