Dostupni linkovi

Stefanovski za RSE: Sve je nekako disperzirano, rastureno


Vlatko Stefanovski
Vlatko Stefanovski

Vlatko Stefanovski je muzička institucija iz Makedonije čije ime se ubraja među deset najvećih gitarista u cijelom svijetu, ove godine je jedna od zvijezda Mostar Blues i Rock Festivala (MBRF).

U tom politikom opterećenom i etnički više-manje podijeljenom gradu, Mostar Blues i Rock Festival je privukao veliku pažnju kao manifestacija koja šalje jednu drugačiju poruku iz tog grada i BiH. Nastup Vlatka Stefanovskog privukao je značajnu medijsku i - što je možda još i važnije - pažnju publike, koja je u Mostar stigla ne samo iz BiH i zemalja regiona, nego na primjer i iz Rusije.

U pauzi između tonske probe i nastupa, Vlatko Stefanovski je dao kraći intervju za Radio Slobodna Evropa, u kojem je govorio o svom novom albumu "Seir", nedavno objavljenom i 33. po redu, kako su izračunali neki mediji u regionu, muzičkoj sceni u bivšoj Jugoslaviji u ovom trenutku, te o Mostaru, u kojem je svirao u više navrata i gdje je rado viđen gost.

RSE: Nedavno ste objavili novi album. Kako gledate na taj svoj novi rad, koji je - kako ste nedavno izjavili - nastajao deset godina?

Stefanovski: Nisam htio da uradim još jedan album sa pop, ljubavnim pjesmama, nego sam htio da se oglasim i da moje gledanje na svijet u kojem živim, na promjenu svijeta u kojem svi živimo, da malo imam refleksivne numere, da imam malo ljubavne numere, malo humora, malo duha i naravno da ima dobrog sviranja. Stvarno sam prilično pažljivo radio na tome. Sretan sam s tim albumom. Ne bih ništa više mijenjao oko toga, dovoljno dugo sam ga radio.

Mislim da je dobro primljen: u Makedoniji odlično, u Hrvatskoj smo ga nedavno objavili, i u Srbiji - čak mislim da je u Srbiji i BiH ista firma objavila album. Puno se "vrti" po radio stanicama u Makedoniji, naravno, zato što je ipak sedam stvari na makedonskom, tri su na engleskom. Mislim da oni koji me prate i kojima nešto moja muzika znači, neće im biti tekstovi barijera.

RSE: Niste prvi put na MBRF. Kako doživljavate festival? I ovaj put ste se odazvali.

Vlatko Stefanovski na tonskoj probi na sceni MBRF-a
Vlatko Stefanovski na tonskoj probi na sceni MBRF-a

Stefanovski: Ja vjerujem da ću se večeras iskupiti za onaj koncert od prije tri godine, kada nam je kiša "razbila" nastup. Toliko mi je bilo žao tog koncerta. Mi smo dali sve od sebe da spasimo situaciju, ali kiša je bila neumoljiva i ljudi su kisnuli i to mi je toliko žao. Nekako, osjećam potrebu da večeras dam nešto više mostarskoj publici. Dolazio sam ja u ovaj grad, ali sam i danas prošao Stari most dva puta.

RSE: Kako doživljavate Mostar?

Stefanovski: Mostar je fenomenalan mediteranski grad. Sa čudnim svjetlom. Ima mnogo jače svjetlo nego drugi kontinentalni gradovi, a ipak je kontinentalan grad. Ali ima mnogo jaku dinamiku prostora i ima veoma jaku energiju.

RSE: Može li se uopće porediti ono vrijeme kada ste vi počinjali i sada? Hipotetički, da je sada ovo opet Jugoslavija, ima li i izbliza scene kakva je nekada postojala?

Stefanovski: Pa ja mislim da nema. Mislim da je sve disperzirano, rastureno, nekako.

RSE: Ima li uopće one kreativnosti?

Stefanovski: Ne bih želio da kritiziram ovo vrijeme. Svako vrijeme ima svoj duh, svoje dobre strane i svoje manje dobre strane. Ne bih želio da zvučim konzervativno, da je to moje vrijeme, kada sam bio mlad, da je tada to bilo najbolje. Možda je za mene bilo najbolje, ali za ove mlade danas, koji "vrte" po tim telefonima, za njih je ovo vrijeme najbolje, jer bolje nikada nisu imali.

Znači, ne bih želio biti isključiv. Ima talenata, ima bendova, ima muzičara, ali se oni moraju izboriti za svoje vrijeme, moraju se izboriti za svoju istinu.

XS
SM
MD
LG