Dostupni linkovi

Štrajk prosvetara: Da li će đaci ostati neocenjeni?


Iz jedne beogradske škole, ilustracija
Iz jedne beogradske škole, ilustracija

Sindikati prosvetnih radnika nastavljaju štrajk, a u ponedeljak, 22. decembra, potpuno će obustaviti nastavu na jedan dan i održati proteste u svim većim gradovima u Srbiji.

Prosvetari su najavili da će se u Beogradu u podne okupiti na Trgu Nikole Pašića, a potom je planirana šetnja do Ministarstva prosvete i Vlade.

Iako je najavljena i mogućnost da ocene za prvo polugodište neće biti zaključene, Štrajkački odbor još nije doneo takvu odluku.

Članovi sindikata prosvete poručuju da neće prekidati štrajk dok ne potpišu sporazum sa Vladom i da više ne veruju nikakvim obećanjima, jer su mnogo puta bili izigrani.

Oni već šest nedelja štrajkuju skraćivanjem časova na 30 minuta, zahtevajući da im se ne smanjuju zarade i tražeći uvođenje platnih razreda, a od vlade traže i da ubrza pregovore o njihovim zahtevima ako, kako kažu, želi dobro prosveti Srbije.

Nezadovoljni prosvetari ističu da su njihove zarade i do sada bile ispod proseka, a sa umanjenjem od 10 odsto biće znatno niže, zbog čega se, prema rečima Jasne Janković, iz Unije sindikata prosvetnih radnika, opravdano postavljapitanje kuda ide obrazovanje u Srbiji.

“Šta ova država planira sa obrazovanjem u Srbiji, jer to je svima nama od početka ovog i svih prethodnih štrajkova, potpuno nejasno. Naime, svakoga dana vam se šalju različite poruke. Na jednoj strani to je jedna velika poruka da se štedi, jako štedi, a na drugoj strani u budžetu se otvaraju neki novi troškovi koji nisu postojali u prethodnom budžetu. Mi pokušavamo samo da saznamo treba li ovoj državi obrazovanje ili ne treba”, kaže Jankovićeva.

Pored zahteva za izuzimanjem iz smanjenja zarada, prosvetni radnici traže i uvođenje platnih razreda kako bi bila otklonjena nepravda zbog koje su u čitavom javnom sektoru oni najviše pogođeni.

Milan Jeftić, lider kragujevačke organizacije Unije prosvetnih radnika, kaže da, prosvetari dosadašnjim štrajkom nisu uspeli da realizuju svoje zahteve, zbog čega su se odlučili na radikalizaciju i jednodnevnu potpunu obustavu nastave.

“Predviđen je jedan iskorak, da u ponedeljak bude potpuna jednodnevna obustava. Međutim, nakon toga se štrajk nastavlja u istom režimu i istom intenzitetu kao i do sada”, kaže Jeftić.

Prema podacima sindikata, u budžetu Ministarstva prosvete lako se može pronaći 22 milijarde dinara, koliko je godišnje potrebno da se nadomesti smanjenje plata zaposlenih u prosveti za 10 odsto. Međutim, Ministarstvo prosvete i dalje čvrsto stoji pri stavu da izuzimanja od umanjenje plata neće biti.

S druge strane, prosvetari ne isključuju ni mogućnost da ne zaključe ocene za prvo polugodište što praktično znači da đaci ne bi mogli da regularno nastave školovanje u ovoj školskoj godini.

Jeftić se nada da će taj najgori scenaro biti izbegnut i da će Ministarstvo prosvete do Nove godine, morati da pronađe prihvatljiv odogovor na zahteve sindikata.

”Što se tiče završetka polugodišta, to je bila jedna od opcija koju smo razmatrali, ali mislim da za tim korakom neće biti potrebe i da zaista završetak prvog polugodišta neće biti doveden u pitanje”, kaže Jeftić.

XS
SM
MD
LG