Dostupni linkovi

Studenti štrajkuju glađu ispred Vlade Srbije




Radovan Borović

Studenti nekoliko beogradskih fakulteta noć su proveli u šatoru ispred zgrade Vlade zahtevajući da pređu na budžetsko školovanje, jer su stekli zakonske uslove. Započeli su štrajk glađu, a iz vlade poručuju da novaca nema.

Uprkos hladnoći i kiši i što su faktički noć prespavali na betonu, studenti su čvrsto rešeni da idu do kraja. Štrajkuju glađu: Traže od Vlade Srbije i odgovornih iz Ministarstva prosvete oslobađanje plaćanja školarine za sve koji su ispunili kvotu od 48 bodova. Studenti su pripremili ćebad, vodu, kartone, a od najlona su napravili šator, jednim delom prikačen za zgradu Vlade, a drugim za obližnju banderu.



Ministar Žarko Obradović je odgovorio da država nema para da ispuni zahteve.

„Ja nemogu da lažem nikoga pa ni sebe ni studente. Mi u budžetu Ministarstva prosvete para nemamo i to je činjenica“, kaže ministar prosvete i konstatuje:
Žarko Obradović

"Mi kažemo jesmo-smanjili smo broj bodova, povećali broj rokova, prihvatili njihov predlog da se unutar budžetske kvote rangiraju po kvalitetu, tražili da se ne povećavaju školarine i tu je neki naš maksimum. Para nemamo“, ponavlja kategorično ministar prosvete Žarko Obradović.

Iako sede bukvalno ispred ulaza u vladu Srbije, vrata se ne otavraju za probleme studenata. Mladi akademci ohrabrenje su dobili od nekoliko političkih partija, pa i od gradonačelnika Beogada Dragana Đilasa, koji je devedesetih predvodio brojne studentske proteste.

„Pokušaćemo da nađemo neko rešenje. Zaista je sramota da mladi ljudi po ovoj hladnoći štrajkuju glađu. Finanasije jesu problem, ali moramo pronaći način kako to da rešimo“,
kaže gradonačelnik Beograda

Država se sada izgleda našla kao zarobljenik sopstvenih odluka.

U skladu sa novim zakonom o visokom obrazovanju, predvidela je povećanje onih koji studiraju na računu budžeta ukoliko ispune predviđene kvote. Profesorka beogradskog univerziteta i bivša pomoćnica ministra za obrazovanje Srbijanka Turajlić.

„Studenti nisu krivi zato što nisu među najboljima, ali očigledno da država za njih nema para i na nesreću život nije uvek pravedan. Zaista ne znam kako taj problem može da se reši“, kaže Turajlić.

Statistike pokazuju da država za školovanje jednog budžetskog studenta godišnje izdvaja u proseku oko 90. 000 dinara. Broj onih koji očekuju prelazak na budžetsko školovanje kreće se oko 4000 hiljade.
XS
SM
MD
LG