Dostupni linkovi

Stefanović: Srbija nema bezbednosne strukture na Kosovu


Borko Stefanović
Borko Stefanović
Fatmir Aliu

Srbija nema nikakve bezbednosne strukture na Kosovu koje funkcionišu na način kako to Priština predstavlja, kaže za RSE bivši šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

RSE: Šta se može očekivati od novog sastanka predstavnika Kosova i Srbije?

Stefanović: Pre svega da se utvrdi buduće ustrojstvo autonomije Srba na Kosovu i Metohiji, njihova organizacija kao i ingerencije koje bi imali tamo, dakle, kako i na koji način će obe strane da tretiraju prisustvo srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, da li kao deo tzv. nezavisne kosovske države ili kao deo Kosova i Metohije, kao još nedefinisane autonomije u okviru Srbije. Prema tome, to je sada već previše nepoznanica za svakog ko prati ovaj proces. Smatram da ni javnost u Prištini, a ni u Beogradu, ne zna dovoljno oko toga šta se dogovara i šta su mogući ishodi.

RSE: Bilo je negiranja od strane Beograda, ustvari potvrda od strane Prištine, da će biti ukinute te bezbednosne institucije koje Srbija finansira na Kosovu i da će možda biti pomaka u tom smeru.

Stefanović: Mislim da je tu naša Vlada rekla istinu. Dakle, mi nemamo nikakve bezbednosne strukture na Kosovu i Metohiji koje funkcionišu na način kako to Priština predstavlja. Postoje ljudi koji su ili bili zaposleni u MUP-u i sad faktički nemaju zaposlenje, nemaju nikakvu formacijsko delovanje, niti postoji lanac komande. Ja znam da u Prištini misle da je suprotno, ali žalosna dešavanja na Kosovu i Metohiji potvrđuju da toga nema. Da ima, pretpostavljam da ne bi bilo ovakvih incidenata i nasilja. Ali, u svakom slučaju mislim da će i to biti deo rešenja u Briselu. Naravno da mi podržavamo sve ove poteze koji vode u pravcu pozitivnog razvoja dešavanja, stabilizacije prilika i regulisanja odnosa sa Prištinom koji predugo stoje u jednom zaleđenom formatu.

RSE: Vi ste vodili pregovore više od godinu dana. Šta očekujete od Prištine i ima li raspoloženja u Beogradu da se dođe do dogovora nove Vlade u Srbiji sa vlastima u Prištini?

Stefanović: To će sve zavisiti od volje međunarodne zajednice i donekle od volje same Prištine da napravi dogovor koji će biti održiv, koji će prihvatiti građani na terenu, pre svega Srbi na Kosovu i Metohiji i koji će moći zbog toga da dovede do mira i daljeg prosperiteta celog ovog regiona u kojem živimo. Mislim da je i dalje Priština izrazito tvrda u svojim stavovima. Izjave koje daju zvaničnici u Prištini ne ohrabruju ni na koji način. Videćemo koliko će ih vreme demantovati. Znam da mi u našem procesu nismo blizu daleko odmakli koliko ova vlast.

RSE: Da li mislite da je vlada u Srbiji spremna da Kosovo ide u tom smeru oko institucija koje ima na teritoriji Kosova, pa čak i onih bezbednosnih? Ima li ili nema takvih bezbednosnih institucija?

Stefanović: Ja mislim da je ova vlada spremna da učini mnogo više nego što je bila spremna vlada Mirka Cvetkovića i Borisa Tadića. Mislim da u tom pravcu je već očigledno da mnoge stvari koje se od njih traže, oni unapred prihvataju. Ja pretpostavljam da u intelektualnim krugovima u Prištini na isti način gledaju vladu Hašima Tačija. Mislim da imamo dva premijera u velikim političkim problemima narušenog kredibiliteta koji čine mnogo više nego što bilo ko od njih traži.

RSE: Esencijalno je pitanje - da li treba da se "kosovizuju" te institucije koje Srbija ima na Kosovu?

Stefanović: Mislim da ne. Mislim da to treba pre svega da budu institucije koje će Srbi na Kosmetu smatrati kao svoje, a da one ni na koji način ne prejudiciraju da li ih Priština čita na jedan način, a Beograd na drugi. Mislim da tu taj konstruktivni ambiguitet može da odigra vrlo dobru ulogu. To je jedna od onih situacija gde dve strane mogu na drugačiji način da čitaju njihov status. E, sad, problem je u tome ovde ima jako puno zabune, nerazumevanja i dvostrukog čitanja svega što je dogovoreno. Takođe, poseban je problem što ni javnost ne zna šta je dogovoreno.

RSE: Taj ambiguitet – da li treba i sad da ide u istom smeru kao i kod dogovora o integrisanom upravljanju granicama, na primer. I on je isto bio ambigualan.

Stefanović: Jeste. I mislim, pošto je naša tadašnja opozicija žestoko napadala naše dogovore, a sada mi se čini da prvo za čime su posegli upravo je taj model rešavanja problema. A da ne govorim o tome da mi nismo ni 50 posto otišli toliko daleko s ustupcima kao oni.
XS
SM
MD
LG